sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 327: "Vainoharhainen länsimainen yhteiskunta"

Moderni, kaupungistunut, länsimainen yhteiskunta ruokkii kaikenlaista paranoidista ajattelua ja toimintaa. Yksi sitkeimmin eläneistä urbaaneista legendoista, joita on kerrottu jaksoittain 1960-luvulta lähtien totena on 'Liftari' / 'Tappaja takapenkillä', jossa mies on ujuttautunut nuoren naisen auton takapenkille tarkoituksenaan tappaa / murhata tai raiskata / pahoinpidellä nainen. Yhtään dokumentoitua tarinoiden kuvausten tapaista tapausta ei ole, mutta silti tarinaa eri muodoissaan vielä tänä päivänä levitetään totena.

Todennäköisesti suurin osa tarinan kuulleista ihmisistä uskoo, että se on totta. He saattavat jopa nimetä henkilöitä, jotka ovat tällaisten tapausten uhreja / rikollisia, jotka ovat tappaneet naisia. Kaikki kuulostaa hyvin uskottavalta, mutta niin kuin aina - aivojen käyttö on sallittua.

Vuonna 2012 legenda ilmestyi ensimmäisen kerran Facebookiin, missä sitä kerrottiin niin kuin sitä on aina kerrottu - ja tarina levisi kulovalkean tavoin ympäri Iso-Britanniaa.

      *     *     *

Hieman vastaavanlaisia perättömiä juttuja liikkuu sadoittain ympäri internetia ja mediamaailmaa. Ja ihmettelen aina yhtä paljon, miksi keskiluokkaisilla, valkoisilla, nuorilla naisilla ja heidän lähipiirillään on niin suuri tarve levittää tällaista. Ja kuinka monta ihmistä onkaan joutunut syytteeseen tai saanut jopa tuomion kaikenlaisten perättömien puheiden takia, vain siksi että tarinat ovat kuulostaneet niin uskottavilta.

Facebookiin ilmestynyt tarina on - legendoja tunteville - tuttu ja helposti tunnistettava. Ja todellakaan - mitään tällaista ei ole koskaan tapahtunut Iso-Britanniassa eikä muuallakaan.

Tällä kertaa tarina kertoo, että nuori nainen oli tankkaamassa BP-huoltoasemalla Longtonissa. Sillä aikaa, kun hän oli maksamassa polttoainetta, tuntematon mies menee salaa hänen autonsa takapenkille aikomuksenaan raiskata nainen. Salaa henkilöauton takapenkille? Takapenkiltä käsin yrittää raiskata naisen?  Melkoinen fakiiri.

Tyypillistä tälle legendalle on, että nainen saa apua valppaalta huoltoaseman työntekijältä, joka  vaivihkaa houkuttelee naisen sisään asemalle ja soittaa sitten poliisille.

Tarina on tuttu myös USA:ssa, Kanadassa ja Australiassa. Amerikkalainen versio urbaanilegendasta on syntynyt 1980-luvulla - ja ilmeisesti näillä sinänsä hyvin samankaltaisilla kertomuksilla ei ole mitään muuta tekemistä keskenään kuin että ne ovat kummatkin pötyä ja hyvin suosittuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti