maanantai 18. elokuuta 2014

Scorsese: "Cape Fear" (1991)

Peräti 14-vuodeksi ehdottomaan rangaistukseen tuomittu raiskaaja vapautuu vankilasta, ja alkaa vainota miestä - ja tämän perhettä - joka oli ollut hänen puolustusasianajajansa ja menetellyt laittomasti ja asiakkaansa edun vastaisesti oikeudenkäyntiprosessin aikana, mistä olisi paljastuessaan seurannut miehen erottaminen asianajoliitosta ja samalla hän olisi menettänyt lupansa harjoittaa asianajotointa. (IMDb:tä mukaillen)

"Cape Fear" (1991) on Martin Scorsesen ohjaama yhdysvaltalainen rikosdraamaelokuva, joka on uudelleenfilmatisointi J. Lee Thompsonin elokuvasta "Tuomitun kosto" (1962). (Wikipedia)

     *     *     *

Tiheätunnelmainen trilleri alusta loppuun asti, jonka takuumiehinä ovat Hollywoodin huipputähdet Robert De Niro (Max Cady) ja Nick Nolte (Sam Bowden).

Sam Bowden on asianajaja, jonka perheeseen kuuluvat vaimo Leigh (Jessica Lange) ja tytär Danielle (Juliette Lewis).  Tapahtumat keskittyvät varsinkin lopussa tämän nelikon ympärille.

Ohjaaja Martin Scorsese taitavasti kyseenalaistaa yksiulotteisen oikein-väärin -asetelman, vaikka lopussa ote hieman lipsuu. Niin asianajaja Sam Bowden kuin pitkän tuomion Bowdenin takia saanut Max Cady ovat tilanteessa vankasti lain väärällä puolella - ja suorastaan avoimessa sodassa toisiaan vastaan. Kummankin tavoitteena on lopulta seurauksista piittaamatta tappaa toinen.

Elokuva huipentuu asuntolaivalla Cape Fear -nimisessä paikassa, jossa Cady hukkuu kiville murskautuneen veneen mukana, eikä Bowden tee tilanteessa mitään auttaakseen miestä vaan ennemmin yrittää suurella kivellä murskata tämän pään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti