perjantai 4. heinäkuuta 2014

RUNO ON VAPAA. Osa 204: "Cecilia harrastaa ristiriipuntaa "

Strappado

Rangaistus tai entinen mm. inkvisition tapa kiduttaa, jossa uhri nostettiin köydellä riippumaan käsistään, kädet selän takana. Kidutettavan annettiin toisinaan pudota köyden varaan, mikä aiheutti tuskallisen nytkähdyksen.

Esimerkki. "Käytimme strappadoa häneen."

(Urban Dictionary)

     *      *     *

Muurari

Muurari oli saanut 3-kerroksisen talon savupiipun muurattua ja huomasi, että katolla oli vielä lavallinen tiiliä, jotka tuli saada jotenkin takaisin maahan.

Hän oli tavarantoimittajan kanssa nostanut tiilet trukin avulla ylös katolle, ja nostomekanismi oli vielä jäljellä. Mies päätti hissata samalla väkipyörällä tiilet myös alas katolta. Hän sitoi lavan köyden toiseen päähän - ja kipusi alas katolta. 

Alhaalla hän kiersi köyden tiukasti käsiensä ympäri, ja vapautti sitten vastapainon. Muurari oli arvioinut tiilien painon väärin ja hetkessä tiililava kiskaisi miehen ilmaan, mihin hän jäi köysiin sotkeutuneena riippumaan 4-5 metrin korkeuteen ilmaan. Huonoa onnea täydensi se että, kun mies ja lava ilmassa kohtasivat, lava kolautti miestä.

Tarina, niin kuin urbaanit legendat, ei pidä siinä mielessä paikkaansa, että jollekin olisi joskus todistettavasti käynyt niin kuin tarinassa kerrotaan. Tarina on kuitenkin ollut suosittu, ja sitä on käytetty esimerkiksi muutamissa komedioissa (kirja, elokuva). Kertomus levisi ympäri maailmaa 1930-luvulta lähtien.

(Mark Barber, Urban legends recovered)

     *     *     *

Katolinen oppi 

Tätä kirjaa ovat lukuisat sukupolvet Suomen kansakouluissa paukuttaneet 2:lla kielellä päähänsä:

"Se kristinoppi, joka ensin tuotiin Suomeen, oli katolinen eli paavin oppi. Siinä on paljon inhimillistä erehdystä, mutta parempaa ei silloin ollut. (..) Paavi pappeineen opetti kansalle paljon semmoista, mikä ei perustunut Jumalan sanaan. He opettivat paavilla olevan vallan hallita ihmisten uskoa ja omia tuntoja. He opettivat, että ihminen voi ansaita autuuden omalla kärsimisellänsä tai hyvillä töillään. (..) Katoliset papit antoivat synninpäästön niille, jotka lukivat määrätyn luvun rukouksia tai paastosivat määrättyinä aikoina tai ruoskivat ruumistaan tai kuuntelivat messua tai antoivat kirkolle almuja ja lahjoja. (..)

Katoliset palvoivat Neitsyt Mariaa ja pyhimyksiä; sen vuoksi meidänkin maassamme jokaisella oli oma suojeluspyhimyksensä, jota hän rukoili, vaikka kaikki pyhimykset ovat olleet samanlaisia vaivaisia syntisiä kuin mekin. Mutta katoliset papit uskottelivat, ettei kukaan heidän, pappien, välityksettä saattanut tulla autuaaksi."

(Zachrias Topelius, Maamme kirja - Boken om vårt land, 1875)

     *     *     *

 Käki ristillä

Käki oli lentänyt Jeesuksen ristin päähän kukkumaan. Ja rangaistukseksi siitä lyhennettiin hänen laulansa aika ainoastaan alkukesän kestämäään. (Sortavala, Jaakko Hyvärinen)

(Martti Haavio, Suomalaisia legendoja)

     *     *     *

C-RUNO

Käki kukkui kesäaamuna ja kertoi, kuinka monta vuotta hän eläisi vielä. Käki vain kukkui ja kukkui - ja hän kyllästyi laskemaan. Lintu oli varmaan seonnut, hän ajatteli harmissaan, ja meni sisään päästyään laskuissaan 150:aan.

Hän astui pieneen tupaan järven rannalla, lähellä erästä rannikon pikkukaupunkia. Otti tottuneesti köyden jolla alkoi hampaitaan käyttäen taitavasti sitoa käsiään. Hän seisoi leveällä penkillä ja kiepsautti kätensä jalkojensa alta selän taakse.

Tässä - kieltämättä hieman hankalassa - asennossa hän oli hetken aikaa, minkä jälkeen hän potkaisi vastapainona olevaa vesiastiaa, mikä kiskaisi hänet käsistä ilmaan.

Astiassa, jossa vesi oli, oli pohjassa reikä, josta vesi vähitellen valui ulos - ja kasteli automaattina talon seinustalla olevat tomaatit ja muut vihannekset. Ja varttitunnin kuluttua hänen jalkansa osuivat jälleen maahan. 

Aamun kärsimysharjoitukset olivat tehty. Ja Cecilia saattoi aloittaa seuraavan päivänsä Kristuksen morsiamena, kotitekoisena pyhimyksenä ja Jeanne d’Arcin eli Orléansin neitsyen suurena ihailijana.

Linkki:

Cecilia. Wikipedia
Simon & Garfunkel. Cecilia. YouTube
Strappado. Wikipedia
Keskiaikainen inkvisitio. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti