maanantai 22. syyskuuta 2014

Mäkelä: "Häjyt" (1999)

"Häjyt" (1999) on Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva, jonka käsikirjoitti Aleksi Bardy. Pääosissa elokuvassa ovat Samuli Edelmann ja Juha Veijonen."Häjyt" on eräänlainen puukkojunkkari-tarina sijoitettuna 1990-luvun Pohjanmaalle. Elokuva sai kaikkiaan seitsemän 'Jussi' -ehdokkuutta: paras elokuva, miespääosa (Samuli Edelmann), miessivuosa (Kalevi Haapoja), naissivuosa (Sari Havas), käsikirjoitus, puvustus & äänisuunnittelu, joista se voittikin Paras miessivuosa-kategoriassa. (Wikipedia)

     *     *     *

Näin nyt "Häjyt" (1999) ensimmäistä kertaa, sillä pelkkä ajatus elokuvan katsomisesta on ollut vastenmielinen. Vasta sen jälkeen kun on tutustunut turkulaisiin poliiseihin - ja tietysti naisiin - tietää, että on jotain vielä pahempaa, joten saatoin tämänkin katsoa.

Jussi (Samuli Edelmann) ja Antti (Juha Veijonen) vapautuvat 5 vuoden jälkeen vankilasta. He rötöstelivät yhdessä Grönbergin (Teemu Lehtilä) kanssa, mutta vain kaksi jäi pankkiryöstön jälkeen kiinni.

Kolmas - Grönberg - otti ja luki itsensä lakimieheksi, sillä aikaa kun kaksi muuta laskivat tiilenpäitä. Vapauduttuaan Jussi ja Antti, yhdessä Antin isoisän (Kalevi Haapoja) kanssa tekevät kostoretken naapuriin. Polttavat Romppaisen navetan, tämä kun oli nähnyt mihin ryöstösaalis piilotettiin, ja se oli sillä aikaa hävinnyt, kun miehet olivat vankilassa.

No, mieleen ei tullut, että korkeasti koulutettu Kauhavan vt nimismies ja lapsuuden ystävä olisi voinut varastaa ryöstösaaliin, mutta niin siinä kuitenkin kävi. Grönberg paljastaa tekosensa Jussille hieman ennen kuin Jussi hukkuu Grönbergin autoon. Eikä tämä tee elettäkään pelastaakseen Jussia.

     *     *     *

Elokuva on nimensä "Häjyjen" mukainen. Armoa ei anneta eikä sitä pyydetä, ja Kauhavan laki poikkeaa "Suomen laista" vähintään yhtä paljon kuin Turun laki "Raamatusta". Miestä / naista mätetään, kun yhdessä on päätetty ja siltä tuntuu. Henki ei ole minkään arvoinen, kun niikseen tulee.

Jos vt nimismies Grönberg sai tunnolleen Jussin hengen, Jussikin sai tunnolleen poliisikonstaapeli Rahikaisen hengen. Niin se vain vahinko kiertää.

Paljon ei ole elokuvassa kertomisen arvoista. Jakorasia ja Jeesuksen morsian Laura on kieltämättä kiinnostava hahmo, joka tyrkkynä jakaa peräänsä Antille, vaikka tämä ei ole hänestä kovasti kiinnostunut, mutta kun ilmaiseksi tarjotaan, ottaa auliisti vastaan. Kaikkea saa tehdä, kun Jumala tietysti antaa aina ja kaikki anteeksi. Siihen Jussi ja Heikkikin perustavat elämänfilosofiansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti