sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Spielberg: "Hook – Kapteeni Koukku" (1991)

Kun kapteeni Koukku kidnappaa aikuiseksi kasvaneen Peter Panin lapset, täytyy Peterin palata takaisin Mikä-Mikä-Maahan. Mutta ensin hänen täytyy saada takaisin oma lapsen mielensä, jotta hän voisi haastaa vanhan vihollisensa. (IMDb)

"Hook – Kapteeni Koukku" (1991) on yhdysvaltalainen seikkailuelokuva, jonka on ohjannut Steven Spielberg

Elokuva kertoo aikuiseksi kasvaneesta Peter Panista, joka lähtee pelastamaan kapteeni Koukun (Dustin Hoffman) Mikä-Mikä-Maahan viemiä lapsiaan. Julia Robertsin Helinä-keiju joutuu sieppaamaan Peterin (Robin Williams) Mikä-Mikä-Maahan, koska Peter ei muista enää aikaisempaa elämäänsä.

Kapteeni Koukku onnistuu ensin voittamaan Peterin pojan Jackin puolelleen, mutta kaksintaistelun Peterin kanssa hän häviää, ja Peter palaa kotiin Maggien ja Jackin kanssa
. (Wikipedia)

     *      *     *

Yksi kolmesta tutusta J.M. Barrien "Peter Pan" (1904/1911) -kirjaan / näytelmään perustuvasta elokuvasovituksesta on Steven Spielbergin "Hook - Kapteeni Koukku" (1991). Sitä ennen "Peter Panista" oli tehty Disney-animaatio vuonna 1953 ja P.J. Hoganin "Peter Pan" (2003) on elokuvista uusin. Vuonna 2015 Joe Wright tekee tarinan pohjalta seuraavan elokuvaversion "Pan" (2015), joten Kapteeni Koukun ja Peter Panin tarina elää vahvasti vielä tässä ajassa.

Ne jotka ovat seuranneet blogiani varmasti yhdistävät "Hookin" (1991) niin nykytarinaan 'The Hook' (Koukkukäsi) kuin myös toiseen viime vuosisadan vaihteen brittitarinaan, josta niin ikään tuli hieman toisenlainen legenda 'Jack the Ripper' (Viiltäjä-Jack).  Myös Viiltäjä-Jackistä on tehty lukuisia elokuvia, joista niistäkin yksi tuli jokin aika siten joltain kanavalta.

Niin J.M. Barrien "Peter Pan" kuin - ehkä ennemmin legenda kuin tositarina - 'Viiltäjä-Jackista" - ovat vaikuttaneet paljon siihen, millä tavoin moderni ihminen ajattelee ja suhtautuu toisiin ihmisiin.

     *      *     *

Jostain syystä "Peter Pania" pidetään lähinnä lasten satuna, mikä on kuitenkin vain yksi tarinan tasoista. Varsinkin P.J. Hoganin "Peter Pan" (2003) -elokuvassa nousee esiin mm. tarinan eroottisuus. Esipuberteetissa vaiheessa olevasta Wendystä tehdään vähäksi aikaa Kadonneiden Poikien sijaisäiti - ja suhde niin Peter Paniin (aikuinen mies?) kuin Kapteeni Koukkuun (kertojan mielessä luotu pahan ruumiillistuma?) on hyvin eroottisesti virittinyt.

Kapteeni Koukku on niin alkuperäisessä tarinassa kuin Hoganin elokuvassa myös hyvin väkivaltainen. Ja hän mm. sieppaa Wendyn merirosvolaivaan, hieman samalla tavalla kuin Helinä-keiju sieppasi Peter Panin Mikä-Mikä-Maahan. - Mitä olikaan tapahtunut siinä välissä, kun Wendy oli tajuttomana, ja vihdoin heräsi Koukun laivassa? Tätä ei kerrota.

Kiinnostavaa on, että Kapteeni Koukku ja miehen tarina kiehtoo Wendyä - ja ilman Peter Panin väliintuloa hänestä olisi kenties tullut 'Yksikätinen-Jill' tai joku muu vastaavanlainen naispuolinen merirosvo ja kenties jopa Koukun rakastajatar tms.

     *      *     *

Steven Spielbergin "Hook – Kapteeni Koukku" (1991) poikkeaa paljon alkuperäisestä, sillä elokuvassa aikuisten maailmassa elänyt Peter Pan palaa lastensa takia takaisin Mikä-Mikä-Maahan, mitä ei enää muistanut olevan olemassakaan.

Peter Panin aikuisnimi on Peter Bannning (Robin Williams) ja hän on menestyksekäs yritysjuristi. Työn takia suhde perheeseen on kärsinyt, mihin selvästikin liittyy se, että lapset Jack (Charlie Korsmo) ja Maggie (Amber Scott) konkreettisestikin erään kerran katoavat lastenhuoneesta. Kapteeni Koukku on vienyt heidät mukanaan.

Poliisi on tietysti ihmeissään lasten katoamisesta, ja siitä että sieppaaja on viestissä ilmoittanut nimekseen Kapeteeni Koukku (Dustin Hoffman). Eihän siinä tietysti ole mitään järkeä... Helinä Keiju (Julia Roberts) astuu tässä vaiheessa kuvaan mukaan, ja hän yrittää saada Peterin muistamaan jotain menneisyydestään. Helinä saa kuin saakin Peterin takaisin Mikä-Mikä-Maahan ottamaan vastaan Kapteeni Koukun haasteen.

     *      *     *

Koska Peter on unohtanut kaiken lapsuudestaan, jopa Kapteeni Koukku lähinnä säälii miestä / poikaa, eikä suostu ottamaan yhteen hänen kanssaan ennen kuin hän on se entinen Peter Pan. Helinä-Keijun onnistuu neuvotella kolme päivää armonaikaa lasten puolesta, jolloin Peterillä on toinen tilaisuus säilyttää lastensa henki ennen kuin heidät syötetään hirmuiselle krokotiilille tai Koukku silpoo heidät kädellään tms.

Helinä ja Kadonneet pojat, joita Peter oli aikoinaan johtanut, yrittävät saada miehen / pojan siihen kuntoon, että hän pystyy ottamaan yhteen Kapteeni Koukun kanssa, mutta tehtävä tuntuu toivottomalta.

Lopulta homma alkaa pellittää, Peter Pan alkaa taas uskoa keijuihin ym, ja ajatella iloisia asioita - ja saa siten lentokykynsä takaisin. Oveluudella Kapteeni Koukun onnistuu saada Peter Banningin Jack-poika puolelleen. Tytär Maggie ei kuitenkaan luota mieheen. Jack saa Koukulta  ja hänen miehiltään kaiken sen huomion, mitä isä ei hänelle koskaan antanut - ja erityisesti baseballin pelaaminen oli Jackille tärkeää.

Kun Peter Pan näkee lapsensa Kapteeni Koukun luona, ja kun he vielä viihtyvät siellä, vihlaisee se tietysti isän sydämeen. Peterin mieleen alkaa palautua muistikuvia omasta lapsuudestaan, ja siihen mikä sai hänet lähtemään Mikä-Mikä-Maahan Helinä-keijun matkaan.

Kolme päivää riittää siihen, että Peter Pan saa skarpattua itsensä ja pääsee uudelleen Kadotettujen poikien johtoon - ja on valmis kaksintaisteluun Kapteeni Koukun kanssa. Taistelu on verinen ja yksi pojista Rufio kuolee. Kun Peter Panin poika Jack näkee, miten hänen isänsä suhtautuu Rufioon, hänen sydämensä heltyy - ja hän vaihtaa puolta.

Taistelu päättyy siihen, miten suuri krokotiili nielaisee Kapteeni Koukun, eikä hänestä sen jälkeen ole uhkaa enää kelleen.

Lopuksi Maggie, Jack - ja Peter palaavat takaisin kotiin. Peter huomaa saaneensa takaisin lapsen tai nuoren miehen sydämensä, mitä hän ei aio enää hukata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti