lauantai 26. heinäkuuta 2014

LaBute: "Muotojen merkitys" (2003)

Hiljainen, vaatimaton Adam muuttuu nopeasti niin ulkoisesti kuin muutenkin toiseksi ihmiseksi - kiitos uuden tyttöystävän taideopiskelijan Evelynin. Adamin ystävät ovat hämmentyneitä muutoksesta. (IMDb)

Ohjaaja ja kirjailija Neil LaButen "Muotojen merkitys" (2003) on hänen näytelmänsä pohjalta tehty romanttinen draamaelokuva, josta romantiikka on kaukana.

Tarina kertoo neljän nuoren aikuisen Adamin (Paul Rudd) ja Evelynin (Rachel Weisz) sekä Jennyn (Gretchen Mol) ja Philipin (Frederick Weller) läheisistä suhteista pienessä Keskilännen yliopistokaupungissa. Elokuvan päähenkilö Adam joutuu psykopaattisen Evelynin käsittelyyn, mikä paljastuu vasta elokuvan lopulla, kun hän esittelee taideopintojensa lopputyön, jonka kohteena on ollut Adam eräänlaisena elävänä ihmisveistoksena. (Wikipedia)

      *     *     *

Kirjallisuuden opiskelija Adam Sorensonin elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän kohtaa taideopintojensa loppuvaiheessa olevan tumman ja viehättävän Evelyn Thompsonin.

Evelynin ehdotuksesta Adam alkaa liikkua säännöllisesti, syödä terveellisesti, pukeutuu tyylikkäämmin - ja saa itsevarmuutta itselleen. Adamin ystävät Philip ja hänen morsiamensa Jenny eivät enää tiedä, miten he suhtautuisivat ystäväänsä, joka on ihan toisen oloinen kuin ennen. Evelyn saa Adamin suostuteltua jopa plastiikkakirurgille oikomaan nenänsä, vaikka siinä ei ole mitään vikaa. Ystävilleen Adam sanoo leikkauksensa jälkeen lyöneensä nenänsä ovennuppiin.

Lopulta Adam saa tietää, että Evelyn on vain koko ajan PILAILLUT hänen kustannuksellaan ja hän on vain tehnyt taideopintojensa lopputyötä, jonka kohteena on ollut Adam. Toisin sanoen Adam ennen ja Adam jälkeen on ollut eräänlaista 'kuvanveistoa'. Evelyn on mm. teeskennellyt kiinnostustaan Adamiin. Viimeisenä osana Evelynin näyttelyä on kihlasormus, jonka hän on saanut Adamilta juuri ennen näyttelyn avajaisia.

Näyttelyn avajaisissa Evelyn häpäisee Adamin julkisesti, mikä saa miehen lähtemään kesken kaiken pois. Saman tekevät jo ennen häntä Philip ja Jenny. Kun Adam yrittää arvostella Jenny, tämä toteaa vain, että Adamin tulisi olla vain kiitollinen hänelle, miten hän on positiivisesti vaikuttanut miehen elämään. Adam pitää Evelynin käytöstä kuitenkin sydämettömänä pilana, mitä taas Evelyn ei ymmärrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti