torstai 18. syyskuuta 2014

Brügger: "Suurlähettiläs" (2011)

Tanskalainen toimittaja Mads Brügger soluttautuu Keski-Afrikan tasavaltaan Liberian suurlähettiläänä - ja aloittaa vaarallisen leikin, jonka tarkoituksena on paljastaa, millä tavoin ns. veritimantteja tuodaan Afrikasta Eurooppaan. (IMDb:tä mukaillen)

"Suurlähettiläs" (2011) on dokumenttielokuva, jonka ideoi ja ohjasi tanskalainen elokuvantekijä ja toimittaja Mads Brügger. Elokuva oli ehdolla  'Sundance' -elokuvafestivaalien pääpalkinnon saajaksi vuonna 2012. (Wikipedia)

    *     *      *

Toimittaja-ohjaaja Mads  Brügger myös itse 'näyttelee' elokuvassa - ja nimenomaan Liberian suurlähettilästä, ja hän yrittää saada jopa virallisen nimityksen tähän tehtävään Liberian presidentiltä, missä ei kuitenkaan onnistu.

Brügger  käyttää peitenimeä Mr Cortzen, millä nimellä hän saa niin Liberian kansalaisuuden, ajokortin kuin diplomaattipassin, mutta ei harmikseen akkreditointia lähettilääksi.

    *     *      *

Huikea, trillerimäinen dokumenttielokuva, josta ei puutu vaarallisia käänteitä. Mr Cortzen pääsee melkein tavoitteeseensa ja diplomaattina laillisesti kuljettamaan veritimantit Eurooppaan, mutta vain melkein.

Mr Cortzenin suunnitelmasta uupuu vain Liberian presidentin nimityskirja, jota hän ei jostain syyystä koskaan saa. Kenties siksi, että hänen taustojaan on alettu epäillä. - Dokumentissa kuitenkin tulee selvästi esiin, ettei lavastettu tilanne ole mitenkään poikkeuksellinen. Sadat henkilöt ovat vuosien varrella saaneet eurooppalaisten välittäjien avulla itselleen diplomaattioikeudet, joiden avulla he ovat kuljettaneet laillisesti maasta toiseen niin timantteja kuin myös arvometalleja. Tosin henkensä kaupalla niin kuin Mr Cortzenkin.

     *      *      *

Elokuva herättää monia kysymyksiä siitä, mikä on valtio ja millaista on EU:n valtioiden - tässä tapauksessa ennen muuta Ranskan - toiminta oman maansa rajojen ulkopuolella.

Ranska selvästi hallitsee Keski-Afrikan tasavallan merkittäviä luonnonvaroja pitämällä yllä korruptiota ja heikkoa kansallisvaltiota Afrikassa, samaan aikaan kun Ranska Euroopassa esiintyy demokratian mallivaltiona tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti