perjantai 31. lokakuuta 2014

Bulgakov: "Saatana saapuu Moskovaan" (1969)

"Saatana saapuu Moskovaan" (1969) on venäläisen kirjallisuuden sapekkaimpia satiireita. Mustan komiikan mestariteoksessa Pimeyden Ruhtinaan vierailu 1930-luvun Moskovassa rinnastuu vaikeuksiin joutuneen neuvostokirjailijan ja hänen rakastettunsa lyyriseen rakkaustarinaan sekä Pontius Pilatuksen ja Jeesus Nasaretilaisen välienselvittelyyn kahdentuhannen vuoden takaisessa Jerusalemissa. Mihail Bulgakovin pääteos oli Neuvostoliitossa kielletty kirja miltei 30 vuotta. Sen riehakas fantasia ja salakavala huumori ovat edelleen vertaansa vailla. (Takakansi)

     *      *      *

Kirja josta on puhuttu vuosien ja vuosikymmenten aikana paljon. Kirja julkaistiin Neuvostoliitossa (Venäjällä) osissa 1930-luvulla, tosin sensuroituna. Kirjan on usein tulkittu olevan kritiikkiä neuvostoyhteiskuntaa kohtaan, mutta itse tarina voisi yhtä hyvin sijoittua 30-luvun Helsinkiin tai vaikkapa Berliiniin.

Jos kirja on kritiikkiä jotain kohtaan, se on kritiikkiä yleiseurooppalaista / länsimaista totalitarismin nousua kohtaan, mikä koski yhtä hyvin Eurooppaa kuin Venäjääkin.

Kirjassa on kolme (3) rinnakkaista ja toisiinsa kietoutuvaa tarinaa, joista vain yksi liittyy kirjan suomalaiseen otsikkoon eli "Saatanan saapumiseen Moskovaan". Muissa käännöksissä ja venäjänkielisessä laitoksessa otsikkoon on nostettu toinen "Mestari ja Margarita" -rakkaustarina, myös ruotsinkielisessä laitoksessa. Ja kolmas tarina kuvaa maaherra Pontius Pilatuksen antamaa kuolemantuomiota Ješua Ha-Notsrille (Jeesus).

     *     *     *

Saatana on ottanut ihmisen, taikuri Wolandin muodon, joka saapuu demoni- ja noitaseurueineen seurueineen Moskovaan, ties mistä syystä. Seurueeseen kuuluvat Korovjev alias Fagot, suuren mustan kissan hahmon ottanut Begemot ("Raamatussa" Behemot), Azazello, Abadonna sekä Hella.

Kirjassa mm. varietee-teatterin henkilökuntaa alkaa kadota yksi toisensa jälkeen ja mielisairaaloiden potilashuoneet täyttyvät. Sairaalassa on myös Mestari, jonka elämäntehtävä on kirjoittaa romaani Pontius Pilatuksesta, joka on joutunut eroon rakastetustaan Margaritasta.

Kirjan humoristisinta ainesta ovat kuvaukset Saatanan vierailun aiheuttamista sekaannuksista ja kaaostilanteista, joiden yhteydessä Bulgakov leikittelee pilkallisesti paitsi ihmisten ahneudella ja hyväuskoisuudella, myös modernin yhteiskunnan epäkohdilla.

Vasta kirjan 2. osassa tulee kuvaan mukaan Mestarin rakastettu Margarita, joka ei ole unohtanut Mestariaan vaan yrittää kiihkeästi selvittää tämän olinpaikkaa. Woland tekee hänelle tarjouksen, jonka Margarita hyväksyy. Saatana haluaa tämän toimivan emäntänä järjestämissään suurissa tanssiaisissa, joihin saapuu ammoin kuolleiden ihmisten kavalkadi. Margaritan hurja lento yli Moskovan ja toimiminen juhlien emäntänä palkitaan: Mestari vapautetaan mielisairaalasta. Lopuksi Mestari ja Margarita jättävät Moskovan Saatanan ja tämän seuralaisten saattamina.

     *     *     *

En voi sanoa lukeneeni kirjaa hyvin tarkkaan läpi, ensimmäisellä kerralla - sillä vasta nyt luin sen ensimmäistä kertaa -, mutta se oli vaikuttava ja se on selvästi vaikuttanut moniin muihin sen jälkeen kirjoitettuihin kirjoihin. Ensimmäisenä tulee mieleeni luudalla lentävä, realistisesti kuvattu Margarita - ja J.K. Rowlingin "Harry Potter" (1997-) -kirjat.

Epilogissa Mihail Bulgakov vetää yhteen kaiken sen, mitä seurasi Wolandin seurueen lyhyestä yllätysvierailusta Moskavaan. Poliisin kerrotaan yksityiskohtaisesti selvittäneen kaikki rikokset - vaikka todellisuudessa ei selvitetty yhtään mitään.

Silminnäkijälausuntoihin ym. todistuksiin perustuen asioihin löytyivät uskottavat ja loogiset selitykset. Loistavaa ns. formaalin oikeuden kritiikkiä, johon koko länsimainen oikeusjärjestys perustuu. Jatkuvasti julkisuuteen vuotaa tapauksia siitä, miten ihmisiä on ollut jopa vuosikymmeneniä syyttömästi tuomittuina vankiloissa. - Aiheesta on tehty myös TV-sarjoja, ja yksi sellainen pyörii tällä hetkelläkin TV1:llä ja tarkoitan Nigel McCreryn & Roy Mitchellin luomaa "Ryhmä Pullmania" (2003-).

Linkit:

"Saatana saapuu Moskovaan". Wikipedia
"Saatana saapuu Moskovaan". KirjaSampo
"Saatana saapuu Moskovaan". Sallan lukupäiväkirja -blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti