keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Hormann: "Aavikon kukka" (2009)

Omaelämänkerrallinen tarina paimentolaisena syntyneesstä somali-naisesta, joka ympärileikattiin 3-vuotiaana, myytiin vaimoksi 13-vuotiaana ja joka pakeni Afrikasta päätyen huippumalliksi USA:an. Nyt hän on 38-vuotias YK:n erityislähettiläs, jonka tehtävänä on vastustaa naisten ritualistista silvontaa. (IMDb)

"Aavikon kukka" (2009) on Sherry Hormanin ohjaama elämäkertaelokuva, joka pohjautuu Waris Dirien omaelämäkerralliseen teokseen "Aavikon kukka". Elokuva kertoo Dirien tiestä köyhästä somalialaistytöstä kansainväliseksi huippumalliksi.

Dirie pakeni kotoaan teini-ikäisenä välttääkseen pakkoavioliiton vanhan miehen kanssa. Hän asui ensin sukulaistensa luona Mogadishussa, mistä hän muutti Lontooseen äitinsä sukulaisten kotiapulaiseksi. Tämän suurlähettiläsperheen palattua takaisin Somaliaan Dirie jäi yksin Lontooseen vailla mitään omaisuutta tai edes voimassa olevaa passia. Elokuvassa kerrotaan myös siitä, kuinka Dirien sukupuolielimet silvottiin perinnäistapojen mukaan hänen ollessaan vasta lapsi, ja miten hän myöhemmin toi asian julkisuuteen. Dirie kutsuttiin YK:n hyväntahdonlähettilääksi ja hän on toiminut aktiivisesti sukupuolielinten silpomista vastaan. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 22:05!

     *     *     *

Niin vaikuttava elokuva kuin saattoi odottaakin, tosin on vaikea olla huomaamatta, miten käsikirjoittaja on harmittavan hypokriittinen. Tosin on tietysti muistettava, että tämä on ennen muuta yhden ja vain yhden naisen tarina.

Tuhkimo-tarinahan tämä on, kirjaimellisesti. Teinityttö jonka isoäiti asuu Mogadishussa lähettää tyttärentyttärensä Lontooseen, jossa tämän täti on suurlähettilään puolisona. Kuinka sattuikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti