maanantai 14. heinäkuuta 2014

Howard: "Apollo 13" (1995)

Kolmen astronautin täytyy laatia strategia, miten palata takaisin Maahan turvallisesti sen jälkeen, kun avaruusalus on kärsinyt tuntuvia vaurioita.(IMDb) 

Tositapahtumia tarkkaan dokumentoiva "Apollo 13" (1995) on Ron Howardin ohjaama elokuva, joka kertoo epäonnistuneesta Apollo 13 -kuulennosta. Elokuva perustuu James Lovellin ja Jeffrey Klugerin "Lost Moon" -kirjaan. (Wikipedia)

     *     *     *

"Apollo 13" (1995) kertoo yhden avaruuslennon tarinan sen valmistelusta traagisten vaiheiden jälkeen aina loppuun asti.

Lento alkaa hyvin, mutta muutaman päivän jälkeen tapahtuu räjähdys, minkä seurauksena happea vapautuu suuri määrä avaruuteen. Lopulta koko komentomoduuli Odyssey joudutaan sulkemaan, ja matka Kuuhun keskeytyy. Tämän jälkeen kysymys on vain siitä, pystyvätkö astronautit palaamaan takaisin Maahan.

Alus kiertää kytkeytyneenä kuumoduliin Kuun ympäri, minkä jälkeen sen on tarkoitus suunnistaa takaisin. Seuraavaksi ilmenee ongelmia virran kanssa. Lisäksi hiilidioksidipitoisuus kuumoduulissa nousee uhkaavan korkeaksi, minkä lennonjohto onnistuu korjaamaan.

Suunnistaminen käsivaraisesti kohti Maata onnistuu kuin onnistuukin. Myös komentomoduuli saadaan uudelleen käyttöön, mikä mahdollistaa laskeutumisen takaisin maanpinnalle.

Lopulta kaikki sujuu olosuhteisiin nähden hyvin, ja miehistö pääsee loppuvaiheen tietoliikennekatkoksesta huolimatta onnellisesti perille.

3-henkisen miehistön johtajan Jim Lovellin roolissa on Tom Hanks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti