lauantai 30. elokuuta 2014

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 348: "Voiko tekokäsi olla tarinan ytimessä? Osa 10"

Tarinassa kerrottua automatkaa tytön kodin pihasta syrjäiseen kuhertelupaikkaan (- ja takaisin) voi verrata sellaiseen autolla ajamiseen, joka johtaa auton hallinnan  menettämiseen. Tällaisia tilanteitahan kutsutaan kolareiksi tai auto-onnettomuuksiksi. Auto voi tietysti myös vain suistua tieltä tai mitä tahansa yllättävää voi tapahtua.

Koukkukätisen miehen ilmaantuminen auton lähettyvile on hieman samanlainen tilanne kuin jos tiellä vastaantuleva auto ohjautuu samalle kaistalle ja kaksi autoa törmää toisiinsa tai pyrkii väistämään toisiaan tms.

Onnettomuuksia analysoitaessa tilanne ennen onnettomuutta jaetaan viiteen vaiheeseen (A - E). Lähtökohtana (A) on, että kuljettaja on lähtenyt liikkeelle ja hänen tavoitteenaan on ajaa auto paikasta toiseen. Matkalla on yleensä muitakin tavoitteita kuin pelkkä autolla ajaminen. Seuraavassa vaiheessa (B) kuljettaja ajaa normaalisti. Nuorella miehellä on kenties kyydissään nainen, jonka kanssa hän juttelee tai kuuntelee radiosta musiikkia.

Sitten (C) tapahtuu jotain sellaita, joka kiinnittää hänen huomionsa. Kyse voi olla vain siitä, että radiossa annetaan varoitus siitä, että lähialueella liikkuu laitoksesta karannut mies. Tässä vaiheessa kuljettajalla on vielä mahdollista miettiä vaihtoehtoja sen tiedon perusteella mitä hän on saanut: (1) jatkaako hän matkaa, (2) muuttaako reittisuunnitelmiaan vai (3) palaa takaisin vai (4) mitä tekee.

Jos ja kun kohtaaminen (D) tapahtuu, on se poikkeus normaaliin tilanteeseen liikenteessä. Tällöin ei kuljettajalla ole enää vaihtoehtoja vaan kaikki mikä tapahtuu, tapahtuu siksi että hän on tehnyt tietynlaisia valintoja sitä ennen.Tilanteen ns. eskaloiduttua kuljettaja voi enää tekemisillään vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu. Hän voi esimerkiksi painaa kaasun pohjaan ja ajaa nopeasti takaisin ja ajaa naisen kotiin.

Viimeinen vaihe (E) on se, mitä tapahtuu  kohtaamisen jälkeen. Mitä kaikkea kohdassa C tehdystä valinnasta on seurannut? Ja mitä toisenlaisesta reagoinnista tilanteessa olisi voinut seurata. Hyvällä tuurilla mitään pahempaa ei tapahdu.

    *      *      *

On helppo nähdä, että tarinassa toteutuu aina yksi vaihtoehto, eikä nykytarinoissa yritetä rakentaa vaihtoehtoisia ratkaisumalleja ongelmaan.

Kun tapahtumia ajattelee vaiheittain ja suhteessa tavoitteisiin, joita autossa olijoilla on, näkee että tarinassa on samaan aikaan useita juonteita / juonia. - Aluksi tarinan juonena on vain se, että autolla ajetaan etukäteen sovittuun paikkaan, tehdään mitä tehdään ja palataan takaisin.

Tarinaan tulee uusi juonne / rinnakkainen juonikuvio, kun nuori mies ja nainen saavat tietää, että matka ei olekaan niin yksioikoinen kuin he olivat ajatelleet. He eivät kuitenkaan tajua heti, mihin tilanteeseen ovat joutumassa, mutta kohdassa D asiaa ei voi enää ohittaa.

Kohta D on ratkaiseva, oli vaihtoehto C -kohdassa mikä tahansa. Toisessa tilanteessa - esimerkiksi menemällä toiseen paikkaan harjoittamaan seksiä - olisivat hieman toisenlaisset tunteet tulleet kuvioon mukaan, niin ahdistuksen kuin mielihyvän tunteet.

Lopputuloksen E kaikissa tilanteissa ratkaisee se, mitä pari autossa tekee tai jättää tekemättä.

    *      *      *

Vaikka tarinan nimi on 'Koukkukäsi', oikeastaan mitään koukkukätistä miestä ei olisi tarvittu tarinaan. Nuori mies ja nainen olisivat pystyneet tuottamaan samanlaisen dramaattisen tilanteen ihan keskenäänkin.

Liikenneonnettomuuden analyysissä tutkitaan, mitkä kaikki tekijät aiheuttivat kolarin. Ajatuksena on, että toisenlaisella ENNAKOINNILLA kolari olisi ehkä ollut vältettävissä ja että tapahtuneesta onnettomuudesta on jotain ehkä opittavissa. Eli onnettomuudesta tehtävällä raportilla on silläkin moraalinsa ja juonensa, ja se on oikeastaan hyvin samankaltainen tarina kuin nykytarina, vaikka se on varta vasten laadittu tiettyyn tilanteeseen.

    *      *      *

Kun 'Koukkukäsi' -tarinan lukee Mark Barberin kirjoittamana tekstinä, sen käänne ovat helposti tunnistettavissa. Kun nuoret ovat saaneet (C) tiedon vaarallisen miehen liikkumisesta lähellä kuhertelupaikkaansa, he voisivat vielä muuttaa matkasuunnitelmaansa. He eivät kuitenkaan reagoi tähän tietoon.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti