torstai 21. elokuuta 2014

Pakula: "Pahan oma" (1997)

Amerikkalainen poliisikonstaapeli paljastaa vieraansa todellisen henkilöllisuuden, hän on maanpaossa oleva IRA:n terroristi. (IMdb)

"Pahan oma" (1997) on yhdysvaltalainen elokuva, jonka on ohjannut Alan J. Pakula. Pääosissa elokuvissa ovat Brad Pitt, Harrison Ford sekä Margaret Colin. Elokuva kertoo Yhdysvaltoihin paenneesta IRA-terroristista, joka pääsee tekaistulla henkilöllisyydellä asumaan perheeseen jonka suvun juuret ovat Irlannista. (Wikipedia)

      *     *     *

Ei aivan mustavalkoiselta vaikuttava elokuva, mutta ehkä turhan naiivi ja läpinäkyvä puolin ja toisin. Siis ei hirveän uskottava, vaikkakin sympaattinen .. hyvien näyttelijöiden Brad Pittin ja Harrison Fordin ansiosta.

Frankie (Brad Pitt) oli nähnyt lapsena, miten hänen isänsä tapettiin koko perheen silmien edessä - kunnon katoliset tappajat. Ja kunnon kristitythän eivät tabujen mukaan voi olla tappajia .. siis jostain paradoksistaon kyse. Poika liittyy protestanttina vuosien päästä IRA:an. Ymmärrettää? Varmasti, kristillisestä näkökulmasta. Ensin poski käännetään, ja sitten sille läiskäistään.. vai miten se meni?

Elokuvan käänne selvästi tapahtuu, kun poliisi Tom O´Meara (Harrison Ford), jonka luona Frankie New Yorkissa asuu,  löytää kassillisen rahaa, jotka ovat tarkoitettu aseostoihin USA:sta.

Loppu on laskettelua. Niin brittien tiedustelupalvelu, FBI kuin asekauppiaat jahtaavat Frankieä - päämääränään vain tappaa mies. Ehkä hieman yllättäen Tom on ainoa, joka haluaa pelastaa miehen hengen.

Kaikki kuitenkin päättyy surullisesti, mutta ehkä hieman profeetallisesti ajatellen, mihin suuntaan 
Irlannin tilanne lopulta elokuvan tekemisen jälkeen tuli kehittymään. Frankie ehkä kuolee, mutta omasta tahdostaan, omasta syystään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti