keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Emmerich: "Tähtiportti" (1994)

Tähtien välinen teleportaatiolaite löytyy Egyptistä, mikä johtaa planeetalle, jossa on muinaisten egyptiläisten kaltaisia humanoideja, jotka palvovat auringonjumala Rata. (IMDb:tä mukaillen)

"Tähtiportti" (1994) on Roland Emmerichin ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva. Sen pohjalta kehitettiin vuonna 1997 alkanut TV-sarja "Tähtiportti".

      *     *     *

TÄNÄÄN TV5 KLO 21:00

      *     *     *

Niinpä niin, Nato-joukoilla, arvattavasti suomalaisilla vahvistettuna niin kuin Afganistanissa, saadaan jopa muinaiset jumalat kuten auringonjumala Ra polvilleen. Fiktiossa on kaikki mahdollista niin kuin uskonnoissa ja ideologioissakin.

Ei muuta kuin riittävän voimakas pommi Maankin sivilisaatiot luoneen jumalan avaruusalukseen, ja maailma pelastuu. Tosi, tosi kipeetä. Sairasta.

      *     *     *

Vuonna 1928 Egyptistä löydetttiin pyöreä portti, jossa oli hieroglyfejä, joiden merkityksiä ei pystytty selvittämään. Vuosikymmenten päästä portissa olevien symbolien merkitys ja käyttötarkoitus vähitellen selvisi, ja viimeisen seitsemännen symbolin ratkaisi nuori, nörttimäinen tohtori Daniel Jackson (James Spader).

Sen lisäksi että hän tunnisti symbolin hän myös tajusi, että merkit portin yläpuolella olivat tähtikarttoja. Portin avulla oli mahdollista siirtyä toiseen universumiin, rinnakkaismaailman galaksille ja sen Abydos-planeetalle.

      *     *     *

Ja kun USA:ssa ollaan, operaatio toiselle planeetalle siirtymiseksi oli sotilaallinen. Joukkoa johti eversti Jack O'Neill (Kurt Russell) ja joukon jatkoksi otettiin portin arvoituksen lopullisesti selvittänyt tohtori Jackson.

O'Neill oli saanut tehtäväkseen Abydoksen ja sen portin tuhoamisen, mistä muut eivät tienneet mitään. Lopputilanne kuitenkin oli se, että vain paikallisen paimentolaiskansan jumala Ra, joka oli juuri lähdössä planeetalta, tapettiin amerikkalaisten pommilla alukseensa.

Muut paitsi Jackson palasivat portin kautta takaisin Maahan, sillä Jackson oli - aluksi tietämättään - mennyt nimisiin Sha'uri (Mili Avital)-nimisen naisen kanssa.

      *     *     *

Jumala Ra esitetään elokuvassa julmana pahiksena, joka on orjuuttanut itseään palvovan kansan. Ja Maan miehet ovat tilanteessa tietysti pelastavia enkeleitä pistäessään jumalan hengiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti