lauantai 13. syyskuuta 2014

Web: "500 Days of Summer" (2009)

Outo romanttinen komedia naisesta joka ei usko todelliseen rakkauteen ja miehestä joka uskoo siihen - ja rakastuu naiseen. Ja kuinka sitten kävikään.(IMDb)

"500 Days of Summer" (2009) on Marc Webbin ohjaama romanttinen komedia, joka sijoittuu Los Angelesiin.

Toivoton romantikko Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt) kirjoittaa työkseen onnittelukortteja. Yllättäen hän rakastuu kauniiseen Summer Finniin (Zooey Deschanel), jolta ei kuitenkaan saa odottamaansa vastakaikua kestävän suhteen solmiakseen. Nuorenparin yhdessäolo päättyykin runsaan vuoden kuluttua, ja Tom palaa muistoissaan heidän viettämiinsä 500 päivään löytääkseen syyn suhteen epäonnistumiseen.
(Wikipedia)

      *      *      *

Onnistunut käsikirjoitus ja kerronta kantaa muuten aika keskinkertaisen elokuvan loppuun asti. Jostain syytä "500 päivää kesää" (2009) on jätetty kääntämättä suomeksi, mutta suurimmalle osalle on varmasti selvää, mistä on kyse. Kesä alkaa, kun Tom näkee ensimmäisen kerran Summer -nimisen nuoren naisen ja päättyy siihen, kun Summer vastoin kaikkia odotuksia menee naimisiin toisen miehen kanssa. - Hätäinen päättelisi, että kyse on ennen muuta naisten oikukkuudesta ja siitä, miten he tilaisuuden tullen surutta rikkovat kaikkia periaatteitaan, jos se hyödyttää heitä itseään eikä ole mitään vaaraa jäädä kiinni mistään.

      *      *      *

Elokuvan kerronta etenee jännittävästi täysin epälineaarisesti, mutta kuitenkin muodostaa toimivan kokonaisuuden. Alusta lähtien hypitään, minne tahansa, tapahtumiin 500 päivän aikana. Välillä kerronta muuttuu lähes fantasiaksi, kerran kadulla ihmiset alkavat laulaa ja tanssia - ja animoitu lintu istuutuu Tomin kädelle. Näin kuvattiin Tomin rakastumisen kokemusta, joka ei saanut koskaan kunnon vastakaikua Summerissa.

Kaikki alkaa siitä, kun Summer saapuu samaan firmaan Los Angelesissa, jossa Tom on töissä ja suunnittelee postikortteja. Koulutukseltaan Tom on kuitenkin arkkitehti. Tom on heti myytyä miestä. Vasta kuukausien kuluttua karaokeillassa, jossa ovat mukana kaikki työntekijät hänelle kuitenkin tarjoutuu tilaisuus tutustua naiseen. Ja se onkin sitten menoa puolin ja toisin.

Ainoa ongelma on oikeastaan vain siinä, että Summer heti ilmoittaa, ettei hän halua rakastua tai joutua vakavaan suhteeseen kenenkään kanssa. Tom suostuu kompromisiin, kun vaihtoehtoja ei ole. Liki vuoden kestänyt suhde katkeaa, kun Summer lähtee firmasta ja menee muualle töihin. Tämä jälkeen he näkevät enää pari kertaa sattumalta toisensa.

Tom on Summerin hylkäämisen jälkeen hyvin epätoivoinen, eikä hän voi tehdä enää töitä samassa työpaikassa - ja irtisanoo itsensä. Sen sijaan hän alkaa etsiä arkkitehdin töitä, kenties mielessään, että hän olisi Summerille arvokkaampi ja mieluisampi tässä roolissa, missä hän kuitenkin erehtyy.

Kesällä he ovat yhteisen tuttavan Millien häissä, jossa Tom kuvittelee kyenneensä lämmittämään suhteensa Summeriin uudelleen. Jälleen hän erehtyy. Totuus paljastuu, kun Summer pyytää Tomin järjestämiinsä juhliin, missä Tom ei tunne ketään - ja Summer seurustelee vain muiden ystäviensä kanssa. Sitten Tom näkee tilanteen, jossa Summer esittelee toiselle naiselle saamaansa kihlasormusta, mikä vasta avaa Tomin silmät. Hän lähtee välittömästi juhlista. Ja maailma muuttuu synkän mustaksi epätodelliseksi fantasiamaailmaksi.

Viimeisen kerran Tom näkee Summerin puistonpenkillä, jossa heidän oli tapana katsella Los Angelesin vanhimpia pilvenpiirtäjiä ym. Summer näkee ensin Tomin ja sanoo käyneensä puistossa, jotta näkisi Tomin. Hänen ainoana kerrottavanaan on kuitenkin vain se, että hän kertoo menneensä naimisiin rakkaudesta, minkä hän aiemmin kielsi koskaan tekemästä.

Tom kaiken hämmennyksensä keskellä toivottaa Summerille kaikkea hyvää, onnellista elämää. Loppukohtauksessa Tom tapaa työpaikkahaastattelussa toisen Autumn-nimisen arkkitehdin, jonka kanssa hän sopii treffit haastatteluiden jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti