perjantai 25. heinäkuuta 2014

Streisand: "Vuorovetten prinssi" (1991)

Mies jolla on ongelmia itsensä ja ihmissuhteidensa kanssa keskustelee itsemurhaa yrittäneen sisarensa psykiatrin kanssa perhehistoriastaan - ja rakastuu naiseen tässä prosessissa. (IMDb)

"Vuorovetten prinssi" (1991) on useita Oscar-ehdokkuuksia saanut draamaelokuva, jonka pääosia näyttelevät Nick Nolte sekä Barbra Streisand, joka vastasi myös ohjauksesta. Elokuva oli menestys niin kriitikoiden kuin katsojien osalta.  (Wikipedia)

     *     *     *

Opettaja ja jalkapallovalmentaja Tom Wingon (Nick Nolte) viettää onnellista elämää vaimonsa Lilan ja lastensa kanssa Tanglewoodissa Etelä-Carolinassa. Kun Tomin sisko Savannah ( Melinda Dillon) yrittää jo ties monennenko kerran itsemurhaa, hän matkustaa tämän kotikaupunkiin New Yorkiin auttaakseen häntä.

New Yorkissa hän tapaa psykiatri Susan Lowensteinin (Barbra Streisand), joka ei saa Savannahiin kontaktia, joten Tom kertoo heidän lapsuudestaan terapiaistunnoissa. Kaikkein kipeimmät asiat paljastuvat kuitenkin vasta vähitellen, mikä lähentää Tomia terapeuttiinsa. Tulee esiin esimerkiksi, että isä oli ollut väkivaltainen ja äiti nousukas, joka halusi elämässään vain parempaa asemaa itselleen, mitä hänen miehensä ei pystynyt tarjoamaan. Myöhemmin hän naikin varakkaan miehen.

Perheen elämässä tapahtui nopea käänne, kun Tom oli noin 10-vuotias ja kolmen miehen joukkio tunkeutui heidän kotiinsa ja raiskasi niin Tomin kuin myös Savannahin ja heidän äitinsä. Katsojalla syntyy vaikutelma, että tapahtuma liittyy heidän isänsä hämäriin bisneksiin ja on jonkinlainen kosto. - Tapahtumasta ei koskaan puhuttu perheen sisällä, ei edes isälle, ja myöhemmin Tom hautasi vanhemman veljensä Luken kanssa Luken ja äidin surmaamat miehet takapihalle.

Rinnan terapiaistuntojen kanssa kerrotaan tarinaa Tomista ja Susanista, joiden välille kehittyy lyhyt romanssi. Tom klassisesti rakastuu terapeuttiinsa - ja toisinpäin. Lisäksi Tom valmentaa päivisin, hänellä kun aikaa on, Susanin poikaa Bernardia, jotta tämä pääsee koulunsa jalkapallojoukkueeseen.

Ennen lähtöään takaisin kotiin Tanglewoodiin perheensä luo Tom ja Susan viettävät romanttisen viikonvaihteen Lowensteinien maaseutuhuvilalla. Kummatkin sanovat rakastavansa toisiaan, mutta Tom sanoo silti palaavansa perheensä luoksi, mikä ei ole Susanille yllätys.

Loppukohtauksessa Tom ajaa kotikaupungissaan autolla yli pitkän sillan - ja sillalla hän aina ajattelee Susania... Siitäkin huolimatta että elämä perheen kanssa on onnellisempaa kuin koskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti