maanantai 30. kesäkuuta 2014

Tarkas: "Pekka ja Pätkä neekereinä" (1960)

"Pekka ja Pätkä neekereinä" (1960) on Aarne Tarkaksen ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama Pekka Puupää -sarjan 13. ja viimeinen elokuva vuodelta 1960. Elokuva kuuluu Suomen Filmiteollisuuden tuotantoon. (Wikipedia)

     *     *     *

Viimeinen 'Pekka Puupää' -elokuva on jo nimensä takia legenda. Samanlainen legenda kuin 'Musta Pete' -laku ja Agatha Christien "10 pientä neekeripoikaa". Aikoinaan elokuva arvioitiin samanlaiseksi kuin olivat olleet aiemmatkin, hyvin suositut elokuvat. Vasta 2000-luvulla elokuva sai nykyisen rasistisen leimansa, mikä kertoo ainakin henkisen ilmapiirin tukkoisuudesta Suomessa. Täällä on hyvin vaikea puhua asioista ilman että takerrutaan yksittäisiin sanoihin ja tulkitaan kaikki kielteinen puhe vihapuheeksi jostain.

Elokuvan hauskuudesta ja huumorista tänä päivänä voidaan olla montaa mieltä. Käsikirjoittaja - lauluntekijänä paremmin tunnettu - Reino Helismaa on ehdottomasti verbaalinen virtuoosi, eikä tällaisessa kohelluskomediassa juonelta yleensä paljon edes odoteta.

Vuonna 1960 televisio oli vasta tullut Suomeen, ja on mielenkiintoista nähdä, miten heti elokuvan alussa Juustinna ja naapurin naiset kutovat sukkaa ja katsovat töllötintä. Pekka on keittiössä tiskaamassa, mistä hän Pätkän kanssa livahtaa - ja minnekäs muualle kuin TV-studioon ja ohjelmaan, jota naiset ovat juuri katsomassa.

Pullapitko Oy:n järjestämä tietovisailu on ehkä parasta antia koko elokuvassa, ja siinä Helismaa panee parastaan. Juustinna ei tietysti ole erityisen ihastunut nähdessään Pekan televisiossa tuijottaen silmät pitkällään hehkeää juontajaa.

Hetken päästä Juustinna on itse studiossa, ja Pekalta ja Pätkältä jäävät 200 000 markan voittorahat saamatta, minkä ympärille elokuvan löyhä juoni rakentuu. Mukana on tietysti 'Pekka Puupää' - elokuvista tuttu talonmies Pikkarainen, jota taas vedätetään oikein kunnolla niin marsilaisilla kuin ihmissyöjilläkin.

     *     *     *

Entä mitenkä Pekasta ja Pätkästä sitten tuli viihdetaiteilijoita, niitä "neekereitä"?

No, työttömiä kun olivat, menivät maksulliseeen, yksityiseen ammatinvalinnanohjaukseen. Hullu professori tai taitava psykologi oli kehittänyt apparaatin, jolla pystytään luotettavasti määrittämään ammatti, johon tutkittava soveltuu.

Sekä Pekka että Pätkä saivat tietokoneelta vastaukseksi TEILLÄ ON LOISTAVA TULEVAISUUS "NEEKERINÄ".

Miehet ottivat vastauksen kirjaimellisesti, ja Pekka tiesi heti, miten he saisivat itsestään neekerin eli mustalla kenkälankilla

Toinen ohje jonka he testissä saivat oli, että ostakaa lehti ja lukekaa sitä. Lehdessä oli ilmoitus siitä, että ravintola Kultainen Käkönen etsii neekereitä, jotka osasivat viihdyttää asiakkaita. Kaikki menee koeesiintymisessä siihen asti hyvin kunnes miesten todellinen väri paljastuu. Ja huijarien on tietysti poistuttava rikospaikalta.

Lopulta Pekka ja Pätkä löytävät itsensä lehtimiehinä ja ja -kuvaajina, mikä onkin huomattavasti onnistuneempi neekerinura. Lehtimiehiä on Suomessa jostain syystä kutsuttu myös neekereiksi. Niin ja lopulta he saavat niin tietovisapalkkionsa kuin juttu- ja kuvapalkkionsa, mikä vetää muuten kriittisen Justiinankin hetkeksi hiljaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti