tiistai 28. lokakuuta 2014

Cassavetes: "The Notebook - Rakkauden sivut" (2004)

Köyhä ja intohimoinen mies rakastuu rikkaaseen nuoreen naiseen ja antaa hänelle vapauden tunteen. Pian he ovat erottamattomat, sosiaalisista eroista huolimatta. (IMDb)

"The Notebook (2004) on Nick Cassavetesin ohjaama romanttinen draamaelokuva, joka kertoo rakkauden kestämisestä. Se perustuu Nicholas Sparksin romaaniin Kuuntele vain muistojasi (1996). Elokuvan pääosissa ovat Ryan Gosling ja Rachel McAdams. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN LIV-KANAVALTA KLO 21:00

     *     *     *

Niin, ei draama paljon tästä parane. Internet Movie Databasen (IMDb) käyttäjät olivat antaneet arvosanaksi 8,0, enkä muista nähneeni vähään aikaan yhtä korkeaa lukemaa. Ja aina on niitä jotka eivät syystä tai toisesti pidä jostain elokuvasta esim. miesvihaajat.

Hieno, arkinen rakkauskertomus, jossa asiat - niin kuin harvoin elämässä - etenevät loogisesti ja suoraviivaisesti eteenpäin. Oikeastaan tässä elokuvassa on kaksi sisäkkäistä kertomusta, joista toinen liittyy "Muistikirjaan" (Notebook). Ikääntynyt Noah lukee Allielle heidän tarinaansa, jonka tämä on dementoiduttuaan unohtanut. Kaiken lisäksi Allie itse on kirjoittanut kirjan Noahille!

Noah lukee joka päivä tätä yhtä ja samaa tarinaa. Kun hän on päässyt tarinan loppuun, hän aloittaa taas alusta. Jossain vaiheessa, yleensä tarinan loppupuolella, Allien muisti palaa. 5 minuutiksi, ja sitten hän taas unohtaa, että Noah on hänen miehensä tai että hän edes tuntee koko miestä.

     *     *     *

Ja elokuvan käsikirjoitus tietysti noudattaa Allien kertomaa tarinaa. Allie  (Rachel McAdams) ja Noah (Ryan Gosling) tapaavat toisensa, kun Allie on 17-vuotias koulutyttö ja Noah töissä sahalla.

Toisessa nykypäivään sijoittuvassa tarinassa luonnollisesti eri näyttelijät esittävät Noahia (James Garner) ja Allie (Gena Rowlands). - Katsojalle selviää vasta vähitellen yhteys kerrotun tarinan ja henkilöiden välillä. Ja esimerkiksi se, että Allie on pahasti dementoitunut.

"Muistikirjan" tarina alkaa kesällä 1940, juuri ennen 2. maailmansodan alkua. Kesäromanssin jälkeen Allien vanhemmat erottavat rakastavaiset toisistaan. Ja itse asiassa Allie palaa perheineen Seabrookin saarelta Charlestonin kaupungiin, jossa he asuvat talvisin.

     *     *     *

Noah kirjoittaa Allielle kaupunkiin lupauksensa mukaisesti päivittäin 365 päivän ajan, mutta tyttö ei saa ensimmäistäkään kirjettä, koska äiti Ann (Joan Allen) pimittää kirjeet.

Suhde katkeaa peräti 7 vuodeksi - ja seuraavan kerran he kohtaavat vasta sodan jälkeen, kun Allie on 24-vuotias ja menossa naimisiin nuoren etelävaltiolaisen lakimiehen Lon Hammondin (James Marsden) kanssa, joka on kotoisin varakkaasta perheestä.

Heti sen jälkeen kun Lon on kosinut Allietä ja Allie on vastannut myöntävästi, Allie näkee lehdessä jutun, jossa kerrotaan Noahin korjanneen unelmiensa talon vuodelta 1778, jonka hän lupasi aikoinaan ostaa ja kunnostaa Allietä ja itseään varten.

     *     *     *

Kesken häävalmisteluiden Allie palaa pariksi päiväksi Seabrookiin, missä tietysti tapaa Noahin. Ja he rakastelevat kuin pienet kanit useita päiviä.

Vähitellen ympäröivä todellisuus palauttaa heidät päiväjärjestykseen. Mikään ei kuitenkaan enää käännä heidän päätään, ja ihmiset heidän ympärillään joutuvat taipumaan Allien ja Noahin tahtoon. Ja he elävät onnellisina seuraavat yli 40 vuotta - siihen saakka kunnes Allie ei selviä enää kotona, ja pariskunta muuttaa yhdessä hoitokotiin viimeisiksi vanhuuden vuosiksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti