keskiviikko 13. elokuuta 2014

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 99 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
BBC:n "Prisma: Kissojen maailma" (2013), joka tuli yöuusintana tunti sitten, oli todella riemastuttavaa ja valaisevaa katsottavaa. Omassa lähiympäristössämmekin on paljon sellaista, mitä emme ole osanneet edes kuvitella. Tai ehkä kuvitella mutta emme tietää.

Pienessä englantilaiskylässä 50:lle kissalle pantiin viikoksi GPS-paikannin kaulapantaan, ja ihmistenkin maailma alkoi näyttää hieman toisenlaiselta lemmikin silmin. Osa kissoista sai myös kameran kaulaansa, mikä antoi vielä konkreettisempaa tietoa maailmasta kissojen näkökulmasta.

     *     *     *

Kaikki kissat ovat yksilöitä, hieman erilaisia. Yöeläiminä ne liikkuvat kukin tavallaan lähinnä öisin, mutta monet liikkuvat lähiympäristössään myös päivisin. Kiinnostava havainto oli se, että kissat joiden reviirit menevät päällekkäin, vuorottelevat. Kun toinen kissan on yöllä kotona ja nukkuu, toinen vaeltaa yhteisellä reviirillä - ja päinvastoin. Näin ne välttävät turhia keskisiä yhteenottoja. Tällaisia kissapareja oli useita.

Tiheimmin asutulla alueella kissojen reviirinä on lähinnä pihapiiri, missä se liikkuu. Tosin kissa sujuvasti ylittää liikkuessaan reviirinsa rajat. Yllättävin havainto oli se, että osa kissoista toistuvasti kävi öisin jopa toisen kissan ruokakupilla. Ts. varastaa toisen kissan ruokaa ilman että ihmiset tietävät asiasta mitään.

Jotkut kissoista vaeltelevat kilometrikaupalla, kun toiset taas ovat melkein sisäkissoja ja hyvin harvoin vaivautuvat edes poistumaan sisältä. 50:stä kissasta kerrallaan ulkona oli enimmillään vain 10 kissaa. Ne eivät vaivautuneet lähtemään ulos, koska niiden ei ollut pakko lähteä mihinkään.

     *     *     *

Vaikka pienen kylän kissat saivat varsin vapaasti liikkua ulkona, jossa niillä oli paljon vapaata luontoa ympärillä, ne eivät olleet kovin ahkeria metsästäjiä. Ne eivät metsästäneet paljonkaan siksi, että niiden ei tarvinnut metsästää. Lisäksi tutkijat totesivat, että kissanruoat ovat viime vuosina huomattavasti parantuneet, joten lemmikeille riittää emäntien, isäntien - ja tietysti naapurin - ylläpitämiltä ruoan jakeluasemilta ravintoa.

Toki kissat ovat kissoja, petoja, jotka tekevät mitä kissat tekevät. Metsästävät ja tappelevat ja elävät kissan elämäänsä, mutta kotikissat vaikuttivat ainakin tässä kylässä varsin sopuisilta, vaikka kissoja on pienellä alueella varsin paljon. Ne viimeiseen saakka välttelevät keskisiä kohtaamisia ja yhteenottoja. Hajumerkeillä ne ilmaisevat lajikumppaneilleen, millä ovat liikkuneet missäkin.

Ääriesimerkkinä kissojen keskisestä yhteispelistä oli perhe, jossa oli kuusi (6) kissaa, jotka eivät olleet sukua keskenään. Silti niillä ei ollut minkäänlaisia reviirikiistoja ja ne pystyivät elämään täysin sovussa keskenään. Ne myös vaeltelivat yhdessä parhaan kissakaverinsa kanssa ilman että yhdessäolo oli niille ongelma, mikä oli kissan käyttäytymisen tutkijoille ehkä suurin ihmettelyn aihe. Kissa kun on luonnostaan yksineläjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti