keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Östlund: "Play" (2011)

"Play" (2011) on ruotsalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut  Ruben Östlund joka on myös kirjoittanut käsikirjoituksen yhdessä Erik Hemmendorffin kanssa.

Tekijöitä innoittivat todelliset oikeusjutut, joissa kerrottiin siitä, miten ryhmä mustia poikia ryösteli valkoisia poikia - ja pelasi samalla psykologista peliä heidän kanssaan. Elokuva sai Ruotsin lehdistössä aikaan paljon keskustelua ja se voitti Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon vuonna 2012. (Wikipedia)

     *    *    *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 22:05

    *     *     *

Göteborgissa 5 mustan teinikäisen ruotsalaispojan jengi ahdistelee 2 valkoista ja 1 aasialaista poikaa ja varastaa heidän arvoesineensä. Sitä ennen he ovat siepanneet porukan väkivallalla uhaten ja kuljettaneet heitä ympäriinsä. - Kun yksi pojista kovistelee jengiläisiä, he vetoavat mm. siihen, että poikien isät voivat ostaa heille uudet kännykät ym., mihin heidän omilla isillään ei ole varaa.

Jengiä johtaa Yannick, mutta myös Ahmed, Nana, Kevin ja Abdi yhdessä hivuttavat muita poikia - ja häiriköivät muutenkin eri puolilla kaupunkia ja sen ulkopuolella.

Kaikki lähtee siitä, kun ostoskeskuksessa yksi pojista tulee Alexin ja Sebastianin luokse ja kysyy kelloa. Tyhmyyksissään Sebastian kaivaa iPodinsa esiin, mikä antaa Abdille mahdollisuuden pyytää hetkeksi iPodia itselleen.

Juonena on, että musta poika väittää kännykän kuuluneen Yannickin juuri tapetulle pikkuveljelle. Kännykässä on aivan samanlainen naarmu. Vedättämällä jengi saa laitteen itselleen, mutta tilanne ei jää siihen.

He alkavat kuljettaa poikia niin Alexia, Sebastiania kuin heidän seuraansa liittynyttä aasialaista Johnia ympäriinsä, eiväkät pojat uskalla puolustaa itseään. Toisinaan tilanne on uskottavuuden rajoilla, sillä sen kummemmin Yannickilla kuin kellään muullakaan mustalla teinillä ei ole mitään kättä pidempää mukana, mutta he osaavat taitavasti käsitellä alakynnessä olevia poikia.

Leikittely huipentuu Göteborgin ulkopuolella, metsässä juoksukilpailuun, jonka panoksena ovat kaikki Alexin, Sebastianin ja Johnin arvoesineet. Vastassa ovat Sebastian ja Yannick, joka huijaamalla voittaa kisan, ja he vievät poikien esineet mukanaan.

Lopussa Alexin ja Sebastianin isät ovat liikkeelle poikiensa kanssa, selvästi etsiskelemässä mustien poikien jengiä ja he kohtaavatkin kaksi pojista. Abdilla on Sebastianin puhelin, jonka hänen isänsä puoliväkisin ottaa pojalta. Väliin tulee kuitenkin ruotsalaisnainen, joka alkaa syyttää miestä rasismista - ja sellaisista otteista, jotka eivät sovellu lapsen käsittelyyn.

Tilanne jää avoimeksi ja ratkaisematta, mutta nainen vaatii saada miehen puhelinnumeron ja yhteystiedot, jotta hän voi tehdä tästä ilmoituksen poliisille...

1 kommentti:

  1. Elokuva oli mahtava. Tiedän, että Suomessakin tapahtuu vastaavanlaista. Poikani kavereineen ovat joutuneet somalinuorista koostuvien joukkojen uhreiksi enemmän kuin kerran.

    VastaaPoista