maanantai 27. lokakuuta 2014

Daniels: "Precious" (2009)

New Yorkin Harlemissa pahoinpidellään 16-vuotias musta, lukutaidoton, ylipainoinen tyttö vuonna 1986. Tyttö on toista kertaa raskaana isälleen. Raskauden takia hänet erotetaan koulutusta, mutta hän saa tilaisuuden päästä toiseen, vaihtoehtoiseen kouluun ja hän toivoo, että hänen elämänsä voisi saada uuden suunnan. (IMDb:tä mukaillen)

"Precious" (2009) on  Lee Danielsin ohjaama draamaelokuva. Se perustuu Sapphiren romaaniin "Push" (1996). Elokuva on kasvutarina harlemilaisesta 16-vuotiaasta tytöstä, joka on toista kertaa raskaana isälleen.

Elokuva oli kansainvälinen arvostelumenestys. Elokuva sai kuusi
'Oscar' -ehdokkuutta, muun muassa parhaan elokuvan kategoriassa. Mo’Nique palkittiin parhaan naissivuosan ja George S. Fletcher parhaan sovitetun käsikirjoituksen 'Oscarilla'. (Wikipedia)

      *     *     *

Elokuva panee miettimään - ennen muuta sitä millaisia naiset saattavat olla. He antavat vuosikausia käyttää lapsiaan seksuaalisesti hyväksi ja he lähettävät hyvin omin tunnoin poikiaan kuolemaan väkivaltaisesti.

Clarice Precious Jonesin (Gabourey Sidibe) tarina on nuoren naisen selviytymistarina, siinä huolimatta että hänen äitinsä Mary Lee ( Mo’Nique) kohteli häntä hyvin huonosti. Paljon huonommin ei äiti lastaan juuri voi kohdella ja silti hän ei itse nähnyt siinä kovin suurta ongelmaa.

Toisinpäin ajatellen. Ihminen - tässä tapauksessa Precious - voi selvitä hyvinkin kurjissa oloissa ja tulla hyväksi äidiksi omille lapsilleen. Vahingon ei tarvitse kiertää.

      *     *     *

Surullista tässä tapauksessa oli se, että Preciousin isä Carl oli HIV-positiivinen ja tartutti tautinsa myös tyttäreensä. Lääkärin arvio oli, ettei nuori äiti eläisi montaa vuotta, mikä piti 80-luvulla usein paikkansa, sillä hoidot eivät olleet vielä kovin kehittyneitä.

Lopussa Precious hylkää äitinsä, ja sanoo ettei halua nähdä häntä enää ikinä. Niinpä niin. On tilanteita ja asioita, joita ei kerta kaikkiaaan voi antaa anteeksi (toisin kuin mihin ihmisiä yleisesti opetetaan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti