torstai 14. elokuuta 2014

Jeunet: "Alien - ylösnousemus" (1997)

200 vuotta kuolemansa jälkeen Ellen Ripley herää henkiin kuolleista ihmisen ja alienin risteytymänä, hybridinä, kloonina, jonka täytyi jatkaa sotaa alieneja vastaan. (IMDb:tä mukaillen)

"Alien – ylösnousemus" (1997) on Jean-Pierre Jeunet’n ohjaama tieteiselokuva, joka on Alien-elokuvasarjan neljäs osa. (Wikipedia)

     *     *     *

Vaikka Ellen Ripley (Sigourney Weaver) on alieni, hänestä on kirurgisesti poistettu 'kuningatar', kyky lisääntyä. Kuningatarta pidetään silti hengissä avaruusalus USM Aurigalla, jossa myös Ripley on vankina tai ainakin häntä pidetään tiukasti vartioituna. Kuningattaren avulla avaruusalukseen synnytetään tusinan verran uusia alieneja tutkimuksellisiin tarkoituksiin. Olioita ruokitaan avaruudesta kaapatuilla ihmisillä tai heidän lihallaan.

Kun rahtialus Betty miehistöineen saapuu UMS Aurigalle, kaikki ei sujukaan niin kuin ennen. Bettyn miehistö ei anna noin vain ottaa itseään kiinni. Lisäksi alienit pääsevät laboratoriosta irti, vaeltamaan ympäri Aurigaa. Kaaos pahenee koko ajan.

Lopulta alienit ja Bettyn miehistö ovat panneet UMS Aurigan väen lihoiksi, ja kyse on vain siitä, miten ihmiset ja Ellen Ripley pääsevät pakenemaan tuhoutuvalta Aurigalta pois. Ja kun sankaritarinaa seurataan, onnistuuhan se lopulta ja rahtialus pääsee elokuvan viime sekunneilla laskeutumaan maan ilmakehään ilman muita alienejä kuin Ellen Ripleyä. Tosin aluksella on toinenkin maahan kuulumaton otus robotti Annalee Call (Winona Rydeer), jota ilman ihmiset ja puoli-alienit eivät olisi koskaan päässeet maankamaran tuntumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti