lauantai 11. lokakuuta 2014

Beck: "Kolmetoista aavetta" (2001)


Curys Kriticos on upporikas keräilijä, joka kerää uniikkeja tavaroita. Sitten hän kuolee yllättäen ja jättää omaisuutensa veljenpojalleen ja tämän perheelle. Kaikki - taloa myöten -, koko hänen omaisuutensa on kuitenkin yhtä ilkeää kummitusten kokoelmaa. 

"Kolmetoista aavetta" (2001) on Steve Beckin ohjaama kauhuelokuva. (Wikipedia)

     *     *     *

Jos haluaa väsyneenä perjantai-iltana panna aivot narikkaan, voisi tuskin parempaa elokuvaa valita, sillä tätä katsoessa ei tarvitse miettiä mitään. Mitä pidemmälle edetään, sitä arvattavampi elokuva on. Ja ennen loppua voi surutta vaikka nukahtaa (niin kuin minulle kävi), eikä menetä mitään.

Tämä ei ole ns. vakavasti otettava kauhu- tai kummituselokuva, sillä kaikki on käännetty vain makaaberiksi vitsiksi. Veri roiskuu ja ruumiita syntyy, mutta hauskaa on. Kaiken lisäksi elokuva on uudelleenfilmatisointi William Castlen klassikosta "Kolmetoista aavetta" (1960), joten joillekin katsojille juonikuvio oli senkin kautta tuttu.

Mutta on elokuvalla oma kiinnostavuutensakin, sillä se oli ohjaaja Steven Beckin ensimmäinen ohjaustyö, missä näkyy hänen taustansa mainoksien ja musiikkivideoiden tekijänä. Beck taitaa tavallista ohjaajaa paremmin hengästyttävän nopeatempoisen kerronnan.

     *     *     *

Kummituksenmetsästäjä (ghost hunter) Cyrus Kriticos ja hänen apulaisensa Dennis Rafkin yrittävät metsästää Juggernaut -nimistä kummitusta. Jahdissa kuolee useita ihmisiä, myös Curys itse mutta aave saadaan kuin saadaankin kiinni.

Curyksen kuoleman jälkeen veljenpoika Arthur ('Monk') Kriticos (Tony Shalhoub) saa tietää perineensä setänsä kartanon tämän asianajajalta Ben Mossilta (JR Bourne). Taloudellisessa ahdingossa oleva Arthur päättää muuttaa kahden lapsensa  Kathyn (Shannon Elizabeth) ja Bobbyn (Alec Roberts) ja heidän hoitajansa Maggien (Rah Digga) kanssa taloon.

Kun perhe saapuu taloon sedän apulainen Dennis varoittaa heitä väkivaltaisista kummituksista, jotka on vangittu taloon. Yksi kummituksista ei kuitenkaan ole väkivaltainen vaan yrittää auttaa perhettä, ja se on lasten äidin Jeanin, Kuivaksi rakastajattareksi nimetty haamu. Äiti Jean kuoli tulipalossa pelastaessaan lapsiaan.

     *     *     *

Lakimies Ben Moss on se, joka vahingossa tai tahallaan vapauttaa aaveet talon sisällä, joka tapauksessa Moss kuolee tilanteessa, jossa hän on saanut maksun palveluksistaan.  - Seuraavaksi katoaa Arthurin pikkupoika Bob, jota isä lähtee etsimään - ja äiti Jean haamuna yrittää auttaa.

Curys-sedän apulaisella ovat käytössään silmälasit - tai silmälaseja - joilla talossa olijat saavat haamut näkyviksi, mikä vakuuttaa mm. lastenhoitajan Maggien siitä, että aaveet ovat todellisia.  Pian tämän jälkeen Dennis tajuaa, että pelottava Jackal-aave on vapaana ja kaikki ovat vaarassa menettää henkensä. Vain tuli voi hävittää mielisairaalan tulipalossa kuolleen kohtalostaan kostonhimoisen miehen.

Jackal hyökkää kylpyhuoneessa toisen lapsen Kathyn kimppuun, mutta tämä huomaa haamun, koska hänellä ovat spektrilasit päässään. Kathyn ja hänen isänsä Arthurin pelastaa kummituksenmetsästäjä Kalina Oretzian (Embeth Davidtz) henki, joka sattuu tulemaan juuri oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Mutta Kathy häviää taas jonnekin...

Kalina kertoo Arthurille, että koko talo on riivattu - jo ennen kuin aaveet vangittiin taloon. Talon suunnitteli noita tai astrologi nimeltä Basileus 1500-luvulla, joka oli paholaisen riivaama. - Curys on kaiken kukkaraksi tehnyt sukulaisperheelleen käytännön pilan ottamalla talon haltuunsa. Talon kautta on mahdollista avata Helvetin portti (Ocularis Infernum) , jonka avulla käyttäjä näkee kaiken menneisyyteen, nykyisyydessä ja tulevaisuuteen. 

      *     *     *

Arthur ja Dennis yrittävät epätoivoisesti löytää lapset talosta tietäen, että tilanteesta voi selvitä vain uhraamalla jonkun hengen 'puhtaasta rakkaudesta' muita kohtaan, mikä tuhoaa talon ja hävittää pahat kummitukset.

Dennis on se joka vihdoin uhraa itsensä - tai Juggernaut tappaa hänet raa'asti. - Tässä vaiheessa kaikkien yllätykseksi paljastuu, että Cyrus onkin vielä hengissä, ja hän on saanut muut vain uskomaan kuolemaansa houkutellakseen Arthurin taloon. Curys myös järjesti lasten sieppauksen talon sisällä yhdessä Kalinan kanssa. Tarkoituksena oli, että Arthurista, ei Dennisistä tulisi 13. aave, mikä vasta vapauttaa aaveet.

Myös Kalinaa oli huijattu, ja Cyrus joutuu tappamaan Kalinan viedäkseen omaa suunnitelmaansa eteenpäin.

Lopussa Curys ja Arthur ottavat yhteen. Aaveilla ovat lapset hallussaan kellokoneiston sisällä jota aaveet kiertävät ympäri. Ensiksi lastenhoitaja Maggien onnistuu pysäyttää kello, minkä jälkeen aaveet heittävät Curyksen kellokoneistoon, joka repeytyy kappaleiksi.

Dennisin aaveen avulla Arthur saa vedettyä lapset pois kellon sisältä ja pelastettua heidät. Tämän jälkeen talon seinät alkavat täristä ja talo alkaa hajota, vapauttaen haamut talon kirouksesta, myös Arthurin vaimon Jeanin haamun. 

Lopuksi perhe vain jättää talon, ja lastenhoitaja Maggie sanoo itsensä irti..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti