maanantai 20. lokakuuta 2014

Evans: "Syrjäinen maa. 2/4 Yösoitto" (2013)

Synkkä (noir) rikosdraama, joka on sijoitettu Walesin  Aberystwythiin, jossa uupunut ja ongelmainen mutta vahva rikosetsivä Tom Mathias etsii itselleen pelastusta ratkaisten viharikoksia. (IMDb)

Etsiväylikomisario Tom Mathias (Richard Harrington) on Lontoon kasvatteja. Nyt Mathias ratkoo rikoksia pienessä yliopistokaupungissa Walesin rannikolla. Kaupungin ympärillä maisema aukeaa korkeiksi vuoriksi ja syviksi laaksoiksi. Mennyt aika ja aiempien sukupolvien teot limittyvät nykyhetkeen.

Tummasävyisessä, walesilais-brittiläisessä jännityssarjassa "Syrjäinen maa" (2013) Mathias alaisineen ratkoo rikoksia, joiden juuret ovat syvällä tuulen pieksämän maan mullassa.  (YLE TV1:n sivusto)

     *     *      *

Odotin että "Syrjäinen maa" (2013) -sarjan jaksot liittyisivät kiinteästi toisiinsa, mutta niin ei ollut. 'Yösoitto' oli siten oma itsenäinen takamaiden tarinansa.

Tässä osassa keskittyminen etsiväylikomisario Tom Mathiaksen persoonaan alkoi ärsyttää niin pahasti, että en seurannut jaksoa lopulta kovinkaan tarkkaan. Juonikuviokin tuntui ainakin minulle liian mutkikkaalta ja koukeroiselta, jotta olisin jaksanut painaa kaikki tarvittavat yksityiskohdat mieleeni.

Joten lopulta huomasin olevan pihalla. Sellaista sattuu.

Joka tapauksessa yksinäinen vuoristossa asuva vanhus tapetaan eräänä tavallisena maanantaipäivänä kotiinsa.

Jäljet johtavat sota-aikaan ja mitä silloin oli tapahtunut Walesin vankileireillä. Kolme karannutta saksalaissotilasta oli tapettu, yksi heistä oli tehnyt 17-vuotiaan tytön raskaaksi ym. Sotkuinen vyyhti.

     *     *      *

Käsikirjoitus on varmasti hyvä ja sarja ansaitsee kehuja ym. Mutta jotain hyvin kiiltokuvamaista ja Walesin matkailumainontaan vivahtavaa tässä sarjassa on. Kamera seuraa aivan liian tarkkaan, yksityiskohtaisesti ja jatkuvasti Mathiesin tyhjänpäiväistä puuhastelua, mikä alkaa haukotuttaa.

Silti juoni etenee toisinaan sellaisella vauhdilla, ettei pysy perässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti