keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Stiller: "Reality bites" (1995)

"Reality Bites" (1995) on Ben Stillerin ohjaama elokuva. Se kertoo neljästä vasta collegesta valmistuneesta nuoresta 1990-luvun Yhdysvalloissa ja heidän aikuistumisesta ja rakkausuhteista. (Wikipedia)

     *     *     *

Neljä yliopistosta vastavalmistunutta kaverusta, 2 nuorta naista ja 2 miestä asuu yhdessä Teksasin Houstonissa. Troy soittaa pienillä klubeilla ja kahviloissa bändinsä kanssa kitaraa sekä tekee satunnaisia, huonosti palkattuja keikkatöitä. Lelaina haluaa tehdä työkseen dokumenttifilmejä ja pummaa rahaa vanhemmiltaan.  Heidän lisäkseen Lelainan vuokraamassa asunnossa asuu Sammy ja Vickie, joista edellinen on kaappihomo ja Vicki nymfomaani, jolla on liukuhihnalta suhteita.

Elokuvan tapahtumat kiertyvät Troyn ja Lelainan ympärille, jotka ovat hyviä ystäviä - ja myös muutoin kiinnostuneita toisistaan. Lelainan huomion keskiössä on hänen uransa tai toiveet päästä tekemään niitä elokuvia. Hän on menestynyt hyvin yliopistossa, mutta töitä hänen on vaikea saada - mitään töitä. Kun rahahanat kotiin sulkeutuvat, jotain työtä täytyisi saada. Ja hän tekee mm. joitain surkeita tuotantoavustajan töitä.

Sitten Lelaina tapaa sattumalta Michaelin, joka työskentelee kaapeli-TV-yhtiössä ja on kiinnostunut niin Lelainasta kuin hänen dokumenteistaan. Michael lupaa auttaa Lelainaa saamaan tämän tekemän dokumenttielokuvan "Reality bites" kaapelikanavalle. Ja onnistuukin siinä osittain, mutta Michaelin jälkikäsittelijät pilaavat dokumentin, ainakin Elainan mielestä. Joten sekin yritys jää siihen, lisäksi suhde Micheliin karahtaa lopulta muutenkin kiville.

Vicki elää omaa elämäänsä, ja on Elainan hyvä ystävä, ja hän on töissä Gap-vaateliikkeessä - ja tarjoaa tätä työtä rahavaikeuksissa olevalle Elainallekin, mutta tämä ei suostu alan vaihtoon. Vickin kohdalla suurin huomio on hänen seksuaalisessa käyttäytymisessään ja paranoidisessa AIDS-pelossaan. Hän on maannut mm. AIDS-positiivisen miehen kanssa, mutta ei onnekseen ole saanut itse kuolemantuomiota.

Sammystä ei kerrota paljon, mutta hän on Vickin vastakohta: mies, homo ja pidättäytyy seksistä konservatiivisten vanhempiensa takia. Lopulta hän pystyy edes keskustelemaan asiasta vanhempiensa kanssa, mistä kerrotaan mm. Lelainan tekemässä dokumentissa.

Jossain vaiheessa Lelainalla ja Troylla on 'yhden illan' -suhde, joka päättyy siihen, että aamulla Troy häippäisee treeneihinsä, mikä kuohuttaa Lelainea. Vähän myöhmmin Troy katoaa jonnekin - ja Lelaine saa bändikavereilta tietää, että hän on lähtenyt Chicagoon, josta on lähtöisin.Yön aikana kummatkin ovat kuitenkin vakuuttaneet rakkauttaan toisiinsa...

Niin Lelaine kuin Troy arvioivat tahoillaan elämäänsä ja keskistä suhdettaan. Juuri kun Lelaine on lähdössä etsimään Troyta Chicagoon, Troy saapuukin Chicagosta - isänsä hautajaisista mitä Lelaina ei tiedä - Lelainea tapaamaan. Ja tähän elokuva hieman töksähten päättyykin.

Katsojalle jää mielikuva siitä, että pari on aloittamassa yhteiselämää, mikä ei olekaan kovin vaikeaa, sillä hehän jo asuvat muutenkin yhdessä.

     *     *     *

Elokuva pysyy kasassa viehättävän Lelainan (Winona Ryder) sekä rutiinisuoritukseen pystyneen Troyn (Ethan Hawke) ansiosta.

"Reality bites" (1995) on ajankuva 1990-luvulta siitä, millaista oli nuorten aikuisten elämä tuolloin. Ja eihän se poikkea paljon elämästä tänä päivänä. Ehkä kuitenkin suorituspaineet eivät olleet aivan samaa luokkaa kuin nyt.

Sosiaalinen pudotus vanhempien ylemmästä keskiluokasta työväenluokkaan ei tunnu olevan suuri ongelma tämän elokuvan nuorille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti