maanantai 14. heinäkuuta 2014

Jansson: "Kunniallinen petkuttaja" (1983)

Taitelija Anna Aemelin on viettänyt talossaan eristynyttä mutta näennäisesti huoletonta elämää jo vuosikaudet. Hänen ystävänsä Katri Kling on ihminen joka tietää mitä tahtoo – ja miten pääsee tahtonsa perille. Kun lumisade miltei hautaa alleen pienen merenrantakylän, Katri muuttaa asumaan Annan luokse veljensä Matsin ja nimettömän koiransa kanssa. Vähä vähältä hän ottaa haltuunsa koko talon, ja kaikki muuttuu.

Tove Jansson on kirjoittanut tiivistunnelmaisen romaanin kahden ihmisen ja kahden elämäkatsomuksen välisestä taistelusta sekä rehellisyyden ja petoksen monista kasvoista
. (Takakansi)

     *     *     *

"Kunniallinen petkuttaja" (1983) on yksi kolmesta Tove Janssonin aikuisten romaanista, josta tekee erityisen ainakin se, että Ritva Nuutinen teki kirjan pohjalta pari vuotta sen ilmestymisen jälkeen samannimisen TV-elokuvan.

Kirja sijoittuu Västerby -nimiseen pieneen kylään, jollainen löytyy ainakin Tammisaaresta.  Kylän elämää seurataan talvesta kevääseen muutaman kuukauden aikana, ja huomion kohteena on kaksi naista Anna Aemelin sekä Katri Kling ja hänen veljensä Mats ja koiransa joka on vain Koira.

Kirjan nimi "Kunniallinen petkuttaja" sisältää vahvan tunnelatauksen - ja aluksi näyttää selvältä, kuka on Janssonin sepittämän kertomuksen petkuttaja. Mitä pidemmälle tapahtumat etenevät, lukija ei voi enää olla yhtä varma asiasta.

     *     *     *

Lukija sijoitetaan tapahtumien keskelle, eikä hän missään vaiheessa tiedä monienkaan asioiden suhteen ihan tarkkaan missä mennään, eikä ole tarpeenkaan. Aluksi ainoa asiaa, joka kiinnittää lukijan huomion on Katri Kling ja hänen puuhastelunsa. Katri on ollut töissä kyläkaupassa, jota pitävät Liljebergin veljekset ja sukset veljesten kanssa ovat menneet ilmeisesti jotenkin ristiin. Syytä ei kuitenkaan kerrota, mutta ihmisten väliset suhteet eivät kuitenkaan ole ainakaan avoimen vihamieliset.

Katri asuu veljensä kanssa vielä kaupan yhteydessä, ja selvästi haluaa päästä sieltä pois ja hän kehittelee suunnitelman, jonka avulla hän pääsee muuttamaan Anna Aemelin luokse, joka asuu suuressa talossa yksinään.

     *     *     *

Katri alkaa aggressiivisesti - tai ehkä ennemminkin jämäkästi - hoitaa Annan retuperällään olevaa taloutta, ja älykkäänä ja taitavana numeroiden käsittelijänä saa asiat hallintaan. Samalla hän kuitenkin vaikuttaa Annaan - hänen maailmankuvaansa - sillä tavoin haitallisesti ainakin jonkin aikaa, ettei Anna enää pysty luottamaan ihmisiin ja myös hänen kuva itsestään muuttuu.

Asialla ovat hyvät ja huonot puolensa. Sivullisen silmin katsottuna hyvä puoli asiassa on se, että Anna vihdoin tajuaa, ettei hän ole ihan sellainen ihminen jollainen on kuvitellut olevansa. Hän ei esimerkiksi vastaa ihailijapostiin siksi, että on kiinnostunut lapsista, joille kirjoittaa ja kuvittaa lasten kirjoja. Ja ehkä ensimmäistä kertaa elämässään Anna kiinnostuu jostain toisesta ihmisestä, joka on Katrin veli Mats.

     *     *     *

Naisten suhde tulehtuu, kun Anna lahjoittaa Matsille veneen, joka Katrin oli tarkoitus antaa veljelleen. Sotku selviää ja naiset pääsevät suhteessa toisiinsa ja muutenkin elämässään tasapainoon.

Anna saa palautettua luottamuksen muihin ihmisiin, kun Katri paljastaa, etteivät muut olleetkaan olleet suhteessa Annaan sellaisia hyväksikäyttäjiä kuin Katri ensin väitti. Kyse oli vain Katrin taktiikasta päästä läheisiin suhteisiin Annan kanssa. Tosin Katri myös samaan aikaan ajatteli niin omaa, Matsin kuin Annankin etua.

Vastaavasti Anna selvästi arvostaa Katrin vilpitöntä huolenpitoa, vaikka tämä samaan aikaan myös itse hyötyy suhteesta. Ilman Katria Anna esimerkiksi olisi luultavasti ollut henkilökohtaisessa konkurssissa ja koko talo olisi ehkä joutunut vasaran alle. Katri saa Annan sievoisuuden omaisuuden tuottamaan niin paljon, että se takaa kummankin naisen sekä Matsin toimeentulon.

Tietyllä tavalla Anna onkin lopputilanteessa 'kunniallinen petkuttaja', joka rahalla ostaa niin Katrin kuin Matsin ystävyyden, eikä hänen tarvitse enää asua ja elää yksin. Toisaalta Katri ja Mats saavat sitä mitä haluavatkin: turvatun toimeentulon. Ja myös Katri ja Mats voivat mesenaattinsa avulla keskittyä oman taiteensa tekemiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti