keskiviikko 27. elokuuta 2014

Marshall : "Geishan muistelmat" (2005)

"Geishan muistelmat" (2005) on Arthur Goldenin samannimisen kirjan pohjalta tehty Oscar-palkinnon voittanut elokuva, jonka on ohjannut Rob Marshall. 

Elokuva kertoo nuoresta tytöstä, Chiyo Sakamotosta, jonka perhe myy hänet orjuuteen Nitta-suvun geishataloon. Siellä hänen uusi perheensä lähettää hänet geishaopintoihin. Tarinassa keskitytään suurilta osin Chiyoon aikuisena ja hänen vaikeuksiinsa geishana. (Wikipedia)

     *      *     *

ELOKUVA TULEE KLO 21:00 AVA:LTA.

     *      *     *

Keskellä geishojen valtataistelua Chiyo (Zhang Ziyi) tanssii, laulaa, soittaa, näyttelee itsensä tähtiin. Mielenkiintoinen ilmiö, ei prostituoitu eikä vaimo vaan elävä taideteos ja taiteilija.

Vaikuttava elokuva, joka kertoo yhden aikakauden päättymisestä, yhden etuoikeutetun ryhmän kannalta ja lisäksi naisnäkökulmasta. - Lähes kaikki on muuttunut 2. maailmansodan jälkeen mihin aikakauteen 40-luvun loppuun elokuva myös päättyy.

Ja tarina päättyy niin kuin vain satu voi päättyä happy endiin. Johtaja (Ken Watanabe), johon Chiyo pienenä tyttönä rakastui, menee kuin meneekin hänen kanssaan kunnialliseen avioliittoon, mikä ei ole geishalle mahdollista.

     *      *     *

Chiyon polku kalastajan tyttärestä geishaksi, pois geishan roolista, takaisin geishaksi ja jälleen tavalliseksi 50-luvun japanilaisnaiseksi on koukeroinen,  mitkä koukerot elokuvassa kerrotaan. Aluksi vanhempiensa myymästä, sitten orpotytöstä kehittyy lopulta kaikkien miesten haluama oman onnensa löytävä puolijumalatar.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti