sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Snyder: "Watchmen" (2009)

Vaihtoehtoisessa supersankareita vilisevässä todellisuudessa vuodessa 1985 kollegan murha saa rötöstelevän Rorschachin aloittamaan rönsyilevät murhatutkimuksensa tapauksen selvittämiseksi, joka voi muuttaa tuntemamme historian kulkua. (IMDb)

"Watchmen" (2009) on Zack Snyderin ohjaama elokuva, joka perustuu Alan Mooren ja Dave Gibbonsin arvostettuun sarjakuvaan, joka julkaistiin vuonna 1986. (Wikipedia)  

     *     *     *

"Watchmen" (200) on supersankarielokuva, joka ei varmasti jätä katsojaansa kylmäksi, vaikka ei supersankareista paljon perustaisikaan. Toisin kuin tavanomaisissa lajityypin elokuvissa tässä sankareita ei ole yhtä tai kahta vaan kokonainen jengi, mistä aiheutuvat samat ongelmat kuin yleensäkin jengiytymisessä. Porukkaan mahtuu monenlaista yrittäjää.

Tarinan voi nähdä myös supersankari-teeman parodiana, sillä tämän tarinan supersankarit ovat ikääntyviä - ja jo eläkkeelle jääneitä. Virtaa tosin löytyy heidän lapsistaan - tai ainakin Lauriesta (Malin Åkerman), jonka äiti Sally Jupiter / Silkkiaave oli ryhmän ainoa nainen.

     *     *     *

Ryhmän saa vähitellen uudelleen hereille kaksikin asiaa, joista toinen on vuoden 1985 maailmassa ydinsodan uhka USA:n ja Neuvostoliiton välillä ja toinen on ryhmän yhden jäsenen, Koomikon / Edward Blake (Jeffrey Dean Morgan) raaka murha. Hänet on tapettu asuntoonsa - ja lopuksi heitetty panssarilasin läpi pilvenpiirtäjän ikkunasta kadulle. - Koomikon tunnuksena on hymynaama, mitä pinssiä hän käytti eläkkeellä ollessaankin. Kun toinen ryhmän jäsenistä Rorschach / Walter Kovacs (Jackie Earle Haley) saapuu paikalle, hän löytää kadulta verisen pinssin, mistä hän tietää että Koomikko on kuollut.

Rorschach alkaa kovistella niin pahiksia kuin jengiläisiä, ja selvittää mitä he tietävät Koomikon viime vaiheista ja varsinkin kuolemasta. Kesken tutkimuksia hänelle viritetään ansa, ja hänet lavastetaan syylliseksi Moolokina tunnetun rikollisen murhaan. Ja hän joutuu vankilaan, jossa on 50 hänen sinne toimittamaansa konnaa, mistä seuraa se, että mies yritetään tappaa selliinsä. Tämä ei kuitenkaan onnistu.

Samaan aikaan kun kasvoton Rorschach miettii, miten hän pääsee vankilasta pois, kaksi muuta supersankaria saapuu kuin tilauksesta paikalle. Laurie alias Jupiter ja Yöpöllö / Daniel Dreiberg (Patrick Wilson). Heillä on käytössään antiikkisen näköinen alus, jolla he lentävät paikalle.

     *     *     *

Yksi superankareista Jon Ostermanin (Billy Crudup), joka tunnetaan julkisuudessa nimellä Tri Manhattan, on USA:n hallituksen palkkalistoilla, ja hän on itseasiassa armeijan pelote NL:a vastaan. Hän on voimiltaan ylivertainen muihin nähden ja hän pystyisi lähestulkoon yksin torjumaan maahan kohdistuneen ydiniskun yksinään.

Jon on seurustellut Laurien kanssa, mutta tämä jättää hänet, siksi että Jon on yhä enemmän keskittymässä vain omaan Manhattan projektiinsa, eikä huomioi Laurien olemassaoloa juuri mitenkään. Laurie muuttaa sen sijaan Dan(iel)in luokse, sillä hänellä ei ole muuta paikkaa mihin mennä.

Sankareista Adrian Veidt / Ozymandias (Matthew Goode) on perustanut menestyvän firman, ja Koomikon murhan jälkeen Adrian on seuraava,  joka joutuu hyökkäyksen kohteeksi, mistä hän kuitenkin selviää.

Osa ikääntyvistä supersankareista on myös kuollut, joko väkivaltaisestai tai ilmeisesti vain vanhuuttaan.

     *     *     *

Niin kuin aina supersankari-sarjakuvissa ja -elokuvissa sankareiden syntymisen syyt liittyvät yhteiskunnassa vallitsevaan kaaokseen ja rikollisuuteen tms. Niin tässäkin tapauksessa.

Joukko eräänlaisia yli-ihmisiä lyöttäytyi 50-luvun lopulla yhteen, nimesi itsensä - ja päätti käyttää naamioita niin kuin rikollisetkin taistellessaan pahiksia vastaan. Naamioita he käyttivät myös siksi, ettei heitä olisi tunnistettu, sillä he olivat keinoineen samalla tavalla poliisin ym. viranomaisten kiinnostuksen kohteina ja silmätikkuina kuin kriminaalitkin. - Jon kutsuikin esimerkiksi Koomikkoa suorastaan fasistiksi, toisin sanoen supersankareiden maailma on konservatiivisen oikeistolainen.

Supersankarit saavat toimillaan aikaan sen, että esimerkiksi Vietnamin sota kestää vain muutaman kuukauden sen sijaan, että se kestäisi vuosia. Tämä vaikuttaa historian kulkuun siten, että presidentti Richard Nixonin kansansuosio säilyy korkealla, ja hän tulee valituksi uudelleen, eikä mitään 70-luvun Watergate -skandaalia synny

     *     *     *

Kolmas sankari joka joutuu iskun kohteeksi on ehkä yllättäen Jon, ja hänen heikko kohtansa on ex-tyttöystävä Janey Slater (Laura Mennell), joka syyttää miestä siitä, että tämä on sairastuttanut vastustajiaan - myös Janeyn - syöpään, mihin syytökseen Jon ei pysty vastaamaan vaan jää toimittajien edessä alakynteen.

Elokuvan edetetssä paljastuu todellinen syy, miksi USA ja Neuvostoliitto ovat vastakkain. Kyse ei ole niinkään politiikasta ja ideologioista kuin rajallisista luonnonvaroista, ennen muuta öljystä ja maista, joissa on öljyä, joista taistellaan. Ja ennen muuta Jon on se, joka yrittää hakea ratkaisua energian riittämättömyyden ongelmaan omassa Manhattan -projektissaan sen sijaan, että hän kehittelisi ydinaseita.

USA:n ja NL:n välinen vastakohtaisuus kärjistyy kärjistymistään, eikä supersankareilla yhdessä tai erikseen ole keinoja vaikuttaa nopeasti tilanteeseen.

     *     *     *

Sen sijaan että tilanne jatkaisi kärjistymistään tapahtuu jotain yllättävää. USA:n sisällä tapahtuu ydinräjähdysten sarja tai ainakin Manhattanilla räjähtää pommi, joka johtaa miljoonien kuolemaan. Tämä saa USA:n ja NL:n liittoutumaan yhteistä, näkymätöntä vihollista vastaan - ja ydinsodan uhka maapallolla väistyy lopullisesti.

Kaiken takaa paljastuu suuryritys, jonka johdossa on yksi supersankareista eli Adrian Veidt, joka oli muiden hämäämiseksi lavastanut oman murhayrityksensä. Hän oli myös se, joka tappoi Koomikon saadakseen supersankareiden huomion pois siitä, mitä muuta ympärillä tapahtuu ja mitä hän itse oli tekemässä. Koomikko oli lisäksi aavistanut Adrianin paljon ihmishenkiä vaativan suunnitelman, jonka tämä myös lopussa toteutti.

Adrian Veidtin tarkoitus oli hyvä siinä mitä hän teki, ja hän onnistui siinä mitä hän yritti. Hän pelasti maapallon ja sen hintana oli (vain) muutaman miljoonan amerikkalaisen ja venäläisen ym henki. - Tällainen (fasistinen) ajattelu kauhistuttaa osaa supersankareista, ennen muuta Rorschachia, mutta myös Laurieta ja Dania, ja he haluavat Adrianin pään vadille.

Jon kuitenkin tajuaa mistä on kysymys, ja pelastaa Adrianin hengen, vaikka koko tapahtuma pannaan hänen kehittämiensä energioiden syyksi. Suurelle yleisölle - ja supervalloille - tapahtumien todeliset taustat eivät luultavasti koskaan selviä...

Joku näkymätön vihollinen on vain tehnyt jotain, josta on seurannut katastrofi.

Lopulta Koomikosta ja hänen ironisesta elämänasenteestaan, jota symboloi hymynaama, tuntuu tulevan supersankareita yhdistävä tapa ajatella asioita. Vakavatkin asiat täytyy ottaa vain jotenkin huumorilla ja niistä voi ja täytyy vitsailla. Sillä ongelmathan maapallolta eivät Adrianin tempauksen jälkeenkään poistu. Esimerkiksi öljy ja yleensä energian lähteet ovat edelleen ratkaisematon ongelma, mikä ruokkii alueellisia konflikteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti