sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Evans: "Syrjäinen maa. 1/4 Paholaisen sillalla" (2013)

Synkkä (noir) rikosdraama, joka on sijoitettu Walesin  Aberystwythiin, jossa uupunut ja ongelmainen mutta vahva rikosetsivä Tom Mathias etsii itselleen pelastusta ratkaisten viharikoksia. (IMDb)

Etsiväylikomisario Tom Mathias (Richard Harrington) on Lontoon kasvatteja. Nyt Mathias ratkoo rikoksia pienessä yliopistokaupungissa Walesin rannikolla. Kaupungin ympärillä maisema aukeaa korkeiksi vuoriksi ja syviksi laaksoiksi. Mennyt aika ja aiempien sukupolvien teot limittyvät nykyhetkeen.

Tummasävyisessä, walesilais-brittiläisessä jännityssarjassa "Syrjäinen maa" (2013) Mathias alaisineen ratkoo rikoksia, joiden juuret ovat syvällä tuulen pieksämän maan mullassa.  (YLE TV1:n sivusto)

     *     *      *

ALKAA TÄNÄÄN TV1 KLO 21:55

     *     *      *

BBC:n laatusarja, sen kai tästä sarjasta voi sanoa. Ehkä hieman synkkä ja verinenkin, kyllä, mutta niin realistinen kuin tällainen rikossarja voi olla.

65-vuotias entinen lastenkodin johtaja Helen Jenkins on tapettu kotonaan, mutta niin ruumis kuin hänen punainen Roverinsa on kadonnut.

Ja niin kuin aina tapahtumaa aletaan selvittää, ja erilaisia tutkimuslinjoja löytyy. Niin pappia Eurof Danielia (Phylip Hughes) kuin puutarhuria Byron Rodgersia (Wyn Bowen Harries) epäillään - ja ennen muuta niitä 50:tä entistä lasta nykyistä aikuista, joita hän oli lyönyt vuosia "Raamatulla" päähän ja pelotellut helvetillä ja millä milloinkin.

Tosin yhden lapsen tarina poikkeaa muista ja hän on poika / mies nimeltä Hywel Maybury (Paul Morgans), jota Helene auttoi vieläkin taloudellisesti - ja hänellä oli läheinen suhde poikaan.

     *     *      *

Huomio kiinnittyy lopulta yhä enemmän kahteen nuoreen naiseen, joiden elämänurat olivat olleet hyvin erilaiset, toinen Jenny James (Sara Lloyd) oli rikoskierteessä ja toisesta Catrin Johnsonista (Sara Lloyd-Gregory) tuli selviytyjä, joka meni onnellisesti naimisiin ja sai lapsen.

Kaikki ei kuitenkaan ollut sitä, miltä aluksi näytti ja rikosylikomisario Tom Mathias (Richard Harrington) kumppaneineen meni tutkimuksissaan pahasti metsään. Niin Catrin kuin Jenny näyttelivät jotain aivan muuta kuin mikä tilanne todellisuudessa oli.

Jenny yllättäen tunnustaa tappaneensa Helenen, mutta jokin hänen tarinassaan ei ole aivan uskottavaa Mathiaksen mielestä. Samaan aikaan paljastuu, että Catrin on 13-vuotiaana raiskattu lastenkodissa, hän on tullut raskaaksi - ja lapsen kohtalosta ei ole tietoa. Joka vuosi hän on tullut entiseen lastenkotiin Paholaisen sillalle, joka nykyään on hotellina. Hän on varannut huoneen numero 10 ja ollut huoneessa yhden yön.

Kun Catrinin mies palaa kirkkokuoro-keikaltaan, tulee esiin, että Catrin ei ole ihan .. terve. Hänellä ei itse asiassa ole lasta miehen kanssa vaikka he ovat yrittäneet saada vuosia lasta ja vaikka hän oli sitä niin poliiseille kuin itselleen uskotellutkin. Ja kaiken lisäksi hän oli eronnut miehestään kaksi kuukautta aiemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti