sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Hanson: "Villi joki" (1994)

Koskenlaskemisen ekspertti Gail ottaa kiinni pari aseistautunutta rosvoa ohjatessaan näyttävästi kumivenettään läpi kuohuvien koskien. (IMDb)

"Villi joki" (1994) on Curtis Hansonin ohjaama seikkailu- ja jännityselokuva, jonka pääosassa on Meryl Streep.

Villi joki on ensimmäinen ja ainoa toiminnallinen elokuva, jossa Streep on ollut mukana. Elokuva kuvattiin Kootenay-joella, ja hän oli lähellä hukkua kuvausten aikana.

Elokuvassa perhe on lähtenyt lomalla koskimelomaan, ja törmää pakomatkalla oleviin kriminaaleihin keskellä erämaata.  (Wikipedia)

     *     *     *

Meryl Streep -faneille tämä elokuva on siis harvinaista herkkua, ja näyttelijä osoittaa että hän pystyy näyttelijänä mihin tahansa. Harmi ettei hän jatkanut myös tätä uraa.

Olen nähnyt elokuvan aika usein ja yhtä usein olen jättänyt sen joko kesken tai jättänyt joitain kohtia katsomatta. Nytkin kävin välillä uimassa.

Bostonilainen pariskunta opettaja Gail (Meryl Streep) ja arkkitehti Tom (David Strathairn) lähtee poikansa Roarken (Joseph Mazzello) kanssa hieman kaoottisissa tunnelmissa yhteiselle lomamatkalle Kootenay -lohijoelle kauas Idahon erämaahan. Pariskunnalla on ajankäytöllisiä ja ehkä muitakin avio-ongelmia, joihin he kenties uskovat löytyvän apua yhdessä vietettyinä hetkinä. Nytkin Tom päättää vasta viime tingassa lähteä mukaan. Vastaavasti tytär Willa (Stephanie Sawyer) päättää viime tingassa jäädäkin isovanhempiensa luokse. Mukana matkalla on myös perheen kultainennoutaja Maggie.

Seurueen mukaan lyöttäytyy rannalla kaksi mukavanoloista miestä Wade (Kevin Bacon) and Terry (John C. Reilly), jotka tekevät matkasta ikimuistoisen kaikille, tietysti koskilaskennan ja kalastamisen riemujen lisäksi. Perhe ei tiedä, että Wade on tehnyt ryöstömurhan ja matkan aikana ruumiita syntyy pari muuta lisää - ja lopuksi Wade itsekin kuolee Gailin luotiin.

     *     *     *

Rauhallisen ensimmäisen päivän jälkeen kahden kumiveneen saattue leiriytyy, ja paljastuu että pikkupojalla Roarkella on syntymäpäivä mitä juhlitaan. Ensimmäiset jännitteet ryhmän välillä tulevat nyt esiin. Toinen vieraista miehistä antaa $200 lähes vieraalle pojalle lahjaksi, mitä isä Tom ei voi hyväksyä.Wade perustelee lahjaa sillä, että Tom oli pelastanut hänet vedestä.

Aluksi niin mukavat miehet, varsinkin Wade, käyttäytyy Gailin ja Tomin mielestä epäilyttävästi, ja he päättävät jättää sopivassa tilanteessa miehet. Wade esimerkiksi tarkkailee myöhään illalla alasti kylpevää Gailia ja tekee tungettelevia kysymyksiä pariskunnan suhteesta ym. Vanhempien yritys paeta rosvoja kuitenkin epäonnistuu. Ja heidän epäilyksensä miehistä saavat vahvistuksen, kun Wade vetää vyön alta revolverin. Perhettä ei päästetä jatkamaan matkaansa.

Samalla selviää roistojen suunnitelma. He aikovat laskea - Gailin avustuksella - läpi vaaralliset kosket pikku-niagaroineen, sillä se on ainoa tapa päästä nopeasti, huomaamatta pois joelta jäämättä kiinni.
 
     *     *     *

Seuraavana päivänä he kohtaavat epäonnekseen puistonvartijan, joka on Gailin vanha tuttu. Mies ei kuitenkaan taivutteluista huolimatta suostu päästämään heitä eteenpäin vaan ilmoittaa, että heidän on käännyttävä takaisin. Helikopteri tulisi hakemaan seurueen takaisin oikealle reitille.

Wade ei tietysti voi suostua tähän vaan hän ampuu vartijan kylmäverisesti ja pudottaa koskeen. Seuraavan yön aikana Gail ja Tom keskustelevat tilanteesta ja tekevät suunnitelman, miten onnistuvat selviämään tappajista. - Tom yrittääkin yön aikana ottaa heitä vartioivalta Terryltä aseen, mutta Tomin epäonneksi mies herää - ja Wade lähtee pimeään etsimään Tomia. Lopulta Wade löytää Tomin ja ampuu miestä. Tom putoaa kalliolta alas jokeen, eikä hänellä ole naarmuakaan. Wade - ja muut - luulevat miehen kuolleen.

Veneessä ovat Waden ja Terryn lisäksi enää Gail ja hänen pikkupoikansa Roarke. Tom ja myös lemmikkikoira Maggie seuraavat venettä pitkin joen rantaa - ja yrittävät päästä ja pääsevätkin koskenlaskijoiden edelle. Ja Tom kehittelee vähitellen oman pelastussuunnitelmansa, joka on toisenlainen kuin Gailin alkuperäinen ajatus kipata vene sopivassa paikassa ympäri ja hukuttaa Wade ja Terry.

Ensimmäisenä tehtävänä Tomilla on nyt saada Gail tietoiseksi siitä, että hän on vielä hengissä - ja hänellä on oma suunnitelma kehitteillä, eikä venettä tarvitsekaan - eikä pidä kipata - pikku-niagaraan. Savumerkeillä Tom onnistuu kertomaan Gailille muuttuneesta tilanteesta, mikä rauhoittaa Gailin ja saa Waden hieman epäileväiseksi, miksi Gail yhtäkkiä on niin suostuvainen yhteistyöhön.

Sopivassa kohtaa jokea Tom pitkällä vaijerille pudottaa miehet veteen, ja samaan aikaan hän itse ui nopeasti lautalle auttamaan perhettään. Waden ase lentää veteen, minkä Gail onnistuu haalimaan vedestä itselleen. Samaan aikaan kun Tom taistelee Waden kanssa vedessä, Gail osoittaa Terryä aseellaan, joka puolestaan uhkaa Roarkea veitsellä.

Gail onnistuu aseellaan ja uhkauksellaan ampua pysäyttämään niin tappelijat kuin Terryn. Kaikki katsovat Gailia. Sitten Wade alkaa hymyillä ja toteaa, että aseessa ei ole enää  kuin yksi panos. Psykogiallaan Wade yrittää vaikuttaa Gailiin, jotta tämä jättäisi ampumisen sikseen. Gail kuitenkin vetää liipasimesta Waden lähestyessä häntä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti