keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Rafelson: "Postimies soittaa aina kahdesti" (1981)

Valtatien varren huoltoaseman / lounaspaikan komea vaimo saa juurettoman maankiertäjän jäämään mekaanikoksi syrjäiseen paikkaan. Yhdessä intohimoiseen suhteeseen ajautunut pari suunnittelee naisen kreikkalaisen miehen murhan. (IMDb)

Bob Rafelsonin ohjaama elokuva "Postimies soittaa aina kahdesta" (1981) on elokuva-adaptaatio James M. Cainin vuonna 1934 ilmestyneestä samannimisestä romaanista. (Wikipedia)

    *     *     *

Kulkuri Frank Chambers (Jack Nicholson) pysähtyy hetkeksi ruokailemaan maantien varressa olevaan kuppilaan, jonka yhteydessä on autonhuoltoasema, ja pian hän huomaa olevansa mekaanikkona samassa paikassa.

Paikan omistaa kreikkalainen immigrantti Nick Papadakis (John Colicos), joka on työmiestä vailla. Aluksi Frank ei osoita mielenkiintoa työtarjousta kohtaan, mutta kun hän näkee miehen vaimon Cora Smithin (Jessica Lange), hän suostuu jäämään. 

Frank ja Cora aloittavat varsin nopeasti kiihkeän ja intohimoisen suhteen, joka johtaa siihen, että joku on tilanteessa kolmas pyörä ja se sattuu olemaan Coran kreikkalainen ja häntä paljon vanhempi aviomies Nick.

Yhdessä rakastavaiset päättävät tavalla tai toisella päästä Nickistä eroon. Ja toisella yrittämällä he onnistuvat päästämään hänet päiviltä ilman että jäävät kiinni murhasta.

Paikallinen syyttäjä epäilee, että Nickin kuolemassa on jotain outoa, mutta hän ei löydä riittävässti todisteita. Syyttäjän taktiikkana on yrittää saada Frank ja Cora toisiaan vastaan, jolloin jompi kumpi paljastaa korttinsa. Frank painostuksen alla allekirjoittaa paperin, jota ei edes lue, mistä seuraa se, että Cora saa syytteen kuolemantuottamuksesta ja saa tuomion taposta.

Cora raivostuu Frankille tilanteesta, mutta heidän asianajajansa Katz (Michael Lerner) estää tilanteen pahenemisen - ja sen että kummatkin saisivat hirttotuomion.

Cora saa lyhyen vankilatuomion ja Frank hoitaa sen aikaa yksin Coran nyt yksinään omistamaa ruokapaikkaa. Kun Cora vapautuu, hän tulee raskaaksi ja asiat näyttävät menevät alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

Sitten heidän luokseen ilmaantuu asianajaja Katzin avustaja, joka kiristää heitä Coran allekirjoittamalla tunnustuksella. Frank saa aseella pakottamalla mieheltä paperin, jolla hän heitä kiristi; miehet hakevat sen yhdessä pankista.

Kun Frank lopulta palaa iloisena reissultaan, Cora ei otakaan häntä odotetulla tavalla vastaan. Coran luona on käynyt nainen, jonka kanssa Frankillä oli lyhyt suhde Coran oltua vankilassa. Coran on vaikea niellä asiaa, mutta kun Frank kosii naista, asiat näyttävät jälleen menevän toivotulla tavalla.

Häät pidetään, ja Frank ja Cora ovat ajamassa autolla kotiinsa. Autossa Cora suutelee Frankia, toisenkin kerran intohimoisesti - ja auto karkaa Frankin käsistä ja on törmätä edellä ajavaan autoon. Voimakkaan väistöliikkeen ansiosta Cora putoaa autosta ja lyö päänsä tien sivussa olevaan kiveen ja kuolee, mihin elokuva päättyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti