sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Softley: "Mustesydän" (2009)

Nuori tyttö tajuaa, että hänen isällään on hämmästyttävä taito lukemalla satuja tuoda kirjojen hahmoja tähän todellisuuteen - ja isän on pysäytettävä kirjasta vapautettu mies ennen kuin tämä ehtii tuhota heidät kaikki. Apuna isällä on tyttärensä, tämän isotäti sekä satukirjan sankari. (IMDb)

"Mustesydän" (2008) on Iain Softleynseikkailufantasia, joka perustuu Cornelia Funken samannimiseen kirjaan. Yksinhuoltajaisä Mo (Brendan Fraser) osaa lukea kirjojen hahmoja eloon.  (Wikipedia)

     *     *      *

On ilta ja koko perhe koolla. Isä Mo (Brendan Fraser), äiti Resa (Sienna Guillory) ja vastasyntynyt Meggie (Eliza Bennett) ovat menossa nukkumaan. Isä haluaa kuitenkin lukea iltasadun, vaikka lapsi on vielä niin pieni, ettei tämä ymmärrä satuja. Lukiessa tapahtuu jotain joka mullistaa perheen elämän.

12-vuotta myöhemmin Mon ja Meggien ollessa kahdestaan lomamatkalla selviää, että äiti katosi yhtenä iltana - ja samaan aikaan tähän todellisuuteen satujen maailmasta tuli mies, jota kutsuttiin Tomusormeksi (Paul Bettany).

Isä Mo(rtimer) ja teini-ikään tullut Meggie pakenevat isotäti Elinorin (Helen Mirren) luokse Italiaan, mutta eivät pääse pakoon Tomusormea. Tämä saapuu yhtenä yönä ja sanoo haluavansa vain palata takaisin omaan maailmaansa. Mies oli uhannut Mota, sillä että hän kertoo Capricorn (Andy Serkis) nimiselle roistolle, että oli kohdannut Mon, joka ei kuitenkaan ottanut varoitusta tosissaan.

Capricornin miehet saapuvatkin isotädin talolle, ja sieppaavat koko kolmikon mukaansa tarkoituksenaan saada Mon lukemaan heille tarinoita. Satujen ja kertomusten avulla he saavat niin hupia kuin rikkauksia itselleen.

     *     *      *

Monien vaiheiden kautta selviää, että äiti Resa on jo 'luettu' takaisin sadun maailmasta, ja hän on roistojen vankina ja keittiöorjana. Mo ja Tomusormi tekevät diilin siitä, että Mo palauttaa tai 'lukee' Tomusormen takaisin satuun, jos tämä auttaa Resan vapauttamisessa.

Lopulta Meggien äiti Resa onnistutaankin vapauttamaan - ja Tomusormi pääsee palaamaan takaisin omaan maailmaansa. Mielenkiintoisella tavalla Tomusormi itse kirjoittaa sadun lopun omalta osaltaan uudelleen. Alkuperäisessä sadussa hän kuolee yrittäessään pelastaa lemmikkihillerinsä (tms) Gwinin. Tällä kertaa otus jää palaamatta satuun takaisin.

     *     *      *

Seikkailun aikana paljastuu, että Meggie on perinyt isänsä Velhokielen taidot - ja hän pystyy myös tuomaan satujen hahmoja tähän todellisuuteen. Ja kun isä karkaa, Meggie pakotetaan lukemaan "Mustesydän" -nimistä kirjaa, jonka hahmoja roistotkin ovat. Meggie lukee kirjasta kohdan, jossa kirjan paha Varjo syö viattomia ihmisiä. 

Lukeminen saa Varjon ensin siirtymään Capricornin linnaan, mutta tekstin loppuosan Meggie lukeekin toisin kuin mitä kirjaan on kirjoitettu. Hän siis sepittää omiaan, ja kehottaa Varjoa käymään Capricornin kimppuun.

Todelisen kaunokirjan "Mystesydämen" (2003) kirjoittaja Fenogliokin seikkailee elokuvassa, ja hän auttaa Meggie'ä kirjoittamaan omaa kirjaansa uudelleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti