maanantai 29. syyskuuta 2014

Corneau: "Intohimorikoksia" (2010)

Häikäilemätön naisjohtaja Christine palkkaa Isabellen assistentikseen, ja hän leikittelee nuoren naisen viattomuuden kustannuksella. Kun hänen suojattinsa ideat muuttuvat houkutteleveksi, Christine ottaa ne omiin nimiinsä. Mutta hän aliarvioi Isabellen kunnianhimon ja oveluuden - ja lopulta naisten yhteenottoa ei voi enää välttää. (IMDb)

"Love Crime" (2010) on ranskalainen psykologinen jännityselokuva, jonka tähtinä ovat Ludivine Sagnier ja Kristin Scott Thomas.  Elokuva on ohjaaja Alain Corneaun viimeinen elokuva ja se ilmestyi vasta hänen kuolemansa jälkeen. (Wikipedia)

     *      *      *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 21:50

     *      *      *

"Intohimorikoksia"ei ehkä ole kaikkein parhaimpia trillereitä, mutta jotain hyvin pohtimisen arvoista tähänkin tarinaan liittyy.

Nuori nainen lavastaa ensin itsensä syylliseksi murhaan - ja sitten purkaa lavastuksen. Nerokasta. Ai, että oliko hän murhaaja vai ei? Pitääkö tuohon vastata? Tietysti oli, vaan niin tuomarit kuin kaikki muutkin menivät vipuun. - Ja siinäpä koko länsimaisen oikeusjärjestelmän suurimpia ongelmia: esittämällä pääsee pitkälle. Ja jos on rahaa, varallisuutta ja suhteita vallan huipulle pääsee vielä pidemmälle. Pelottavaa, eikö totta? Niin on.

Tarina on kenties liian tiivis ja tiivistetty, eikä käsikirjoittajalla ole ollut kärsivällisyyttä tai halua kehittää tarinaa rauhassa, mutta elokuvassa on tietysti aina omat rajoitteensa kuten käytettävissä oleva aika ja budjetti.

       *      *      *

Ludivine Sagnier nuorena, lahjakkaana ja kunnianhimoisena virkanaisena Isabellena selviytyy rimaa hipoen vaativasta tehtävästään. Ja onnistuu vakuuttamaan katsojan siitä, että tämä kaikki on mahdollista. Riittävän nöyryytetty ihminen, varsinkin nuori aikuinen, on valmis ryhtymään mihin tahansa kostaakseen kohtelunsa.

Karismaattinen Kristin Scott Thomas selviää omasta roolistaan monikansallisen yhtiön johtajana Christinenä jonkin verran paremmin. Tosin hänen murhansa tuntuu varsin kovalta keinolta ratkaista naisten keskinen kiista. Mutta mitä NATO edellä, sitä muut perässä.

Elokuvan nimi niin alkuperäisenä kuin suomennettuna ei tunnu osuvan ihan kohteeseensa, sillä seksuaalinen intohimo on tässä tapauksessa toissijaista suhteessa muihin intohimoihin esimerkiksi vallanhaluun ja haluun alistaa toista.

       *      *      *

Kaikki alkaa siitä, kun Isabelle lopulta kyllästyy olemaan esinaisensa työrukkanen ja haluaa näyttää omistajille mihin hän pystyy. Hän siis tekee eräänlaisen oharin Christinelle, minkä Christine välittömästi kostaa - ja alkaa itse asiassa häiritä Isabellen työntekoa.

Tilanne huipentuu kaksinkertaiseen nöyryytykseen. Ensin Christine käyttää Isabellen miesystävää hyväkseen ja sitten hän vielä julkisesti häpäisee Isabellen, mitä tämä ei enää kestä vaan suunnittelee ja toteuttaa murhansa - onnistuneesti. Ja jäämättä kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti