maanantai 18. elokuuta 2014

Hokkanen & Koste: "Räjähtävä valas – Sekä muita uskomattomia tositarinoita!" (2007)

Ällistyttävä tositarinoiden kavalkadi, joita toimittajat Jouni Hokkanen ja Asmo Koste ovat keränneet kansainvälisten tietovirtojen vähemmän kolutuilta sivupoluilta. Mikään inhimillinen ei ole vierasta toimittajien täysilaidalliselle tarinoita Suomen Turusta Korean Souliin.

"Räjähtävä valas – Sekä muita uskomattomia tositarinoita!" (2007) on 1. osa teossarjasta, joka tulee kartoittamaan ihmiskunnan outoja sattumuksia viimeisen parinkymmenen vuoden ajalta. Sarjan avausosa pitää sisällään valikoiman eläin-, liikenne- ja seksiaiheisia uutisia. (WSOY:n sivusto)

    *      *      *

Kokoelma josta ei ota pirukaan selvää. Lähteitä ei ole dokumentoitu, ja toisinaan käy mielessä, että kirjoittajat ovat panneet tarinaan puolet petäjäistä. Hieman arveluttavalla tavalla - kuin iltapäivälehtien toimittajat - jätkät ovat vetäisseet lööppiin suurimman uutisensa 'Räjähtävä valas' (s. 30-31), joka on hyvin tunnettu  uutinen (vuodelta 1970) ja nykytarina (1990-luvun puolivälistä), mitä Hokkanen & Koste eivät tunnu jostain syystä tietävän. 'Räjähtävästä valaasta' löytyy lisätietoa Wikipedian suomenkieliseltä sivustolta.

Tähän kirjaan ja varsinkin sen tarinoiden totuuteen tulee suhtautua poikkeuksellisen varauksellisesti ja koko ajan epäillen. Mutta niin kuin hyvin tiedetään: parhaat tarinat ovat harvoin ainakaan kokonaan totta.

Kirja on mielenkiintoista luettavaa, sillä viimeistään tätä selatessa tajuaa, miten paljon kaikenlaista huhuihin perustuvaa tietoa sanomalehtien, kansainvälisten uutistoimistojen ja Internetin kautta ihmisille syötetään.

    *      *      *

'WC räjähtää' on sekin version tunnetusta ja paljon kiertäneestä nykytarinasta 'Räjähtävä WC-pönttö' (s. 124).  Myös kolmas tunnetun nykytarinan 'Katoavan liftarin' (s. 45) versio löytyy kirjasta. Taiwanissa matkustaja katoaa bussista, ja tarina on huomattavasti pelkistetympi kuin länsimaiset versiot. Ja luultavasti tällaisia kertomuksia on enemmänkin.

Perinteisiä uskonnollisia legendoja on niitäkin tukku, joten ne eivät missään tapauksessa ole käypiä uutisia, vaikka ovat ehkä sellaisina julkaistu. Ainakin joidenkin tarinoiden tarkoitus on selvästi vahvistaa vallitsevaa uskonnollisuutta ('Arkkienkeli ajoi bussia' s. 46, 'Jumala autobaanalla', s. 54, 'Neitseellinen raskaus ihmetyttää', s. 70, 'Purukumi kiihottaa muslimityttöjä, s. 75). Ihmiset näkevät niin enkeleitä kuin pyhimyksiä sekä kokevat asioita ihmeinä ym. ja toimittajat lampaina kirjoittavat näistä asioista kuin mistä tahansa uutisaiheesta.

Uskonnollisten legendojen joukossa on myös variantti tutusta nykytarinasta. 'Nelipyöräistä jumalanpilkkaa' (s. 45) on aasialainen versio tarinasta, jossa väitetään, että joihinkin rockin musiikki-kappaleisiin on piilotettu saatanallisia säkeitä.

    *      *      *

Suurin osa pienistä uutisista on 'Usko-tai-älä' -tyyppisiä juttuja, huhuja, nykytarinoiden tai legendojen esiasteita, jotka voivat saavat siivet selkäänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti