sunnuntai 31. elokuuta 2014

Fresnadillo: "28 viikkoa myöhemmin" (2007)

6 kuukautta sen jälkeen, kun virus on alkanut raivota - kun se oli tartutettu väestöön - Iso-Britanniassa, USA:n armeija auttaa pienellä alueella Lontoossa eloonjääneitä aloittamaan elämänsä uudelleen. (IMDb)

"28 viikkoa myöhemmin" (2007) on Juan Carlos Fresnadillon ohjaama ja Danny Boylen tuottama zombiaiheinen kauhuelokuva. Elokuvan pääosissa nähdään Robert Carlyle, Catherine McCormack, Mackintosh Muggleton, Imogen Poots, Jeremy Renner ja Rose Byrne. (Wikipedia)

     *     *     *

Elokuva joka on saanut katsojiltaan keskimääräistä enemmän arvostusta, ja tottahan toki, Juan Carlon Fresnadillon zombie-elokuvassa "28 viikkoa myöhemmin" (2007) on muutamia poikkeuksellisen vaikuttavia kohtauksia.

Mutta se kokonaisuus. Eihän tässä ole paljonkaan järkeä edes dystopian kuvauksena. Kyllä, NATO joukkoineen saapuu brittien avuksi, joita on enää kourallinen. Elokuvan lopussa kourallisesta, 15 000:stä ei ole enää kai kuin muutama ihminen jäljellä. Parhaimmillaan / pahimmillaan sotilaat saavat enemmän tuhoa aikaan kuin kaupunkiin levinnyt virus. Ehkä tässä onkin koko elokuvan clue...

       *     *     *

Enimmäkseen elokuvassa keskitytään yhden 4-henkisen Harrisin perheen kohtalon kuvaamiseen. Ensin Lontoon Isle of Dog -kaupunginosaan, jonne selviytyneet siirretään, saapuu isä Donald (Robert Carlyle). Hän ei tiedä muun perheen kohtalosta. Mies oli paennut kauhuissaan kotoaan sen jälkeen, kun oli nähnyt miten zombie oli tartuttanut hänen vaimonsa Alicen (Catherine McCormack) puremalla tätä käteen.

Sitten Andy (Mackintosh Muggleton) ja Tammy ( Imogen Poots) saapuvat junalla tai metrolla Isle of Dogin saarelle, mikä on isälle iloinen yllätys. Heidät sijoitetaan asumaan 25-kerroksisen talon ylimpään kerrokseen, mutta normaalia elämää perhe ei kaiken kaaoksen keskellä ehdi elää.

 Elokuvan selkein juonikuvio liittyy siihen, miten lapset - vastoin sotilaiden kieltoa - karkaavat eristetyltä alueelta ja käyvät kadulla löytämällään skootterilla entisessä kodissaan. Yllätyksekseen he matkalla löytävät äitinsä talon vintiltä hengissä. Lääkäri-majuri Scarlett Ross  (Rose Byrne) kuitenkin saa karanteenissa selville, että äiti on taudinkantaja.

Donald joka kuulee vaimonsa saapumisesta menee salaa eristetyn vaimonsa luokse, jolloin hän saa tartunnan - ja muuttuu itse muutamassa sekunnissa zombieksi. Ja yhdessä elokuvan näyttävimmistä kohtauksista, Donald tappaa vaimonsa Alicen, missä syntyy varsin veristä mössöä.

Donald itse pääsee karkuun, ja hänestä tulee uhka koko yhteisön eloonjäännille. Ja loppuelokuva on oikeastaan vain sen kuvaamista, miten NATO:n sotilaat käyvät Isle of Dogin alueella epätoivoista taistelua leviävää virusta vastaan.

Lopulta elossa eivät ole kuin Andy ja Tammy ja muutama muu. Andykin on saanut tartunnan zombie-isältään metrotunnelissa, mutta sitä isosisko Tammy ei pelastajille paljasta. Sisarukset pakenevat sotilailta saamiensa ohjeiden mukaan Wembleyn stadionille, mistä heidät lennätetään helikopterilla turvaan Iso-Britannian ulkopuolelle.

Loppukohtauksesta on pääteltävissä, että Andylle ja Tammylle ei ole käynyt kovin hyvin. Helikopteri on pudonnut maahan jossain Pariisin lähellä, ja virus on alkanut levitä myös tänne...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti