torstai 10. heinäkuuta 2014

Berdejo: "The New Daughter" (2009)

Yksinhuoltajaisä muuttaa lapsineen Etelä-Carolinaan, vain nähdäkseen miten hänen tyttärensä käytös muuttuu yhä kummallisemmaksi. (IMDb)

 "The New Daughter" (2009) on amerikkalainen kauhuelokuva, joka on espanjalaisen ohjaajan-käsikirjoittajan Luis Berdejon esikoisohjaus.

Elokuva perustuu John Connollyn novelliin, joka kertoo kirjailijasta ja hänen kahdesta lapsestaan, jotka kohtaavat talonsa läheltä jotain outoa. Suuren hautakummun alta paljastuu muinainen yllätys. (Wikipedia)

     *     *     *

John James (Kevin Costner) on juuri eronnut kirjailija, joka muuttaa vanhaan maalaistaloon teini-ikäisen tyttärensä Louisan (Ivana Baquero) ja pikkupoikansa Samin (Gattlin Griffith) kanssa. Tytär on vihainen isälleen ja syyttää isää siitä, että tämä koskaan rakastanut äitiä ja että isä pilasi kaiken.  Jo ensimmäisenä yönä talossa Louisa kuulee outoja ääniä ikkunansa ulkopuolelta. Jokin ihmisenkaltainen olio väijyy talon katolla. Seuraavana päivänä lapset löytävät läheisestä metsästä suuren kummun, mikä viehättää Louisaa, mutta Sam on haluton menemään lähellekään sitä. Isä John kuulee kaupungissa, että talo on kuuluisa siitä, että siellä asunut nainen katosi jälkiä jättämättä. Palattuaan kotiin hän löytää Louisan lemmikkikissan silvottuna kuoliaaksi.

Louisa palaa röykkiön luokse koulun jälkeen ja jää lekottelemaan auringonpaisteeseen, jolloin hän kuulee eläimen murinalta kuulostavia ääniä. Yöllä John löytää mutaisia jalanjälkiä etuoven edestä, jotka johtavat kylpyhuoneeseen. Louisa on sisällä ja ovi lukossa ja pesee mutaista kehoaan. Yöllä Louisa kävelee vielä unissaan. Kun John vie hänet takaisin sänkyyn, hän näkee oudon oljesta valmistetun nuken. Aamulla kun isä kysyy tyttäreltään nukesta, tämä sanoo ettei tiedä siitä mitään.

Kun lapset ovat koulussa, John löytää Louisan mutaiset vaatteet. Talon ulkopuolelta hän löytää olkinuken pään ja kuolleen mustarastaan jäänteitä. Kesken päivää Johnille soitetaan koulusta ja häntä pyydetään hakemaan Louisa kotiin, sillä tämä ei ole aivan kunnossa. Tyttö joka aamulla kiusasi Louisaa, oli ilmeisesti pudonnut portaista ja loukannut kätensä.... Samin opettaja Cassandra (Samantha Mathis) antaa isä Johnille numeronsa ja tarjoaa apuaan.

Yöllä John näkee tyttärensä lähtevän jälleen metsään, vaikka on kehottanut tätä olemaan menemättä ulos pimeällä. Kun Louisa palaa kotiin, John näkee hänen kaulallaan arpia, mistä Louisa ei halua kertoa mitään. Illallisella tytär ahmii ruokansa keskiaikaisesti kuin ei olisi aikoihin nähnyt ruokaa.

John ottaa seuraavana päivänä opettaja Cassandraan yhteyttä ja sopii tapaamisesta. Kun John on poissa Louisa kuulee ääniä talon ulkopuolelta ja lähtee ulos. Johnin palatessa kotiin hän näkee tiellä oudon hahmon juoksemassa metsään, joka hieman muistuttaa Louisaa. Hän poistuu autosta ja seuraa ääniä, mutta säikähtää murinaa ja palaa takaisin autolleen. Joku heittää kivellä lasiin ja John painaa kaasua. Kotona hän kysyy Louisalta, oliko tämä ollut ulkona ja tämä sanoo olleensa kotona. Isä kieltää jälleen tytärtään menemästä lähellekään metsässä olevia kiviröykkiöitä.

Seuraavana päivänä Johnin kustannustoimittaja tulee käymään ja he juttelevat sisällä. Samaan aikaaan Louisa ja Sam kiipeävät ullakolle. Sam on peloissaan siellä kuulemistaan eläinten äänistä. Yöllä John googlettaa ja löytää tietoja hautakummuista. Aamulla hän soittaa tutkijoille ja kertoo löydöstään, jotka eivät ole kuitenkaan kiinnostuneita siitä. Hän saa netin kautta selville myös, että talon edellinen omistaja Sarah Wayne oli kadonnut, eikä häntä oltu löydetty. Sarahin tytär sen sijaan oli löydetty talosta ja toimitettu isoisänsä Rogerin luoksen.

Aamulla John jättää Samin ja Louisan lapsenvahdille, ja lähtee tapaamaan Roger Wayneä. Heti isän lähdettyä myös Louisa häviää omille teilleen. Wayneltä John kuulee tämän tyttärentyttären palaneen kotitalonsa mukana. Huoneensa seinään tyttö oli piirtänyt kuvan hautakummusta ja kirjoittanut sen alle sanan koti. Hän oli myös rakentanut oljista, oksista ja mullasta itselleen jonkinlaisen pesän.

Sillä aikaa kun John on poissa, lapsenvahti menee hetkeksi ulos kuultuaan sieltä ääniä. Louisa on sulkenut oven niin, ettei nainen pääse takaisin sisään Johnin palattua nainen on kadonnut jälkiä jättämättä. Sam piiloutuu peloissaan huoneeseensa, mistä isä löytää hänet tultuaan kotiin. Louisa makaa sängyssään ja sanoo ettei tiedä asiasta mitään.

John ilmoittaa naisen katoamisesta poliisille. Louisa on poissa tolaltaan, ja vaatii isäänsä vakuuttamaan, ettei isä jätä häntä samalla tavalla kuin äiti teki. John sanoo, ettei hän koskaan jätä tytärtään. Yöllä John näkee unta Louisasta, joka kertoo olevansa hänen "uusi tyttärensä". Seuraavana päivänä lasten lähdettyä kouluun John löytää Louisan vaatekaapista samanlaisen pesän kuin oli ollut talon edellisen asukkaan tyttären Emilyn huoneessa.

Johnin mitta täyttyy ja hän soittaa urakoitsijalle ja pyytää tätä hävittämään kiviriöykkiön välittömästi. Yllättäen paikalle saapuvat myös tutkijat, jotka eivät olleet aiemmin kiinnostuneita kummusta. He sanovat haluavansa tutkia paikan. John on kuitenkin tiukkana ja sanoo, että siitä on päästävä heti eroon. Professori White kertoo, että kummun alla on asunut muinainen sivilisaatio, ja samanlaisia kumpuja on joka puolella. Ihmiset uskoivat ennen, että kumpujen sisällä asuivat jumalat. Ihmisten ja jumalien suhteeseen kuuluivat uhrilahjat mm. olkinuket. Jumalat tarvitsivat nuoria tyttöjä synnyttääkseen uuden sukupolven jumalia.

Kauhuissaan kuulemastaan John kehottaa kaivinkonetta aloittamaan heti työnsä, mutta kauha osuu välittömästi ruumiiseen, joka osoittautuu kadonneeksi lastenvahdiksi. John ottaa yhteyttä poliisiin - ja tulee itse pidätetyksi. Kuulustelujen jälkeen poliisikonstaapeli Ed Lowry ajaa Johnin takaisin kotiin, mutta kesken matkaa he ajavat jonkin eläimen yli - ja pysäyttävät auton. Kun Ed avaa ikkunan, outo hahmo hyökkää hänen kimppuunsa ja kiskoo autonikkunan läpi metsään. John vaihtaa kuljettajan paikalle, ja ajaa poliisiautolla kotiin.

Kotoa hän löytää opettaja Cassandra tapettuna. Louisa katsoo naista peloissaan hieman sivummalla Johnin tutkiessa naista. John kaappaa lapset mukaansa ja sanoo, että nyt lähdetään. Louisa sanoo kuitenkin, ettei se taida onnistua. Taloon on tullut joukko 'jumalia', jotka aikovat viedä Louisan mukanaan - ja heidän tarkoituksenaan on ilmeisesti samalla polttaa talo.

John on kuitenkin varautunut yhteydenottoon näiden ihmistenkaltaisten olioiden kanssa. Hän ottaa vaatekaapista ladatun haulikon patruunoineen, ja ampuu ensimmäisen olion, joka yrittää käydä hänen kimppuunsa. Kahakan jälkeen, jossa kolme 'röykkiövaeltajaa' kuolee, John huomaa Louisan kadonneen. Hän arvaa, että hänet on viety jonnekin kumpujen alle, ja hän lähtee etsimään tytärtään. Samin hän jättää taloon turvaan.

John löytää sisäänkäynnin kummun sisään ja lähtee vaeltamaan pitkin tunnelia, ja löytää lopulta Louisan, joka sanoo haluavansa pois 'jumalten' luota. Isä ottaa tyttären syliinsä ja lähtee kuljettamaan häntä pois kummun alta. Ja onnistuu otusten vastustelusta huolimatta pääsemään ulos tunnelista. Tämän jälkeen John toteuttaa alkuperäisen suunnitelmansa ja työntää gerosiinia täynnä olevan tynnyrin sisäänkäynnin tukkeeksi ja kiilaa sen sillä tavoin, etteivät toisella puolen olevat otukset saa sitä työnnettyä irti. Tämän jälkeen hän sytyttää polttoaineen palamaan, mikä roihahtaa palamaan. Aiemmin päivällä ympäri kumpuja sijoitetut räjähteet tuhoavat kummun.

Louisa ei kuitenkaan ole enää Louisa, minkä John näkee Louisan käytöksestä ja olemuksesta ja hänen silmistään. Ennen räjähdystä tytär pyytää vielä kerran, ettei isä jättäisi häntä, ja tajuttuaan että tytärtä ei voi enää pelastaa ihmisten maailmaan, John ei yritä enää  itsekään pelastautua vaan kuolee yhdessä tyttärensä kanssa. Sam joka oli jäänyt yksin kotiin, lähti lopulta vaeltamaan hänkin kohti metsää - ja näkee kaukaa räjähdyksen. Elokuva päättyy kohtaukseen, jossa Samin takaa ilmestyy vielä ainakin yksi henkiin jäänyt 'jumala'.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti