sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Hogan: "Peter Pan" (2003)

Darlingin perheen lapset saavat yllättäen vieraakseen Peter Panin, joka vie heidät Mikä-Mikä-Maahan, jossa jatkuu ikuinen kamppailu Peter Panin & Kadonneiden poikien ja Kapteeni Koukun merirosvojen välillä. (IMDb)

"Peter Pan" (2003) on P. J. Hoganin ohjaama australialainen fantasiaelokuva. Elokuva perustuu J. M. Barrien 1900-luvun alussa kirjoittamaan samannimiseen lastenromaaniin ja -näytelmään. Elokuvan pääosissa esiintyvät Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, ja Jason Isaacs.

Vaikka elokuvan katsotaan olevan sovituksista lähinnä Barrien tarinaa, se korostaa kuitenkin alkuperäisteosta suoremmin Peterin ja Wendyn välistä rakkautta. Peter Pan on kerran kotoaan karannut esiteini-ikäinen poika, joka ei halua kasvaa aikuiseksi, ja on asunut tuntemattoman ajan toisessa maailmassa nimeltä Mikä-Mikä-Maa, jossa kukaan ei vanhene päivääkään, ja jonne pääsee vain lentämällä (onnellisten ajatusten ja keijupölyn voimalla) toiseen tähteen oikealta ja suoraan aamunkoittoon.

Matkoillaan syntymäkaupunkiinsa Lontooseen Peter on ajan kuluessa kerännyt Mikä-Mikä-Maahan kavereikseen poikia, joista pian sukeutui Kadonneet Pojat. Kadonneet Pojat pitävät Peteriä yhtä aikaa ystävänä ja jonkinlaisena isähahmona. Mutta Peter on käynyt hieman yksinäiseksi
. (Wikipedia)

     *      *      *

P.J. Hoganin "Peter Pan" (2003) on rohkea elokuva, kun ajattelee, miten paranoidisesti viimeisen 15-20 vuoden aikana on suhtauduttu lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Wendy Darling (Rachel Hurd-Wood) on varsin viettelevä ja aikuismaiseksi tehty hahmo, jonka paksut huulet ovat maalattu kirkkaan punaisiksi, toisin kuin muilla elokuvan naisilla (Millicent-täti, Mary-äiti). Eroottinen viritys Peter Panin (Jeremy Sumpter, tarinassa oikeastaan aikuinen mies? ) välillä on varsin voimakas.  Esipuberteetissa vaiheessa olevan Wendyn ja Peter Panin suudelma metsässä on intohimoinen.

Niin kuin Wikipediakin toteaa alkuperäisen J.M. Barrien tarinan tiettyjä puolia, Wendyn ja Peterin suhdetta, on tässä elokuvassa tarkoituksellisesti korostettu. Wendy on Mikä-Mikä-Maassa ainoana naisena kummajainen, ja Kadonneet pojat näkevät naisellisessa tytössä äitihahmon. Ja he pyytävätkin Wendyä äidikseen, mihin tämä myös suostuu. Vastaavasti Peter Pan poikajoukon johtajana on siten heidän isähahmonsa. Ja kokonaisuus muodostaa tietysti perheen.

     *      *      *

Peterin ja Wendyn suhde ei elokuvan aikana kovasti kehity, vaikka Wendy on selvästi - jos ei nyt syvästi rakastunut - ainakin ihastunut Peteriin. Ja tunne on selvästi molemminpuolinen, minkä Kapteeni Koukkukin huomaa, ja mitä hän käyttää hyväkseen. Wendy on Peter Panin heikko kohta. Koukku onnistuu sieppaamaan ja kenties jopa hyväksikäyttämään Wendyä, mutta Peter Pan joukkoineen saapuu auttamaan hädässä olevaa.

Seikkailtuaan aikansa Mikä-Mikä-Maassa Wendy ja hänen kaksi nuorempaa veljeään John ja Michael päättävät palata takaisin Lontoon kotiinsa vanhempiensa luokse. Samalla he saavat mukaansa suurimman osan Kadonneista pojista, jotka heidän vanhempansa ottavat asumaan perheen luokse. Vain Peter Pan jää Mikä-Mikä-Maahan elämään yksinäistä elämäänsä ikuisena lapsena, sillä hän ei halua tulla koskaan aikuiseksi toisin kuin muut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti