perjantai 15. elokuuta 2014

Bergman: "Rakkauden arpa" (1994)

Passipoliisi lupaa jakaa 4 miljoonan dollarin lottovoiton tarjoilijan kanssa, koska hänellä ei ollut juomarahaa. Tosin hän ei vielä luvatessaan tiennyt voittavansa... (IMDb:tä mukaillen)

"Rakkauden arpa" (1994) on tositapahtumiin perustuva romanttinen draamakomedia. Elokuvan on ohjannut Andrew Bergman. Elokuvan pääosia näyttelevät Nicolas Cage, Bridget Fonda, Rosie Perez, Wendell Pierce, Isaac Hayes ja Stanley Tucci. (Wikipedia)

    *    *     *

Jälleen yksi elokuva, joka kyseenalaistaa todistajanlausuntoihin perustuvan oikeudenkäyntitavan. Ihmisiin - ja yllättävän usein kyse on naisista - ei voi luottaa, koska he voivat tilaisuuden tullen surutta valehdella.

Charlie Langin (Nicolas Cage) vaimo Muriel (Rosie Perez), jonka kanssa hän oli ollut pitkään naimisissa, ilman että heillä oli kovin kummoisia ristiriitoja,  äkkiä hän on valmis mustamaalaamaan miehen maineen ja tuhoamaan täysin tämän elämän.

Charlien suurin ongelma on se että hän on hieman naiivi, hyväntahtoinen ja ennen muuta kiltti mies, joka ajattelee ensin muita ja sitten vasta itseään. Raha ei merkitse hänelle muuta kuin että sitä tarvitaan sen verran, että onnellinen eläminen on mahdollista.

    *    *     *

Charlien elämä mullistuu, kun hän eräänä päivänä työparinsa kanssa poikkeaa kahvilaan, jossa he eivät tavallisesti käy. Syynä on se, että Charlie on käynyt poikkeuksellisesti lottoamassa läheisessä liikkeessä, mikä on vienyt odotettua enemmän aikaa.

Lähtiessään kahvilasta hän huomaa, ettei hänellä olekaan antaa juomarahaa tarjoilija Yvonne Brassille  (Bridget Fonda). Hän antaa naiselle kaksi vaihtoehtoa: joka hän käy maksamassa velkansa seuraavana päivänä tai nainen saa puolet mahdolliseta lottovoitosta, jonka hän seuraavana päivänä saa. Yvonne valitsee arvan.

Arpa voittaa 4 miljoonaa taalaa, ja lupauksensa mukaisesti Charlie seuraavana päivänä käy Yvonnen luona kertomassa voitosta - ja jakamassa voittorahat. Kaikki ei kuitenkaan suju odotusten mukaisesti, koska Muriel ei niin vain tahdo luopua rahoista.

    *    *     *

Lopulta Muriel saa oikeuden päätöksellä voittorahat, mikä rikkoo suuren yleisön oikeustajua. Charlie ei valita päätöksestä tms, mutta hänen nimiinsä perustetaan säätiö tai rahasto, joka kerää Charlielle ja Yvonnelle hyvitykseksi epäoikeudenmukaisesta päätöksestä 0,5 miljoonaa dollaria, mikä riittää mm. siihen, että Yvonne saa pitää kahvilansa, jonka hän oli voittorahoilla hankkinut.

Elokuvan lopussa kerrotaan, että niin kuin saduissa, tässäkin tapauksessa paha sai palkkansa. Muriel meni naimisiin varakkaan playboyn Jack Grossin (Seymour Cassel) kanssa, joka putsaa Murielin pankkitilin ja muuttaa ulkomaille.

Ja Charlie on naimisissa onnellisesti elämänsä (toisen) naisen Yvonnen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti