lauantai 5. heinäkuuta 2014

Kaurismäki: "Tulitikkutehtaan tyttö" (1990)

"Tulitikkutehtaan tyttö" (1990) on Aki Kaurismäen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1990. Se on Kaurismäen niin sanotun työläistrilogian kolmas ja viimeinen osa.

Kaurismäki sai elokuvasta parhaan ohjauksen Jussin, Kati Outinen naispääosa-Jussin, Elina Salo naissivuosa-Jussin ja Esko Nikkari miessivuosa-Jussin. Berliinin elokuvajuhlilla 1990 elokuva sai kansainvälisen evankelisen elokuvaraadin Interfilmin pääpalkinnon ja kansainvälisen katolisen filmiraadin OCIC:n kunniamaininnan. (Wikipedia)

     *      *      *

Ensimmäinen ajatukseni tästä elokuvasta liittyy sen kulttuurihistorialliseen merkitykseen. Samaan aikaan kun elokuva ilmestyi, Suomen viimein tulitikkutehdas myytiin Ruotsiin. Aki Kaurismäen "Tulitikkutehtaan tyttö" (1990) oli siis hiljainen kannanotto myös Suomen teollisuuspolitiikkaan, sillä onhan merkillistä, että maassa jonka merkittävin luonnonvara ovat metsät, ei kannata tehdä puusta edes tulitikkuja. Jonkun täytyy olla pahasti pielessä...

Elokuva on hämmästyttävä ns. yksien ottojen elokuva, joka on tehty pienellä budjetilla. Kaikki mitä filmillä näkyy on etukäteen hyvin tarkkaan mietittyä ja lakonista. Enempää ei ilmaisua voi pelkistää, mikä on tietysti myös Kaurismäkien tavaramerkki.

En ole luultavasti aiemmin katsonut (tätäkään) elokuvaa alusta loppuun, mutta nyt tapahtui sekin ihme. Mielikuvani elokuvasta - ja sen lopusta - olivat erilaisia kuin mikä oli todellinen loppu. En esimerkiksi tiennyt tai osannut arvata, että Iris Rukka (Kari Outinen) alkaa tappaa elämänsä miehiä kostoksi siitä, että hänen ensimmäinen ja ainoa poikaystävänsä hylkää hänet.

Ehkä tässä tulee esiin miesten ja naisten väkivallan erot. Naiset tekevät temppuvansa vaivihkaa ja jäävät harvoin ainakaan verekseltään kiinni. Tässä tapauksessa Iris olisi voinut selvitä yhdestä tai vielä toisestakin murhasta, mutta kolmas oli jo liikaa. - Ja hän selvästi tiesi jäävänsä - ja halusi jäädä - kiinni. Elokuva päättyykin siihen, että kaksi etsivää saapuu tulitikkutehtaalle ja pidättää nuoren naisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti