lauantai 5. heinäkuuta 2014

Hill: "Teurastamo 5" (1972)

Mies kertoo tarinaansa siitä, miten häntä heiteillään aikakaudesta toiseen ja miten avaruusoliot sieppasivat hänet. (IMDb)

Roy Hillin elokuva "Teurastamo 5" (1972) perustuu Kurt Vonnegutin tunnettuun kirjaan, joka ilmestyi pari vuotta ennen elokuvaa. Kirja oli hengeltään sodanvastainen ja mustalla huumorilla höystetty. (Wikipedia)

      *     *     *

Suurin osa tapahtumista keskittyy 2. maailmansotaan, jolloin päähenkilö Billy Pilgrim joutuu Ardennien taistelussa saksalaisten sotavangiksi. Lopulta hänet siirretään sodan lopulla lähelle Dresdeniä, vanhaan teurastamoon jonka numero on viisi.  Dresdenissä hän joutuu mm. raivaamaan kaupunkia liittoutuneiden pommitusten jälkeen. Kaupungissa kuoli enemmän ihmisiä kuin Hiroshimassa.

Elokuvan aikana Billyn elämässä poukkoillaan sattumanvaraisesti hänen eri ikäkausissaan ja käydään välillä aurinkokunnan ulkopuolellakin Tralfamadoren planeetalla, jonne hänet on siepattu ja missä hän on kuvun alla aikoinaan tunnetun mutta hämäräperäisissä oloissa kadonneen näyttelijän Montana Wildhackin kanssa kuin eläimet häkissä.

Elokuvaa katsellessa syntyy mielikuva, että katsoja on jo ikääntyneen Billyn pään sisällä, joka ei enää ehkä oikein hallitse mielensä liikkeitä ja on harhainen, mutta tämä on vain yksi mahdollinen tulkinta tilanteesta.

Siviiliammatiltaan Billy Pilgrim on optikko, joka on naimisissa Valencia nimisen naisen kanssa, joka kuolee häkämyrkytykseen, jonka hän saa omassa Cadillacissaan tullessaan katsomaan miestään sairaalaan. Billy oli ollut juuri lento-onnettomuudessa ja kuin ihmeen kaupalla hän oli ainoa eloonjäänyt.

Kun tytär Barbara saapuu - hieman äitinsä jälkeen - sairaalaan katsomaan onnettomuudessa ollutta isäänsä, hän saa yllätyksekseen kuulla, että hänen äitinsä on myös sairaalassa - ja kuolleena. Billy itse kokee lopulta karun kohtalon, kun hänen sotavankikaverinsa Paul Lazzaro ampuu miehen kuoliaaksi, niin kuin hän oli jo sota-aikana vannonut tekevänsä. Mies syytti Billyä kaverinsa Roland Wearyn kuolemasta ja janosi absurdilla tavalla kostoa. Billyllä ei ollut kuitenkaan mitään tekemistä Rolandin kuoleman kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti