lauantai 12. heinäkuuta 2014

Scott: "Valheiden verkko" (2008)

"Valheiden verkko" (2008) on Ridley Scottin toiminnallinen vakoiluelokuva, joka sijoittuu Lähi-itään.  Elokuvassa seurataan yhden CIA:n agentin toimintaa lähinnä Ammanissa, jossa hän tekee yhteistyötä Jordanian tiedustelupalvelun kanssa. Tavoitteena on saada kiinni mahdollisimman paljon jihadisteja ja Al-Quidan terroristeja. Yhteistyökumppanit ovat turhautuneita vaikeaan tehtäväänsä, näkökulmiensa erilaisuuteen ja lisäksi agentilla on ongelmia esimiestensä kanssa, jotka operoivat USA:sta käsin. (Wikipedia)

     *     *     *

CIA:n agentti Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) jahtaa Al-Qaidan terroristisolun johtajaa Al-Saleemia (Alon Abutbul) Irakissa huonolla menestyksellä. Hän saa kuitenkin käsiinsä tietoja, joita pystytään hyödyntämään Jordaniassa, jossa Ferris tapaa paikallisen tiedustelupalvelun johtajan Hani Salaamin (Mark Strong) ja luo läheiset suhteet mieheen.

Ferrisin pomo Ed Hoffman (Russell Crowe) CIA:sta löytää Ferrisiltä saamiensa tietojen avulla Al-Saalemin ryhmän turvapaikan Jordaniassa, ja agentin tehtävänä on tarkkailla epäiltyä miestä. Kesken kaiken kuitenkin tapahtuu jotain sellaista, jota Ferris ei osaa ennakoida - ja hän joutuu tappamaan oman yhteyshenkilönsä terroristisoluun. Hoffman on Ferrisin tietämättä päättänyt iskeä turvapaikkaan, mikä tapahtuma kiristää Ferrisin ja hänen esimiehensä välistä suhdetta. Lisäksi CIA:n operaatio vaarantaa luottamukselliset suhteet Jordanian tiedustelupalveluun.

Ferrisin Jordanian tiedustelupalvelulle luovuttamista tiedoista on apua myös paikallisesti, sillä yksi Al-Saleemin miehistä Mustaffa Karami (Kais Nashef) on Hani Salaamin tuttu. Siinä missä CIA epäonnistui, Jordanian tiedustelupalvelu pääsee terroristisoluun käsiksi. Ferrisin esimies Hoffman tekee kuitenkin toistamiseen taitamattoman välistävedon, ja yrittää tappaa Karamin, mikä lopullisesti tulehduttaa suhteet Jordanian tiedustelupalveluun, sillä Al-Saleemin solu ulkoisen uhan takia vaihtaa turvapaikkaansa.

CIA joutuu miettimään omalta kannaltaan tilanteen kokonaan uudelleen ja agentti Roger Ferris on tilanteessa uskollinen esimiehelleen Ed Hoffmanille. Ferrisin ehdotuksesta CIA perustaa Al-Saleemin solun rinnalle utopistiselta kuulostavan kilpailevan solun, minkä kautta he olettavat pääsevänsä yhteyteen Al-Quidan terroristeihin.

Hoffman järjestää keksityn terroristi-iskun amerikkalaisten tukikohtaan, mikä saa Al-Saleemin otttamaan yhteyttä solun tekaistuun johtajaan. Johtajaksi CIA on valinnut täysin viattoman sivullisen, jordanialaisen arkkitehdin Omar Sadikin (Ali Suliman), jolle luodaan uusi verkkoidentiteetti. Kaikki menee CIA:n odotusten mukaisesti. Al-Saleem näkee TV:ssa uutisen iskusta lähelle Ammania ja ottaa yhteyttä Sadikiin, jolloin CIA saa yhteyden etsimäänsä terroristiin.

Myös Jordanian tiedustelupalvelu haluaa taas toimia yhteistyössä CIA:n kanssa ja Hani Salaam ottaa yhteyttä Ferrisiin. Ferris harkitsemattomasti paljastaa Salaamille CIA:n juonen - ja joutuu itse jordanialaisten pelinappulaksi. Hani Salaam näet käyttää Ferrisiä syöttinä päästäkseen käsiksi Al-Saleemin. Suunnitelmana on vaihtaa Ferris hänen iranilaiseen tyttöystävä Aishaan (Golshifteh Farahani), johon Ferris oli tutustunut Ammanissa.

Jordanian tiedustelupalvelu 'sieppaa' Aishan, mutta kertoo CIA:lle, että teon takana on Al-Saleem. Ritarillinen Ferris suostuu siihen, että hänet vaihdetaan Aishaan, mutta tarkoituksena onkin myydä Ferris Al-Saleemille. Ferrisin avulla Jordanian tiedustelupalvelu löytää Al-Saleemin uuden turvapaikan, mutta sitä ennen CIA:n agentti on päästä hengestään. 

Amerikkalaisen merijalkaväen osaston isku Al-Saleemin turvapaikkaan kuitenkin pelastaa agentin. Viimeisessä kohtauksessa Roger Ferris palaa Ammaniin - ja on menossa tapaamaan Aishaa. Hän on päättänyt luopua hommistaan CIA:ssa ja aloittaa uuden elämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti