tiistai 22. heinäkuuta 2014

Jones: "Brianin elämä" (1979)

Brian syntyy vuonna 0 jouluna Betlehemissä viereiseen talliin häntä historiallisesti paljon tunnetumman kulttihahmon kanssa. Brian elää elämänsä viimeiset vuodet siten, että ihmiset kuvittelevat häntä Messiaaksi - ja hän kuolee ristillä yhdessä 139 muun tuomitun kanssa hymyssä suin lauleskellen. (IMDb:tä mukaillen)

"Brianin elämä" (1979) on Monty Python -ryhmän käsikirjoittama ja Terry Jonesin ohjaama, vuonna 1979 valmistunut komediaelokuva. Elokuvassa Graham Chapman esittää Brian Cohenia, joka syntyi samaan aikaan kuin Jeesus, ja jota erehdytään pitämään messiaana.

Vuonna 2000 Total Film -lehti äänesti Brianin elämän parhaaksi komediaksi kautta aikojen, ja vuonna 2004 sama lehti äänesti sen viidenneksi parhaaksi brittiläiseksi elokuvaksi kautta aikojen.
(Wikipedia)

     *      *      *

Brian Cohen syntyi siis viereiseen talliin kuin mihin Jeesus syntyi. Jopa Itämaan tietäjät erehtyivät tallista, ja veivät kalliit lahjansa ensin Brianille. Kun he huomasivat erehdyksensä, he ottivat lahjat takaisin ja lähtivät suutuksissaan viereiseen talliin - ja loppu on sitten tuttua legendaa.

Brian on niin kuin monet muut nuoret juutalaismiehet roomalaisvastainen. Erään kerran hän osuu paikalle, kun Jeesus puhuu 'Vuorisaarnaansa'. Brian ei kuule paljon puheesta, jos mitään, mutta hän tutustuu Judithiin, joka on Juutalaisten Vapautusrintaman (PFJ) aktivisti. Nuoret kapinalliset löytävät toisensa ja seuraavana päivänä samasta sängystä.

Monet keskenään kilpailevat aktivistiryhmät ottavat Jerusalemissa yhteen, ja Brian ajautuu tapahtumiin mukaan. Enemmän kuin roomalaisia vastaan ryhmät taistelevat toisiaan vastaan. Erään kerran Brian alkaa väkijoukon keskellä puhua pseudo-uskonnollista potaskaa, ja hän saa yllättäen ihmiset kiinnostumaan itsestään enemmän kuin muista sananjulistajista. Brianin tarkoituksena oli puhumalla vain yrittää päästä roomalaisista sotilaista eroon, jotka häntä jahtasivat - nyt hänen kimpussaan ovat väkijoukot, jotka luulevat löytäneensä Messiaansa.

Seuratessaan Briania pienimmätkin poikkeamat tavallisesta tulkitaan ihmeiksi, ja miehen suosio ja maine vain kasvaa hyvin nopeasti. Brian pakenee äitinsä taloon turvaan, ja äiti on pojalleen ja väkijoukolle vihainen. Hän huutaa ihmisille: "Ei hän ole mikään Messias vaan hyvin tuhma poika." Myös Brian yrittää rauhoittaa ihmisiä, mutta mitä tahansa hän päästää suustaan, se tulkitaan jumalallisiksi sanoiksi, mikä kiihottaa ihmisiä.

Brian on epätoivoinen, ihmisiä on kaikkialla ja lopulta hänet pidätetään PFJ:n tiloissa, jossa hän yrittää jälleen paeta ihmeitä ja parannusta janoavia ihmisiä. Pontius Pilatus tuomitsee Brianin ja 139 muuta samalla kertaa välittömästi ristiinnaulittaviksi ilman sen kummempaa syytä.

Yhden maaherra aikoo kuitenkin vapauttaa - ja väkijoukko saa päättää kenet -, ja joku väkijoukosta huutaa lopulta Brianin nimen, ja Pontius Pilatus vapauttaa Brianin. Huonoksi onnekseen naulittavat ovat jo matkalla Golanin kukkuloille ja päässeet perille. Kun sotilaat ehtivät paikalle, miehet riippuvat jo ristillä. Yksi sotilaista kysyy: "Kuka teistä on Brian?" jolloin eräs toinen ristillä riippuvista piloillaan sanoo olevansa Brian. Myös muut 139 ristille sidottua tai naulittua miestä ilmoittaa olevansa Brian - ja lopulta sotilaat vapauttavat miehen, joka ensimmäisenä ilmoitti olevansa Brian, vaikka hän sanoo vain laskeneensa leikkiä.

Tunnelma ristillä ei ole mitenkään erityisen surkea, vaan yksi miehistä alkaa viihdyttää muita ja he laulavat iloista balladia tms, mihin elokuva päättyy. Brian saa - tai kuvittelee saavansa - myös toisen tilaisuuden vapautua, kun yksi aktivistiryhmä ryntää kukkulalle sen näköisenä, että he tekevät vähintäinkin iskun roomalaisia vastaan. Saavuttuaan perille ryhmä kuitenkin tekee vain itsestään marttyyrin joukkoitsemurhalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti