perjantai 29. elokuuta 2014

Schroeder: "Nuori naimaton nainen" (1992)

Kun 'Yksinäinen valkoinen nainen' panee lehteen ilmoituksen vuokratakseen huoneen toiselle samanlaiselle naiselle (korvatakseen vuokralaisella poikaystävän joka juuri jätti hänet), kaikki ehdokkaat vaikuttavat aluksi oudoilta. Sitten paikalle saapuu tasokkaalta tuntuva nainen, joka on juuri sopiva. Uuden vuokralaisen menneisyys kuitenkin vainoaa häntä... (IMDb)

"Nuori naimaton nainen" (1992) on amerikkalainen eroottinen trilleri, joka perustuu John Lutz'in romaaniin.Tähtinä elokuvassa ovat Bridget Fonda ja Jennifer Jason Leigh, ja elokuvan on ohjannut Barbet Schroeder. (Wikipedia)

     *      *     *

ELOKUVA TULEE TV5:LTÄ KLO 00:05 ELI AIKAISIN LAUANTAI-AAMUNA.

     *      *     *

Barbet Schroederin "Nuori naimaton nainen" (1992) on herkullinen tutkielma nuoren naisen psyykeen. Päällisin puolin viehättävä ja sosiaalinen nainen voi olla kaikkea muuta kuin miltä hän vaikuttaa. Sopivassa tilanteessa elokuvan Hedy alias Ellen Besch (Jennifer Jason Leigh) muuttuu täydeksi psykopaatiksi, joka onnistuu harhauttamaan kaikkia. Mielenkiintoista on, ettei hän tee mitään aivan tahallaan. Asiat vain alkavat tapahtua ja vyöryä hallitsemattomasti.

     *     *     *

Kaikki alkaa siitä, kun Hedy muuttaa alivuokralaiseksi Allison 'Allie' Jonesin (Bridget Fonda)  luokse. Ensimmäinen vinkasahdus on, että hän yrittää estää Allieta ja tämän ex-poikaystävää Sam Rawsonin (Steven Weber) olemasta yhteydessä toisiinsa.

Tilanne näyttää normaalilta, sillä Hedy vain suojelee toista nuorta noista petolliselta poikaystävältä, joka yrittää taivutella ja manipuloida Allieta. Hedy piilottaa Samilta tulleita kirjeitä ja pyyhkii Samin viestit puhelinvastaajasta. Lopulta Sam tulee käymään, minkä senkin Hedy yrittää estää onnistumatta. - Tästä seuraa vain se, että Sam ja Allie alkavat uudelleen seurustella.

Hedy kokee Samin uhkaksi - ja hän onkin uhka -, sillä Allison oli ottanut naisen alivuokralaiseksi siksi, ettei halunnut poikaystävän jälkeen asia yksin asunnossaan. Tilanne tietysti muuttuisi, jos poikaystävä tulisi takaisin. Joten Hedyn tehtävänä on estää Samia ja Allisonia muuttamasta yhteen - ainakin ilman häntä.

Hedy käyttää viehätysvoimaansa ja taivuttelukykyään - ja saa Allisonin pitämään itseään parhaana ystävänään ja Samkin tuntee myötätuntoa Hedyä kohtaan. Ja ehkä Hedy onkin yksinäisen Allisonin hyvä ystävä? Miksi ei olisi.

     *     *     *

Jossain vaiheessa Hedy ilmeisesti ylittää veteen piirretyn viivan, jota ihmiset eivät tavallisesti ylitä. Kun Sam ja Allison ovat taas kerran lähteneet yhdessä ulos, Hedy tekee .. sanoisinko .. hyökkäyksen, joka näyttää viattomalta ja passiiviselta. Ei mitenkään aggressiiviselta ja vihamieliseltä.

Hedy antaa Allisonin koiranpennun Buddyn pudota ikkunasta ulos kadulle ja kuolla. Taitavasti Hedy saa tilanteen näyttämään siltä, että koiran kuolema on Samin syytä. Hän oli lähtiessään korjannut ikkunaa, mutta työ oli jäänyt hieman kesken - Hedyn takia.

Ohjaaja synnyttää vaikutelman, että jo tässä vaiheessa Hedy on kenties suunnitellut koiran tappamista - mutta se voi olla pelkkää kuvitelmaa. Joka tapauksessa jäätyään Buddyn kanssa kaksin, Hedy työntää koiran ikkunasta ulos kadulle.

Kun Sam ja Allison tulevat hetken päästä takaisin, Hedy on herttainen, ystävällinen ja avulias. Kun Allie kysyy, missä Buddy on, Hedy ei tiedä missä koira on. Mentyään ikkunaan Allie näkee koiran kadulla ja saa hirveän kohtauksen ja syyttää Hedyä koiran kuolemasta - ja siitä että tämä oli jättänyt ikkunan auki ja päästänyt koiran putoamaan.

Kaikki menee ilmeisesti juuri niin kuin Hedy oli suunnitellutkin. Hedy heittäytyy uhriksi, ja sanoo, ettei hän ole tehnyt mitään. Ja itse asiassa syypää - jos joku on syypää - on Sam, sillä hän ei ollut korjannut ikkunaa kunnolla. Niin kuin olikin. - Allison on kuitenkin raivoissaan Hedylle, mitä Sam pitää kohtuuttomana.

Kun Allison lähtee hakemaan Buddy kadulta, Sam tulee lohduttamaan Samia - ja yrittää päästä tämän kanssa .. suhteeseen lähempään, minkä Sam kuitenkin estää. Hän kuitenkin selvästi tuntee jonkin verran vetovoimaa viehättävää naista kohtaan, mutta torjuu ajatuksen.

     *     *     *

Tilanne Buddyn kuoleman jälkeen jatkuu jonkin aikaa niin kuin ennenkin. Allison käy Samin luona ja Sam on öitä Allisonin luona. Käänne tapahtuu, kun Sam ja Allie menevät kihloihin, minkä Hedy selvästi kokee uhkana itselleen. Ja tilanne onkin uhka hänelle, sillä pariskunta suunnittelee muuttavansa yhteen, mikä merkitsisi sitä, että Hedy joutuisi lähtemään asunnosta, mitä hän ei halua.

Hedyn kenties pahin nyrjähdys tapahtuu, kun hän ilmastointilaitteiden kautta vahingossa kuulee Allisonin ja yläkerran homomiehen Grahamin keskustelun. Allie ja Graham ovat hyviä ystäviä. Allie kertoo Hedy-ongelmastaan Grahamille.

Allie on saanut selville, että Hedy oli aikaisemmin ottanut hänen Samilta saamiaan kirjeitä ja pyyhkinyt vastaajan tietoja. Viime aikoina hän oli yhä enemmän samastunut Allieen, ja muuttanut jopa ulkonäkönsä samanlaiseksi ja ostanut samanlaisia vaatteita. He olivat niin samannäköisiä, että jopa ovivahti kerran erehtyy luulemaan Hedyä Allisoniksi. - Tällainen matkiminen ärsyttää Allieta ja saa hänet vihaiseksi.

Graham neuvoo Allisonia pääsemään pikaisesti eroon Alliestä. Hedy on kauhuissaan siitä, mitä Allie oikein aikoo tehdä - ja on keskustelun aikana hiipinyt Grahamin asuntoon. Kun Allie poistuu asunnosta, Hedy on siellä kaksin Grahamin kanssa. Aluksi Graham luulee, ettei Allie ollutkaan lähtenyt, mutta näkee sitten, että Allie ei olekaan Allie vaan Hedy. - Syntyy käsirysy, jossa Hedy huitaisee Grahamin tajuttomaksi ja sulkee kylpyhuoneeseen, jossa mies on sidottuna / tajuttomana parin päivän ajan.

     *     *     *

Samaan aikaan Sam on ollut poissa kaupungista työmatkalla, ja soittaa Allien puhelimeen. Hedy kuitenkin vastaa puhelimeen Allien puolesta - ja lupaa välittää viestin saapumisestaan.

Hedy ei kuitenkaan kerro Allielle mitään, sillä tämä olisi luultavasti tällöin lähtenyt yöksi sulhasensa luokse. Sen sijaan Hedy tekee seuraavan siirtonsa taistelussa yksinjäämistä vastaan. Hän hiipii yöllä Samin asuntoon ja sänkyyn - ja alkaa pimeässä rakastella unisen ja väsyneen miehen kanssa.

Sam luulee naista aluksi morsiamekseen, mutta vähän ennen orgasmia hän tajuaa mistä on kyse ja yrittää keskeyttää tilanteen, mikä on jo liian myöhäistä. Sam on järkyttynyt siitä, mitä on tapahtunut. Hedy paljastaa heti seksikohtauksen jälkeen korttinsa, ja sanoo kertovansa kaiken Allielle, jos he yrittävät päästä hänestä eroon.

Hedy ei selvästi tajua, että peli oli menetetty ja siinä vaiheessa, kun hän oli ottanut Grahamin kanssa yhteen. Sama toistuu myös Samin kanssa. Myös Hedylle ja Samille syntyy käsirysy, ja Hedy lyö terävällä korkokengän korolla Samia päähän, mikä ilmeisesti tappaa miehen.

     *     *     *

Palattuaan Allisonin luokse ollaan loppuratkaisun partaalla. Kaikki parin päivän aikana tapahtunut alkaa vähitellen purkaantua. Ja myös Hedy ja Allie ottavat verisesti yhteen. Tällä kertaa tosin Allie selviää voittajana - ja Hedy menettää henkensä.

Elokuvan loppu ei ehkä ole aivan niin uskottava kuin sen alku. Ohjaajalla / käsikirjoittajalla ei ole aikaa rauhassa kehittää juontaa vaan loppuratkaisua kohti aletaan harppoa pitkin askelin, mikä vie tarinalta hieman uskottavuutta. - Hedystä tehdään mustavalkoisesti pelkkä verenhimoinen murhaaja tms, vaikka ei tilanne ollut millään tavalla yksiselitteinen missään vaiheessa. Sodassa ja rakkaudessa on aina kaksi osapuolta... Ja ilmeisesti kaikki keinot käytössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti