keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Donner ym: "Perkele! Kuvia Suomesta" (1971)

"Perkele! Kuvia Suomesta" (1971) on suomalainen dokumenttielokuva, jonka ohjasivat Jörn Donner, Jaakko Talaskivi ja Erkki Seiro

Elokuvan tekijät kiersivät Suomea haastatellen satunnaisia kansalaisia ja myös julkisuudesta tunnettuja henkilöitä. Haastateltavat kertovat ja esittivät mielipiteitään muun muassa politiikasta, ajan ilmiöistä ja omasta arkipäivästään. Elokuvassa vieraillaan haastattelemassa paikallista suomalaisperäistä väestöä myös Tukholmassa, jota kutsutaan Suomen neljänneksi suurimmaksi kaupungiksi. 


Kuvallista kerrontaa rytmittää M. A. Nummisen säveltämät ja Jarkko Laineen sanoittamat yhteiskunnallisesti kantaa ottavat laulut. Elokuvan tekijöiden huomio suuntautui muun muassa keväällä 1970 käytyihin eduskuntavaaleihin, kansalaisten työperusteiseen maastamuuttoon ja maaseudun autioitumiseen. (Wikipedia)

     *     *     *

Tämän iltainen Docventures -valinta herätti "Perkele! Kuvia Suomesta" (1971) sekin paljon kommentteja Twitterissä (#docventures #perkele).

Yleinen vaikutelma joka monilla syntyi oli se, ettei Suomi ole 35 vuodessa muuttunut loppujen lopuksi kovinkaan paljon. Esim. kansantalous on samalla tavalla kansainvälisten suuryritysten (ja sotateollisuuden) armoilla kuin silloinkin.

Clearing -kauppa Neuvostoliiton kanssa on korvautunut tiivistetyllä taloudellisella yhteistyöllä EU-maiden kanssa, mutta asetelma on periaatteessa sama, painopisteet hieman muuttuneet. - Suomi on suomettunut tällä kertaa länteen päin, kun 1970-luvulla puhuttiin suomettumisesta itään päin. Aina kumarretaan ja pokkuroidaan johonkin suuntaan.

     *     *     *

Hieman kriittisemmin ajateltuna monissa asioissa on menty jopa monta askelta taaksepäin. Esimerkiksi ihmiset hanakammin muuttivat maan sisällä 1960- ja 1970-luvulla. Tosin vaihtoehtoja ei ollut. Eikä Ruotsiin kannata enää lähteä ainakaan töitä etsimään. Pakopaikkaa Suomesta ei ole ainakaan kaikille. Toki maasta on lyhyessä ajassa lähtenyt esim. tuhansittain kalliisti koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia (lääkäreitä, sairaanhoitajia) muualle Eurooppaan.

Tämän päivän työvoimapulan siemen kylvettiin tuolloin, kun hyvinvointivaltion rakentamisesta huolimatta ihmisistä ei oikeasti pidetty huolta siellä, missä he asuivat ja halusivat elää elämäänsä. Nuorimmat sukupolvet eivät enää halunneet / voineet samalla tavalla perustaa perheitä ja kasvattaa lapsiaan Suomessa. Ja nuorista (aikuisista) monet vaihtoivat maan Ruotsiin, Kanadaan, Australiaan tai johonkin muuhun maahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti