perjantai 26. syyskuuta 2014

Polson: "Hide and seek" (2005)

Leski-isä yrittää koota elämänsä sirpaleet yhteen vaimonsa itsemurhan jälkeen. Hänen tyttärensä löytää lohtua - aluksi - mielikuvitusystävästään. Vaan kuinka siinä sitten oikein kävikään. (IMDb)

"Hide and Seek" (2005) on yhdysvaltalainen kauhuelokuva, jonka on ohjannut John Polson. Elokuvan pääosissa esiintyvät Robert De Niro, Dakota Fanning ja Famke Janssen. (Wikipedia)

     *    *    *

TÄNÄÄN MTV3:LTÄ KLO 22:40

     *    *    *

Elokuvaa "Hide and seek" (2005) on luonnehdittu psykologiseksi trilleriksi ja kauhuelokuvaksi, mitä se onkin  viimeisen päälle. Hyytäväksi kauhun tekee ennen muuta sen realistisuus, joka paljastuu vasta elokuvan loppupuolella. Tämän pätkän jälkeen kovin moni yksin asuva tuskin nukkuu, ainakaan kovin hyvin ja ilman painajaisia. Ja ehkä se siksi sai ilmestyttyään kehnot arviot tai siitä ei pidetty.

Tällaisten elokuvien kääntöpuolena on, että ne ruokkivat muutenkin paranoidisen yhteiskunnan syvenevää vainoharhaisuutta. Hyvänä puolena on se, että 'paha' ei tule perheen ulkopuolelta. Suurin osa esim. lasten hyväksikäyttäjistä on omia veljiä ja isejä, äitejä ja siskoja. Ja se tietysti on ikävä ajatus, josta muistutetaan. - Todelliset pahikset eivät ole asunnottomia yksinäisiä miehiä ja alkoholisteja vaan hyvissä porvarillisissa ja työläisammatissa olevien perheiden rakastavia vanhempia,  joita kukaan ei koskaan voisi epäillä mistään. Niin kuin ei katolisia pappejakaan, ennen paljastuksia.

     *    *    *

Katsojaa vedätetään oikein kunnolla aina siihen saakka kunnes pikkutyttö Emily (Dakota Fanning) sanoo suoraan  isälleen psykologi David Callawaylle (Robert De Niro), että tämä on hänen uusi mielikuvitusolentonsa Charlie. Viimeistään tällöin katsojan päässä napsahtaa, että "ei, helvetti - niinpä tietysti!"

Takauman kautta selviää myös se, että isä David alias Charlie on tappanut vaimonsa, ei äiti ja vaimo   Allison (Amy Irving) mitään itsemurhaa tehnyt vaan psykologi-isä lavasti sen sellaiseksi - ja poliisit, tuomarit ja kaikki muutkin uskoivat lavastukseen. - Ja pieni tyttö oli ensimmäinen joka tajusi, mitä isän ja äidin välillä oikein oli tapahtunut...

Ja ennen loppua isä - Emilyn avustuksella - tappaa vielä David-isän naisystävän Elizabethin (Elisabeth Shue), josta Charlie ei pidä, koska hän tuli ikään kuin Emilyn äidin paikalle. Sekä Elizabethin katoamista tutkineen paikallisen sheriffi Haffertyn (Dylan Baker).

     *    *    *

Kun Emily kääntyy vähitellen 'mielikuvitusolentoaan' Charliea vastaan, myös Emilyn henki on vaarassa. Charlie eli hänen oma isänsä uhkaa tappaa hänet niin kuin muutkin tappamansa henkilöt.

Viime tingassa Emilyn pelastajaksi saapuu isän kollega ja Emilyn oma psykologi Katherine (Famke Janssen), joka hänkin on menettää henkensä. - Hieman tylsästi Katherine pelastaa itsensä kuolevalta poliisilta ottamansa käsiaseen ansiosta, jolla hän ampuu Davidin kuoliaaksi Emilyn silmien edessä. Katherine tosin ystävällisesti kehottaa Emilyä sulkemaan silmänsä ennen kuin hän alkaa räiskiä useaan kertaan isää keskelle rintaa. Makaaberia.

"Hide and seek" on koskettava vaikka liioiteltu kuvaus siitä, millaisiin tilanteisiin pieni lapsi voi joutua mieleltään sairastuneen vanhempansa kanssa. Näkökulmia vaihdetaan taitavasti kohtaus kohtaukselta niin, että katsoja pystyy tarkastelemaan tilannetta eri henkilöiden silmin, eikä kokonaisuudesta hahmotu täysin mustavalkoista ja raflaavaa kuvaa.

Hätkähdyttävä on mm. tilanne, jossa isä David tajuaa hetken aikaa olevansa Charlie - minkä jälkeen hän dramaattisesti jää elokuvan loppuun asti Charlien rooliin, eikä pääse enää oman mielikuvitushahmonsa ulkopuolelle. Jahdatessaan loppukohtauksessa tytärtään talon lähellä olevaan luolaan hän Charliena teeskentelee olevansa tämän isä (!), mihin Emily ei kuitenkaan usko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti