sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Wyler: "Lännen mies" (1940)

Willie Wylerin "Lännen mies" (1940) on lajityyppinsä klassikko. Vaeltava cowboy Cole Harden (Gary Cooper) kohtaa mielivaltaista oikeutta jakavan tuomarin Roy Beanin (Walter Brennan), joten mikään ei ole muuttunut sitten viimeisten mohikaanien aikojen. (IMDb)

      *    *     *

"Lännen mies" (1940) ei nimestään huolimatta ole ihan tavanomainen lännenelokuva vaan siinä kuvataan myös todellista vastakkainasettelua, joka esimerkiksi Teksasissa oli karjatilallisten sekä maanviljelijöiden välillä. Toinen asia sitten on, kärjistyikö vastakkainasettelu koskaan kuvatunlaiseen sisällissotamaiseen tilanteeseen, jonka mahdollisti se että tuomari oli valinnut puolensa ja ajoi yksinomaan karjatilallisten etua.

Pakkaa sekoittamaan pikkukaupunkiin saapui genrelle tyypilliseen tapaan mies, joka sai aikaan sen, että oikeus vähitellen toteutui. Tosin ennen sitä olivat esimerkiksi laakson maanviljelijät joutuneet lähtemään kotiseudultaan ja joidenkin talot ja pellot oli poltettu ym.

Sankari Cole Harden on menettää päänsä heti elokuvan alussa, sillä häntä syytettiin hevosvarkaudesta, mistä lain mukaan seurasi hirttotuomio. Oveluudella ja mitään pelkäämättömän tilallisen tyttären Jane Ellen Mathewsin avustuksella (Doris Davenport) Harden onnistui säilyttämään henkensä, vaikka hän oli saanut jo kuolemantuomion. Kaiken lisäksi mies, jolta hän oli ostanut hevosen $60:lla saapui hänkin saluunaan - ja asia oli sitä myöten selvä. Oikea varas sai tuomarin aseesta kuulan kalloonsa pikatuomion jälkeen.

      *    *     *

Rennosti ratsastava komea kulkuri oli jo lähdössä kaupungista, kun hän matkalla poikkesi Mathewsien tilalle, missä hänet otettiin lämpimästi vastaan (mm. siksi että rengeistä oli pulaa) - ja hän yöpyi tilalla. Tilalliset olivat samaan aikaan suunnittelemassa tuomari Roy Brennanin lahtaamista, minkä Harden päätti estää. - Hän tajusi että väkivalta ei ollut ratkaisu tilanteeseen vaan se vain pahensi tilallisten asemaa.

Niin tuomari kuin tilalliset pitivät väkivaltaista yhteenottoa estänyttä Hardenia vihollisenaan - ja hän oli päästä hengestään. Miehen avulla kuitenkin tuomari säilytti päänsä - ja kostonkierre vältettiin. Karjatilalliset poistivat laaksosta ja viljelijöiden pelloilta karjansa, millaiseen sopimukseen tilanteessa onnistuttiin pääsemään. Kaikki olivat hetken aikaa tyytyväisiä.

Sitten tilanne tuomarin takia räjähti uudelleen käsiin. Hän päästi karjanomistajat laaksoon riehumaan ja polttamaan tilallisten maissisadon ja muutamia talojakin poltettiin. Tilanteesta syytettiin Cole Hardenia, sillä tilalliset väittivät hänen toimineen tuomarin laskuun. Ja siltä tilanne myös pahasti näytti.

     *     *     *

Cole Harden joutuikin lähtemään Vinegaroonin pikkukaupungista läheiseen suurempaan kaupunkiin Fort Davisiin molempien osapuolten oltua hänen kimpussaan, mutta hänellä oli tarkka suunnitelma siitä, miten hän saisi tuomari Roy Beanin pään vadille. 

Harden kävi kertomassa paikalliselle sheriffille, mikä tilanne Vinegaroonissa oli - ja sai nimitettyä itsensä apulaisheriffiksi, millä valtuuksilla hän viritti Beanille ansan.

Fort Davisiin oli tulossa kuuluisa englantilainen näyttelijä  Lily Langtry (Lilian Bond), johon Beanillä oli pakkomielle. Hän oli jopa nimennyt Vinegaroonin uudelleen 'Langtryksi' palvomansa näyttelijän mukaan. Kun Langtry oli tulossa vierailulle Fort Davisiin, Bean ostatutti bulvaanillaan kaikki näytelmän liput, jotta hän saisi kohdata näyttelijän silmästä silmään ilman että muut olisivat heitä häiritsemässä.

Kun Roy Bean sitten saapui etelävaltiolaisen sotilaan uniformussa tapaamaan palvomaansa naista, apulaissheriffi Cole Harden oli häntä teatterin esiripun takana vastassa. Elokuva huipentui miesten kaksintaisteluun. Harden luonnollisesti päihitti Beaninin, mutta ennen kuin hänet pidätettiin / ennen kuin hän kuoli, hän sai kohdata ihailemansa diivan.

Epilogissa näytettiin miten maanviljelijät pääsivät palaamaan tiloilleen - ja Cole Harden päätti pitkän vaeltelun jälkeen naida Jane Ellen Mathewsin, johon hän prosessin aikana oli tutustunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti