torstai 18. syyskuuta 2014

Nummi: "Kauhun millimetrit" (1992)

Suomessa harvinainen lajityyppi, kauhuelokuva, sai 1990-luvulla monenmoisia ilmenemismuotoja. Ilari Nummen "Kauhun millimetrit" (1992) lähestyi aihetta psykologisen arvoituksen, ihmismielen ja yliluonnollisen näkökulmasta.

Elokuva kuvaa ihmismielen hajoamista, ja siitä syntyvää painostavaa kauhutunnelmaa. Aihe on ollut maailmalla kauhuelokuvissa ja -kirjallisuudessa hyvin suosittu, mutta Suomessa harvinainen. Ainoastaan Teuvo Tulion sokeusmelodraamassa "Levoton veri" (1946) ja sen variaatiossa "Mustasukkaisuus" (1956) on psyyken murenemista esitetty kauhun elementtejä tehokkaasti hyödyntäen. (Yle Teema)

      *     *     *

ELOKUVA TÄNÄÄN YLE TEEMALLA KLO 21:56.

     *      *      *

Tavaratalon kangasosastolla Helsingissä työskentelevä nuori nainen Marja Sauri (Tiina Tenhunen) alkaa oirehtia ilman näkyvää syytä. Kenties välitön syy on pojassa (Hannu Kivioja), jonka kanssa hän on kerran käynyt elokuvissa, mikä tuottaa aralle ja yksinäiselle nuorelle naiselle ahdistusta.

Marja on jokin aika sitten valmistunut graafikoksi, mutta ei ole hakenut graafikon töitä, koska on viihtynyt työssä, jonka aloitti opiskeluaikana. Lähinnä hallitsevan äitinsä (Tarja-Tuulikki Tarsala) takia hän kuitenkin hakee töitä graafikkona, mikä on selvästi käänne Marjan elämässä, joka vakavasti järkyttää hänen mieltään.

Tapahtumat keskittyvät päivään, jolloin Marja on menossa tähän tuiki tavalliseen haastatteluun. Ennen ja jälkeen haastattelun tapahtuu kummallisia asioita. Ennen muuta Marja kohtaa - tai törmää - kadulla naiseen (Katja Krohn), joka näyttää vainoavan häntä. Aivan lopussa paljastuu, että kaikki on ollut Marjan omaa kuvitelmaa.

Ehkä oudoin tilanne päivän aikana on se, että tuntematon nainen pyytää Marjaa hetken aikaa katsomaan kahta pientä lastaan, joista toinen on vaunuissa. Nainen käy soittamassa jonnekin. Marja jää katsomaan suloista pientä vauvaa, kun toinen lapsista lähtee omille teilleen - ja Marja  hänen peräänsä. - Marja saa pikkutytön kiinni, ja kun hän katsoo rattaisiin päin, hän näkee saman häntä ahdistelevan naisen rattaiden luona.

Ennen kuin Marja on ehtinyt vauvan luokse, nainen on taas mystisesti kadonnut, mutta rattaat ovat alkaneet vieriä alas mäkeä - yhä kiihtyvää vauhtia. Marja saa viime tingassa rattaat kiinni ennen kuin ne joutuvat ajotielle. Kun Marja työntää rattaita takaisin, lasten äiti saapuu paikalle ihmeissään. Ja Marja sopertaa ajotain vahingosta... Ja poistuu paikalta.

     *      *      *

Marjan ahdistusta symboloivat puutarhasakset, jotka hän elokuvan alussa ostaa viedäkseen äidilleen. Kun äiti saa sakset, hän huomaa niissä loven ja kehottaa tytärtään vaihtamaan sakset - ja tuomaan ne sitten illalla tilaisuuteen jossa on. Marja ei ole innostunut palaamaan rautakauppaan, mutta tekee sen äitinsä kehotuksesta. Rautakaupan myyjä (Markku Huhtamo) kohtelee Marjaa alentuvasti, jopa niin että hän selvästi kokee tilanteen suorastaan ahdisteluna, eikä suostu vaihtamaan saksia.

Toisella kertaa - keskusteltuaan asiasta ensin siskonsa Seijan (Irmeli Kangaspunta) kanssa - määrätietoinen Marja onnistuu huijaamaan myyjältä uudet sakset. Kun mies huomaa Marjan yrityksen 'varastaa' sakset (mistä faktuaalisesti myös on kyse), myyjä käy Marjaan muiden asiakkaiden nähden käsiksi, mutta päästää sitten menemään saksineen.

Illalla Marja vie sakset lupauksensa mukaisesti äidilleen. Kun Marja saapuu taloon, jossa juhlia pidetään, hän käyttäytyy varsin neuroottisesti ja tuntuu mm. epäilevän muita hissiin tulevia ihmisiä. Lopulta hän kuitenkin pääsee korkean kerrostalon katolle, jossa juhlijat ovat, ja näkee niin äitinsä  kuin saman naisen, jonka on nähnyt pitkin päivää eri paikoissa. - Fantasia ja todellisuus sekoittuvat Marjan mielessä yhä enemmän toisiinsa ja hän on pudota katolta jouduttuaan kamppailuun hänen mielensä luoman naisen kanssa, mutta jotenkin selviää takaisin maanpinnalle.

Loppukohtauksessa katsojan annetaan ymmärtää, että Marjaa ei ole vainonnut mikään tai kukaan muu kuin hänen oma vilkas mielikuvituksensa, pelkonsa ja ahdistuksensa. - Ja hän itse on muuttunut häntä vainoavaksi naiseksi ... ja törmää kadulla nuoreen naiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti