torstai 4. syyskuuta 2014

Donner: "Poika ja isä. Erään rikoksen tarina" (2014)

Mystinen rikos yhdistää isän ja pojan vuosien eron jälkeen

25-vuotias aloitteleva rikostoimittaja Erik haluaa löytää uudelleen yhteyden isäänsä, joka hylkäsi perheensä kymmenen vuotta aiemmin.

Erikin isä David elää Helsingissä itseään huomattavasti nuoremman Marian kanssa. Matkalla romanttiselle maaseutumatkalle hän pysäyttää auton metsä aukiolle. Kuuluu laukaus, ja David tuupertuu maahan. Hän selviää hengissä mutta halvaantuu.

Erik alkaa selvittää arvoitukseksi jäänyttä ampumista. Tutkimukset johtavat keskelle isän hämärää menneisyyttä, ja matkalla Israeliin Erik joutuu vastakkain terroristijärjestön kanssa
. (Etulieve)

      *     *      *

Jörn Donner on tällä kertaa siirtynyt viihteen puolella ja kirjoittanut jonkin sortin dekkarin ja jännityskirjan välimuodon. Kirja ei ole jännittävä, eikä siinä selvitetä rikosta, joten kirja on ehkä ennemmin perhedraama. Tosin kirjan isä ja poika eivät olleet tavanneet toisiaan kymmeneen vuoteen ennen kuin poika jostain syystä päättää ottaa isäänsä yhteyttä. Ehkä vain sen takia, että David on hänen isänsä.

Pääosassa on rikostoimittaja Erik Karlsson ja hänen isänsä ulkoasiainhallinnon virkamies David Anders, joka on sekaantunut joihinkin hämäräperäisiin asekauppoihin Lähi-idässä, mikä mahdollisesti liittyi vain hänen töihinsä. - Mieleen tulee naapurimaan Ruotsin Olof Palme -jupakka, jossa pääministerin murhan ainakin jossain vaiheessa pääteltiin liittyneen kansainvälisiin asekauppoihin.

Oudon paljon kirjassa puhutaan spermasta, tosin ei seksin yhteydessä, vaan siksi että isä haluaa vielä vanhemmilla päivillään lapsen häntä melkein 40 vuotta nuoremman Marian kanssa. Ilmeisesti Davidilla ei oikein seiso, mutta sperma lentää ainakin joissain tilanteissa - ja kirjan loppupuolella luultavimmin keinohedelmöityksellä Maria tulee kuin tuleekin raskaaksi. - Kirjan tämä juonne ei tunnu liittyvän eikä johtavan oikein mihinkään muuhun kuin raskauteen.

      *     *      *

Rikos joka kirjassa tapahtuu on ilmeisesti se että Davidiä ammutaan Suomessa Sako-kiväärillä, mutta hän ei kuole vaan vain halvaantuu.

Isäänsä jäljttäessään Erik saa kuulla, että julkisuudessakin kerrottu ampumatapaus liittyi juuri hänen isäänsä. Kenties ammatillista uteliaisuuttaan Erik lähtee jäljittämään niin isäänsä kuin myöhemmin sitä mitä ampumistapauksen taustalla voi olla. Hän löytääkin vihdoin isänsä, jonka oli huhuttu olleen viime vuodet ulkomailla. Mies naisineen on kuitenkin asunut Helsingin Lauttasaaressa - ja ampumistapauksen jälkeen myös ystävänsä Martinin luona Pellingin saaristossa toipumassa.

Davidin ampuminen on saattanut olla silkka väärinkäsitys, mistä Suomen viranomaiset eivät ole siitä kansainvälisten kytkösten takia kovin kiinnostuneita. Erik saa selville, että David on näkynyt jossain valvontakamerakuvissa Beirutissa, minkä jälkeen hänet on yhdistetty (= Mossad on yhdistänyt) joihinkin tapahtumiin, joita kirjassa ei tarkkaan kerrota. Itse asiassa tässä kirjassa - toisin kuin yleensä jännityskirjoissa - kaikki jää lopulta selvittämättä ja roikkumaan ilmaan.

      *     *      *

Jörn Donnerin uusin kirja "Poika ja isä. Erään rikoksen tarina" (2014) on kiinnostava, mutta ei kirjallisesti ja kielellisesti kovin kummoinen. Kirjassa on liian paljon Donnerin puhekielessään viljelemiä kielellisiä maneereita ja typeriä fraaseja.  Itse tarina on kiinnostava ja kiehtova ja panee miettimään, kenen asioita ulkoasianhallinnon virkamiehet oikein ajavat. Näistä asioistahan kirjailijalla on omakohtaista kokemusta samaisen hallinnonalan virkamiehenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti