keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Clarke & Costello: "Hitler - pahan lähettiläs. Osa 1/2" (2013)

Miten itävaltalainen tusinamaalari ja nälkiintynyt mierolainen nousi Saksan johtajaksi? Osin väritetystä arkistomateriaalista koostuvassa ohjelmassa seurataan Hitlerin vaiheita v. 1889 - 1933. (Yle Areena)

      *      *       *

Kun olen toisella korvalla viime päivinä kuunnellut liittokansleri Angela Merkelin (ja presidentti Barack O'Baman) puheita, mieleeni on tullut tämä mies.

Nykyisen Ukrainan valtiolliset rajat näet piirsi 2. maailmansodan aikana Hitlerin Saksa, mikä on jostain syystä tänä päivänä unohdettu. Eikä vain Saksa ole historian aikana harjoittanut laajentumispolitiikkaa. Eurooppalaiset kansat tunnetulla tavalla ryöstivät Amerikan sen alkuperäisasukkailta. Tämäkin tulisi muistaa joka päivä, kun puhutaan kansainvälisestä politiikasta. Mitään menneisyyden tapahtumaa ei tule kokonaan unohtaa ja jättää välinpitämättömästi omaan arvoonsa.

      *      *       *

Jotain hätkähdyttävän samaa on siinä, miten USA:n yksi merkittävimmistä teollisuusjohtajista Henry Ford tuki 1930 -luvulla avoimesti kansallissosialisteja mm. mittavilla rahalahjoituksilla ja siinä miten USA:n presidentti juuri tänäkin päivänä puuhastelee ympäri Eurooppaa ja Saksaa. Tässä kaikessa on jotain hyvin vastenmielistä ja inhottavaa. Go home, Barack!

Olen yllätyksekseni huomannut, että USA:n konservatiivipresidentti ja B-luokan näyttelijä Ronald Reagan oli täysin ylivertainen verrattuna viimeisiin demokraattipresidentteihin, joita ei voi kutsua rauhanmiehiksi. Toivottavasti valtaan nousee vielä samanlaisia miehiä, jotka riisuvat maailman lopullisesti - ja mieluummin - kaikista aseista.

      *      *       *

Dokumentissa yhden varsin demokraattisin keinoin ja valtavalla kansansuosiolla valtaan päässeen johtajan Adolf Hitlerin ajattelua muokkasivat hänen aiemmat kokemuksensa 1. maailmansodasta. Ilman näitä kokemuksia hän olisi tuskin halunnut Saksan kansan pelastajaksi.

Saksan kansan enemmistö - hieman samalla tavalla kuin suomalaiset Talvisodan jälkeen - kokivat saavutetun rauhan itselleen epäoikeudenmukaisena, mikä synnytti ja piti yllä kiihkomielistä kansallismielisyyttä, mikä Suomessa on valitettavasti vieläkin läsnä kansallisena ruttona, mikä kanavoituu Kokoomuksen ja perussuomalaisten huikeana ja lisääntyvänä kannatuksena.

Sotasairaalassa Hitler näki, miten saksalaissotilaille oli käynyt. Miten heidän psyykensä oli romahtanut - ja hänellä itselläänkin hieman viirasi, sillä hän näki näyn. Tässä näyssä hän sai jumalallisen tehtävänsä kansansa nostajana suuruuteen, mitä hän myöhemmin elämässään toteutti.

Adolf sai kotonaan hartaan kristillisen, katolisen kasvatuksen ja hän oli jopa kuoripoikana paikallisessa luostarissa, jonka vaakunasta hän bongasi myöhemmin idean kansallissosialistien hakaristi-tunnukseen. - Tässä mielessä, toisin kuin usein väitetään, hän ei ollut ateisti vaikkakin hän kehitteli ihan omaa kulttiaan, mutta sehän on 2000-luvun ihmisillekin ihan tuttua. Esimerkiksi suomalaisista tuskin kukaan on ideologisesti oikeaoppinen luterilainen vaan 86 % suomalaisista on jonkin sortin hörhöjä niin kuin Adolfkin oli.

      *      *       *

Dokumentissa nostetaan esiin muutamia, hyvin yksinkertaisia, mutta perustavanlaatuisia asioita, jotka nostivat kansallissosialistit ja poliittiset konservatiivit valtaan Weimarin tasavallassa.

(1) Versaillesin häpeärauhan vastustaminen. Vastustaessaan tätä rauhaa Hitler tovereineen sai myös armeijan ylipäällikön tuen itselleen, sillä kenraalit olivat äärioikeistolaisten kanssa samaa mieltä.

(2) Antisemitismi. Eivät vain kansallissosialistit vastustaneet juutalaisia vaan juutalaisvastaisuutta oli kaikkialla ja kaikissa yhteiskuntapiireissä - ja kaikissa Euroopan maissa ja Venäjällä. Kristityt eivät koskaan ole päässeet eroon ajatuksesta, että juutalaiset olivat a) Jumalan valittu kansa ja b) murhanneet heidän oman elävän Jumalansa Jeesuksen.

(3) Tapa jolla voittajat kohtelivat saksalaisia. Propagandassaan NSDAP toistuvasti käytti dokumenttifilmejä, jotka kuvasivat ranskalaisten törkeyksiä saksalaisia kohtaan. Saksalaiset vastustivat pääasiassa väkivallattomasti mm. Ranskan pakotteita sotakorvausten maksamiseksi. Tämä johti silti väkivaltaan ja pakkotoimiin saksalaisia vastaan.

      *      *       *

Ohjelmassa teoretisoidaan, miten oli mahdollista, että kansallissosialistit nousivat valtaan hyvin pienen, marginaalisen poliittisen puolueen asemasta. Vuoden 1929 Suuri lama ja sen aiheuttama taloudellinen kurjistuminen mahdollistivat tyytymättömyyden kanavoitumisen natseille.

Vaihtoehtoja olisi  kuitenkin ollut muitakin esimerkiksi kommunistit ja sosialidemokraatit, joiden heikkoutena oli keskinen riitely. Ja tietysti se, etteivät maaseudulta ja pikkukaupungeista tulleet ihmiset halunneet äänestää sosialisteja ja kommunisteja, jotka olivat mm. ateisteja, pasifisteja ja vastustivat ainoina puolueina selkeästi juutalaisvastaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti