sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Calmar: "Nuori nainen katoaa" (1953)

He ovat rakastuneet toisiinsa ja menevät naimisiin. Mies ei halua kuulla naisen menneisyydestä. Kaksi vuotta he ovat onnellisesti naimisissa, ja sitten nainen katoaa. (IMDb:tä mukaillen)

"Nuori  nainen katoaa" (1953) on Edith Calmarin ohjaama draamaelokuva, jonka päähenkilönä on nuori nainen, joka on hänen aviomiehensä tietämättä narkomaani.

     *     *     * 

Arkeologian dosentti Arne Berger (Adolf Bjerke) tulee kotiin erämaavaellukselta kollegojensa kanssa, kun hän huomaa nuoren vaimonsa Evan (Astri Jacobsen) kadonneen. Kotiapulainen ei ole kuullut eikä nähnyt naista sen päivän jälkeen, kun mies oli lähtenyt kotoa. Nainen on vain lähtenyt kotoaan ottamatta mukaansa muuta kuin hassun hattunsa, joka löytyy muutaman päivän päästä läheisestä joesta.

Arne soittaa ystävät ja sairaalat läpi, eikä kukaan tiedä naisesta mitään. Lopulta hän tekee poliisille katoamisilmoituksen naisesta, ja hänet etsintäkuulutetaan. Arnen tietämättä Eva on poliisin vanha tuttu, mutta sitä ei paljasteta miehelle. Tutkinnassa tapahtuu käänne, kun Evan vanha työkaveri Ingrid soittaa nimetttömän puhelun Arnelle ja kehottaa häntä ottamaan yhteyttä farmaseutti Einar Mölleriin, joka löytyy erään hotellin ravintolasta.

Einar kertoo Arnelle niin oman kuin Evan tarinan. Pari oli asunut pitkään narkomaaneina yhdessä. Einar oli saanut potkut mm. morfiinin varastelun takia apteekista, jossa hän oli Evan kanssa töissä - ja Eva seurasi Arnea pohjalle.

Vähitellen paljastuu, ettei Evan ja Arnen 2-vuotinen avioliittokaan ehkä ollut niin ruusuinen kuin Arne oli antanut ymmärtää niin itselleen kuin poliisille. Eva tunsi itsensä ulkopuoliseksi, ja Arne asetti hänelle odotuksia, joita Eva koki ettei pystynyt täyttämään. Hän kun ei ollut akateemisesti koulutettu niin kuin Arnen ystävät olivat vaan tavallinen työläistyttö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti