sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 98 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Tänään lukaisin kirjastonhoitaja Marilyn Johnsonin kirjoittaman kirjan "The Dead Beat" (2006), joka käsitteli folkloristisesta ja kaunokirjallisesta näkökulmasta muistokirjoituksia.

Aihe saattaa tuntua oudolta ja mielenkiinnottomalta, mutta hetkeen tarttuminen on aina myös muistutus elämän hetkellisyydestä ja katoavaisuudesta, joten siinä mielessä tällaiset kirjoitukset ovat erityisen kiinnostavia.

     *     *     *

Lähdin kirjan luettuani tutkimaan aihetta, sanoisinko, empiirisesti. Löysin Wikipediasta listan vuonna 2014 kuolleista tunnetuista henkilöistä.

Silmäni osui yhteen naiseen, skotti-uimariin Elenor Gordoniin (1933-2014), joka voitti vuoden 1952 kesäolympialaisissa pronssia rintauinnissa. Ja nämä kisathan pidettiin tietysti Suomessa. Kaksi lajeista kisattiin Helsingin ulkopuolella Hämeenlinnassa. Nämä lajit olivat nykyaikainen 5-ottelu ja uintilajit.

     *     *     *

Olympiauimari kuoli 9.7.2014 ja ajankohdasta tekee kiinnostavan se, että samaan aikaan kun Ahveniston maauimala Hämeenlinnassa saatiin vihdoin peruskorjattua ja se avautuu 26.7.2014 suurelle yleisölle oltuaan vuosia pois käytöstä.

Gordon on skottien yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä naisurheilijoita, joka oli mm. ensimmäinen nainen, joka voitti kultaa Kansanyhteisön kisoissa pari vuotta ennen olympialaisia. Hänen Hämeenlinnasta saamansa pronssimitali oli hänen uransa ainoa olympiamitali, vaikka hän osallistui olympialaisiin kolme kertaa.

     *     *     *

Suomessa ei odotetusti Skotlannin naisuimarin poismenoa huomioitu mitenkään. Hämeenlinnan valtalehteen Hämeen Sanomiin kirjoitus Elenor Gordonista sopisi mitä parhaiten.

Skotlannin The Scotsman -lehden sunnuntainumero 13.7.2014 sen sijaan muisti urheilun suurnaistaan, sillä lehdessä oli laaja muistokirjoitus.

Lehdessä kerrottiinn huvittava anekdootti vuoden 1952 Olympialaisista - Hämeenlinnasta. Hänen kerrottiin saaneen pronssisen mitalin, mutta kaksi ensimmäistä sijaa ei yllättäen mennytkään rintauimareille vaan perhostelijoille.

Saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta tuolloin perhosuinti oli vielä uusi laji, ja rintauintia nopeampi laji oli sijoitettu samaan sarjaan rintauinnin kanssa. Elenor Gordonilla ei ollut mitään mahdollisuuksia kahta unkarilaista naista vastaan!

Linkit:

Elenor Gordon. Scottish Sports Hall of Fame
Luettelo vuonna 2014 kuolleista henkilöistä. Wikipedia
Obituary: Helen Orr “Elenor” Gordon-McKay, Olympic swimmer. The Scotsman -lehti 13.7.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti